Vier camera-smartphones getest: LG G4, Samsung Galaxy S6 Edge, iPhone 6 Plus en Honor 6 Plus

Redactie Reviews Smart

Archief: Digital Movie 103-2015
Voor filmpjes in en om het huis is een smartphone ideaal. Maar welke mobiele telefoon filmt nu het beste? Digital Movie vergeleek vier high end-modellen met elkaar. Smartphone-battle!

LG G4Smartphonecams_Toestellen_Smartphonecams_Toestellen_G4+vooraanzicht
De G4 is een opmerkelijke mobiele telefoon van Zuid-Koreaanse fabrikant LG. Niet zozeer vanwege zijn wereldschokkende specificaties of interne hardware, maar vanwege zijn design. De LG G4 heeft namelijk een leren achterkant. Dat ziet er niet alleen stijlvol uit, maar zorgt er ook voor dat je telefoon lekker in de hand ligt – iets wat van pas komt tijdens het filmen met de G4. Dat kan overigens in de hoge 4K-resolutie, al beperkt de camera zich dan wel tot een maximale opnameduur van vijf minuten.
Onder die camera bevindt zich een speciale knop waarmee je het toestel bedient – volgens het merk zou dat het gebruiksgemak moeten vergroten, ook tijdens het fotograferen. In de praktijk valt het wat tegen, soms ga je er onbewust met je vinger langs en druk je per ongeluk af. De camera is van zeer hoge kwaliteit. De G4 schiet foto’s bij een maximale resolutie van 16 megapixels, maar meer bijzonder is de F/1.8 lens waarmee je ook in moeilijkere omstandigheden goede foto’s en video’s schiet. Dat zorgt ervoor dat deze smartphone verreweg de beste beeldkwaliteit heeft en maakt het mogelijk om te spelen met scherpte/diepte. Bovendien kun je volledig handmatig te werk gaan bij de LG G4. Gevolg: je hebt totale controle over het plaatje. Smartphonecams_Toestellen_g4achterkantWitbalans, belichting, ISO-waarden – alles valt in te stellen. Een unicum.
Verder beschikt de telefoon over laser-focus, waardoor via een ingenieuze techniek de scherpstelling bovengemiddeld vlug moet zijn. Dat hebben we getest en klopt: vergeleken met de drie andere geteste modellen stelt de G4 razendsnel scherp, maar je mag het niet vergelijken met (bijvoorbeeld) een gemiddelde systeemcamera. De adviesprijs van de LG G4 is 699 euro, inclusief de lederen achterkant.
Pluspunten
+ Beeldkwaliteit
+ Bedieningsmogelijkheden
+ 4K video
+ Design
Minpunten
– Knop op achterkant niet ideaal

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung probeert vaak nieuwe dingen. Soms resulteert dat in bizar slechte producten, soms hebben de Koreanen opeens goud in handen. Smartphonecams_Toestellen__s6edgevoorkantDat laatste is bij de Samsung Galaxy S6 Edge het geval. Deze gekke broer van de zeer populaire Galaxy S6 heeft een touchscreen dat doorloopt in de randen. Dat klinkt wat vaag, maar het komt er in de basis op neer dat het display ook zichtbaar is op de zijkant. Samsung heeft er zelfs al een aantal functies voor bedacht, maar deze zijn nog niet heel spectaculair te noemen: via de ‘Edge’ kun je contactpersonen selecteren, notificaties checken en eventueel beursstanden bekijken. Niet heel spannend dus, maar het ziet er wel heel erg tof uit. Mooier dan dit krijg je een gemiddelde smartphone momenteel niet.
Niet voor niets heeft Samsung de S6 Edge dan ook volgestopt met de meest moderne hardware die er momenteel beschikbaar is in een mobiele telefoon. Ook op cameragebied staat hij zijn mannetje: het toestel beschikt over een 16 megapixelsensor en video neem je op in allerlei formaten: Ultra HD, Quad HD, Full HD en slow motion. Wie filmt in Full HD kan de optische beeldstabilisatie inschakelen om schokkerige beelden te voorkomen, dat kan bij hogere resoluties niet.
Qua kleuren lijken beelden uit de S6 Edge soms iets te warm, maar dat ligt eerder aan het Quad HD Super Amoled+ display van de telefoon, dan aan de camera – eenmaal op de computer zijn deze shots gewoon natuurgetrouw. Smartphonecams_Toestellen_s6edgeachterkantAbsoluut pluspunt van de S6 Edge: macrofotografie. Ga je met deze smartphone aan de slag, ga dan eens experimenteren met close ups van bloemen, bijen en andere kleine objecten.
Het grootste nadeel aan de S6 Edge is de prijs: de 32 GB-editie kost 849 euro. En tip: ga voorzichtig om met dit toestel! Doordat de camera-unit een beetje uitsteekt kan deze relatief snel kapot gaan (als je de telefoon een keer laat vallen, bijvoorbeeld).
Pluspunten
++ Design
+ Beeldkwaliteit
Minpunten
– Prijs

Apple iPhone 6 Plus

De iPhone 6 Plus is het ultieme paradepaardje van Apple. Als grote broer van de reguliere iPhone moet hij vooral de videoliefhebber bekoren. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat dit model een betere stabilisatie heeft dan de kleinere iPhone. Smartphonecams_Toestellen_iphone6plusDe 6 Plus beschikt in tegenstelling tot zijn kleinere evenknie over optische beeldstabilisatie. Apple noemt het Cinematic Video Stabilisation en moet in combinatie met een 60fps Full HD-opnamemodus en een scherpstelling die werkt via zowel contrast- als fasedetectie een videocamera van jewelste opleveren. Dat merk je vooral wanneer je shots draait in een auto of op de fiets: bewegingen zijn subtiel en kijken prettig weg – geen schokkerig gedoe, dus.
Wel is het erg jammer dat Apple haar basis camera-applicatie heel erg simpel heeft gehouden. Je kunt een beetje spelen met de witbalans en de focus, maar dan houdt het wel op. Waarom Apple die keuze gemaakt heeft, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten, maar of dat nodig is, is een tweede. Tegelijkertijd staan er natuurlijk een keur aan apps van externe ontwikkelaars in de appstore.
Verder ondersteunt de iPhone 6 Plus geen 4K video, maar moet je het doen met Full HD 60 FPS. Grappige toevoeging is de 240 FPS-modus, waarmee je mooie slowmo’s kunt maken. Dat kunnen de S6 Edge en de LG G4 ook, maar het effect bij de iPhone 6 Plus is verreweg het mooist. Op het gebied van ruisreductie en de kleurcontrasten is de telefoon van Tim Cook en de zijnen er eentje die erg goed presteert. Ook valt de scherpstelling in de avonduren op: zelfs in lastige situaties duurt het slechts een paar tellen om een object in focus te krijgen.Smartphonecams_Test_s6edge2
Dit moois heeft wel een groot nadeel: de iPhone 6+ is duur. Te duur. Je kunt ‘m kopen voor minimaal 800 euro. Dan heb je 16 GB tot je beschikking. Wil je meer ruimte? Schrik dan niet, de telefoon kost met 128 GB opslaggeheugen 1000 euro (!).

Pluspunten
+ Beeldstabilisatie
+ Kleurcontrast
+ Slowmotion
Minpunten
– Prijs (!!)
– Ligt niet prettig in de hand

Honor 6+Smartphonecams_Toestellen_Honor_6Plus
Mocht je nog nooit van de naam Honor gehoord hebben? Dat is niet zo gek. Honor is een submerk van het Chinese Huawei en focust zich vooral op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Deze gadget kost met 399 euro dan ook relatief weinig. Daar krijg je een sterk model met prima specificaties voor terug die, volgens Honor, ook erg geschikt is om foto’s en video’s te maken. Het bedrijf heeft daarvoor op de achterkant niet een, maar twee camera’s geïnstalleerd, om zo trucjes te kunnen uithalen met scherptediepte. Via wat software kun je bijvoorbeeld bij een digitale foto naderhand de focus bepalen, een beetje zoals bij de Lytro Lightfieldcamera. Tof bedacht en het werkt in de praktijk best aardig. Sowieso tovert de Honor 6+ aardige foto’s uit zijn sensor, maar helaas zijn we niet erg te spreken over de Full HD- videomodus. Vooral de stabilisatie laat te wensen over. Honor biedt softwarematige beeldstabilisatie in het instellingenmenu, maar tip: gebruik die nooit. Beelden vervormen ontzettend – het ziet er gewoon niet uit. Bovendien is de ruisreductie matig: zelfs bij voldoende licht vertonen beelden korrels en dat is anno 2015 echt niet meer nodig.
Wel een pluspunt: de frontfacingcamera modus. Honor doet er alles aan om kwalitatief hoogwaardige selfietelefoons te bouwen – de jeugd schijnt dat te willen – en daar is de Honor 6+ een voorbeeld van. En mocht je er op zo’n selfie er toevallig heel moe uitzien? De ‘mooi maken’ functie werkt alle oneffenheden weg.
Pluspunten
+ Dubbele cameratechniek
Minpunten
– Stabilisatie
– Ruisreductie matig

De winnaarSmartphonecams_winnaar6
Een wedstrijd is geen wedstrijd als er niet een winnaar is gekozen. Na lang wikken en wegen, vergelijken en meten komen we tot de conclusie dat de LG G4 momenteel het meest geschikt is om video’s mee te schieten. Het toestel biedt een keur aan instelmogelijkheden en heeft simpelweg het mooiste (4K-) beeld. Bovendien zorgt de lichtsterke lens er voor dat je ook in moeilijke lichtomstandigheden goede shots kunt draaien. Op een goede tweede plek komt de Samsung Galaxy S6 Edge, die wat minpunten scoort vanwege zijn verzadigde display en de ietwat onhandig uitstekende camera-unit. De Apple iPhone 6 Plus heeft misschien wel de beste stabilisatie aan boord, maar ontbeert 4K en handmatige bediening. De Honor 6 Plus is tot slot gewoon niet goed genoeg om mee te filmen, al presteert de dubbele camera wel goed op het gebied van fotografie.

Info
LG, www.lg.com
Samsung, www.samsung.nl
Apple, www.apple.nl
Honor, www.huawei.com

Tekst en foto’s: Ger de Gram

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Watervallen en fonteinen: sprankelend water op vakantie
Archief: Video Emotion 100 (augustus/september 2012) Stromend water is een geliefd onderwerp bij video en ...