6-edius-neo-subclip

10 Tips Edius Neo

Redactie How to Software Uncategorized

Soms zijn het de kleine weetjes, die u helpen het maximale uit uw videomontagepakket te halen. Deze keer gaan we in op Edius Neo: een pakket waar aardig wat mee kan!

Installatie Windows 8.1

Bij het installeren van Edius Neo doet u er verstandig aan om eerst QuickTime te installeren op uw pc. Werkt u onder Windows 8.1? Installeer dan eerst de update van Edius Neo 3.5.5. Let er tevens op dat Edius Neo lang niet altijd met de nieuwste drivers van uw grafische kaart werkt. Om problemen te voorkomen is het verstandig altijd eerst even een back-up te maken.

Projectfolder

2-edius-neo-projectfolderOm sneller te kunnen werken zorgt u ervoor dat uw Projectfolder niet verwijst naar uw C-schijf. Zit u al in Edius Neo, dan kunt u dit aanpassen door onder het Settings-menu naar de User Settings te gaan. Klik daar onder Application op Project File. Aan de rechterkant kunt u nu de Project File Folder opgeven, maar ook bepalen waar de back-ups moeten komen te staan en de automatische back-ups van de projecten.

Transfer to Projectfolder

Bij het importeren van bestanden kunt u aangeven of de geïmporteerde bestanden moeten worden gekopieerd naar de projectfolder. Als u deze optie aanvinkt, dan beschikt u niet alleen over een back-up, maar is het na afloop tevens eenvoudiger om het hele project te archiveren.

Posterframe

4-edius-neo-posterframePosterframes zijn een handig hulpmiddel om snel een verhaallijn op te bouwen. Normaal gesproken wordt in de Bin van elke clip het eerste frame getoond in de thumbnail. Door de posterframe-optie te gebruiken kunt u zelf aangeven welk frame u wilt zien. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor elke clip het meest typerende frame in te stellen. U doet dit door eerst de clip te selecteren en daarna op ALT + Enter te drukken. De eigenschappen van die clip worden dan getoond. U ziet onder het videobeeld een schuifbalk staan. Als u die verschuift past u het posterframe aan. Klik op ‘OK’ om het venster te verlaten. Doe dit voor elke clip en orden daarna de clips in de Bin door ze in de juiste volgorde te zetten. Druk vervolgens op Shift + Enter om de geordende clips naar de tijdlijn te verplaatsen.

Sequence Markers

Sequence Markers kunt u inzetten om specifieke posities op de tijdlijn te markeren. U plaatst een marker door op de V-toets te drukken. Boven de tijdlijn verschijnt dan een oranje driehoekje. De geplaatste markers worden getoond in het Sequence Marker-menu. Daar kunt u een commentaar geven bij de individuele markers. Deze commentaren kunt u zichtbaar maken in de monitor, door onder het View-menu op Overlay/Marker te klikken. Door op een marker te dubbelklikken springt u automatisch naar die marker. De Sequence Markers kunt u ook inzetten als hoofdstukken voor een dvd- of Blu-ray-disc.

Subclips

6-edius-neo-subclipBij een te lange clip kan het zijn dat u twee gedeelten uit die clip wilt gebruiken in uw montage. Zodra u het tweede gedeelte markeert met een in- en uitpunt, bent u de eerste markering kwijt. Beter is om direct een subclip te maken. Deze clip kunt u vervolgens net zo bewerken als alle andere clips. Het pictogram voor het maken van een subclip staat helemaal rechts van het navigatiepaneel van de Bronmonitor. De subclip herkent u in de Bin in de thumbnailview aan de haakjes om de videostrip. De subclip is een exacte kopie van het origineel met de getrimde delen. Een subclip kunt u omzetten naar een masterclip door met de rechtermuisknop te klikken op de subclip in de Bin en dan te kiezen voor ‘Change to Master Clip’.

Tijdcode

Onder het beeld in beide monitoren staan tijdsaanduidingen in de notatie 00:00:00:00. Van links naar rechts geeft deze notatie de uren:minuten:seconden:frames weer. De tijdcode bij Cur geeft de positie van de cursor weer, bij ‘In’ het inpunt, bij ‘Out’ het uitpunt. Bij Dur staat de duur van de selectie en bij Ttl de totale tijdsduur van de clip. Door met de muis te klikken op een notatie, kunt u door het ingeven van getallen via het toetsenbord direct springen naar de gewenste positie.

Ripple Mode

8-edius-neo-ripple-modeStandaard werkt u bij het trimmen in de Ripple Mode. Dit houdt in dat als u een clip trimt op de tijdlijn, de andere clips automatisch opschuiven. De totale duur van de montage wordt bij het trimmen verkort. Wilt u liever dat er gaten ontstaan, dan kunt u de Ripple Mode uitschakelen door boven de spoorknop op de Set Ripple Mode-pictogram te klikken of door op de R-toets te drukken. Als u de Ripple Modus standaard uitgeschakeld wilt hebben als u een nieuw project start, dan gaat u naar de User Settings. Klik daar op Application. Aan de rechterkant haalt u vervolgens het vinkje weg bij Ripple Mode.

Overgangen plaatsen Extend Mode

 

9-edius-neo-transition-extend

Standaard plaatst Edius Neo overgangen in de Extend Mode. Dat betekent dat het alleen mogelijk is om een overgang te plaatsen op de clips, als één van de twee clips over getrimde frames beschikt. Deze getrimde frames worden gebruikt om de overgang te realiseren en de beelden door elkaar te mixen. Beschikken de clips niet over getrimde frames, dan kunt u de transition alleen plaatsen op de keyer-track direct onder de clips. De overgang wordt dan wel toegepast op één van de clips, maar de beelden worden niet gemixt.

Overgangen plaatsen Fix Mode

De standaard Extend Mode voor Transitions is uit te schakelen in de User Setting onder het kopje Application/Timeline. Haal daar het vinkje weg bij de eerste optie Extend Clips when Applying Transition/Crossfade. U werkt dan in de Fix Mode. Nu kunt u ook op twee clips die beiden niet zijn getrimd een overgang plaatsen. De truc die Edius Neo uithaalt, is dat het de tweede clip over de eerste schuift. De duur van de montage wordt daardoor korter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
De editor is de held
Viedit: De editor is de held
Met meer dan 900 editors in 40 landen en ongeveer 400 klanten is Herbert ten ...