Camcorders voor musici

Redactie Camcorder Geluid Reviews

Archief: Digital Movie 104-2015
De ‘muziekcamcorder’ is bedoeld voor de musicus die een eigen optreden on stage wil vastleggen of de videomaker die even een leuk muziekclipje wil schieten. Behalve de camcordermerken Sony en Canon zijn ook de makers van audioveldrecorders zoals Zoom en actiecamera’s (GoPro) in dit genre actief. Let echter wel dat de nadruk bij dit type camcorder op de muziekclip met goed geluid ligt en niet op het grootschalig vastleggen van muziekevenementen!

Het opnemen van muziekoptredens kent twee belangrijke aspecten:Camc_Musici_Canon_LEGRIA mini X_ FSL 3
1. Uiteraard een goede geluidskwaliteit.
2. Pakkende beelduitsnedes waaronder close-ups van zangers en de instrument bespelende musici. Bij een grotere uitvoering komt dat opnemen dan neer op het gebruik van meerdere camcorders, de geluidsingang aansluiten op de zaalinstallatie en vaak ook een live mixer. Bij het snel en eenvoudig vastleggen van een klein of privésoptreden is dat niet nodig. Een andere toepassing is het op een festivals zelf even een kort muziekclipje registreren. Kan zo op internet of in de cloud. Weer een andere mogelijkheid is het close on stage opnemen van pakkende shots om deze later in een grotere evenementregistratie te monteren.

Drie typenCamc_Musici_GoPro_life1
Momenteel is er bij de muziek(cam)recorders sprake van drie verschillende modellen. Het eerste type is de compacte camcorder voorzien van hoogwaardige microfoonkoppen. Bijvoorbeeld de Sony HDR-MV1 of de Canon Legria Mini X. Type twee is de combinatie van een audioveldrecorder met een camcorder. Zoom doet dat bijvoorbeeld met de Zoom Q4. GoPro pakt het met de Hero Black + voorzien van verwijderbare plak- en klemmonteerringen voor op de instrumenten zelf weer geheel anders aan. Hier is het de bedoeling om met de groothoek inspirerende actieopnamen op het podium zelf te schieten.
De te maken keuze uit deze drie typen modellen hangt af van de beoogde geluidskwaliteit en gewenste beeldmogelijkheden. Let er op dat niet elke flatscreen-tv PCM-geluid accepteert.

Sony HDR-MV1Camc_Musici_Sony_HDR_MV1_HAND
Het zwaartepunt bij deze Sony muziekcamera ligt op de combinatie van de geluidskwaliteit 48 kHz sampling op 16 bit in lineaire PCM-kwaliteit met een redelijk goede Full HD MPEG4 30P camcorder. De ingebouwde stereomicrofoon (XY-type) heeft een opnamehoek van 120 graden en kan een geluidsdruk van 120 dB aan. Er is geen zoomobjectief aan boord. De gebruiker zal het met de vaste brandpunt groothoek moeten doen. Lekker dichtbij werken dus. De LCD-display zit aan de linker zijkant. Kleurgetrouw en goed scherp maar je kunt jezelf er moeilijk mee opnemen.
De beeldkwaliteit is lang niet slecht voor een camcorder van nog geen € 300,-. Het geluid is zoals verwacht boven gemiddeld, lekker helder, dynamisch en transparant. Wel dien je relatief dicht bij de originele geluidsbron te gaan staan. Het bedieningsgemak houdt het midden tussen een compacte camcorder en actioncamera. WiFi en NFC voor draadloos contact en de clips delen zijn aan boord.

GoPro Hero Black + muziekeditieCamc_Musici_GoPromain3
Onder de reclameslogan “Get your Yam on” brengt GoPro een speciale muziekeditie van de bekende Hero Black actiecamera uit. Het gaat om de Hero Black + actioncamera met als extra toebehoren in de set drie speciale bevestigingen (mounts) om het toestel op de instrumenten zelf te monteren. Dat geeft met de supergroothoek interessante en pakkende close-ups en overzichten van de optredende musici en bands. Om de instrumenten niet te beschadigen maakt GoPro gebruik van speciale zelfklevende strips die je kunt vervangen op de houder. De mounts zijn geschikt voor drums, gitaren, koper- en blaasinstrumenten, keyboards, draaitafels en (microfoon-)standaards. Er zijn drie typen mounts: De zelfklevende, de Mic Stand Mount (microfoonstandaard) en de Jaws Flex Clamp (klem met arm).
Qua beeldkwaliteit scoort de GoPro Black Hero + bovengemiddeld voor een actie camera. Bij het geluid raden wij dringend een externe microfoon aan. De bediening gaat via een smartphone, iPad of de eigen remote. Er is een beperkte 4K opnamemogelijkheid. De Hero4 Black kun je krijgen vanaf € 444,- de toebehoren zijn er vanaf 20 euro.

Canon Legria Mini XCamc_Musici_Canon_LEGRIA mini X_FSL
De legria mini X van Canon belooft geluid in cd-kwaliteit en met een groot dynamisch bereik. In combinatie met een ultragroothoekobjectief ingebouwde standaard en variangle LCD-scherm ontstaat zo een camcorder waarmee je prima muziekclips kunt opnemen.
De geluidskwaliteit is stereo ongecomprimeerd PCM. Er is een relatief grote ingebouwde stereomicrofoon, de geluidssterkte valt met een volumeknop in 100 stappen te regelen en je kunt zelfs mixen met een externe audiobron. Het dynamisch bereik is relatief groot en je hoort nauwelijks ruis.Camc_Musici_Canon_LEGRIA mini X_11
De groothoek biedt 170 graden beeld en dan zal je niet gauw een moment of scherpte missen. Met behulp van het draai & kantelbare viewerscherm kan de musicus of zanger zich gemakkelijk zelf en onder verschillende camerahoeken opnemen. De videoregistratie gebeurt naar keuze in MP4 (25P) of AVCHD (50i) in Full HD. De kwaliteit is zoals je verwacht van een eenvoudigere compactcamcorder, gewoon goed bruikbaar voor het gestelde doel. Er zijn enkele creatieve opties zoals slow motion, interval, cinemalook en videosnapshot. Je kunt ook gewone foto’s (still beelden) schieten.Camc_Musici_Zoom_Q4_slant_R_2
De opgenomen beelden deel je via de ingebouwde WiFi. Tevens zijn deze beelden en hun instellingen te bekijken op een smartphone of tablet. Voor rond de € 350,- een muziekcamcorder die veel te bieden heeft.

Zoom Q4
Zoals in de lijn der verwachtingen ligt staat bij de gerenommeerde fabrikant van audioveldrecorders de geluidskwaliteit hoog in het vaandel. De Zoom Q4 biedt 96 kHz sampling op 24 bit. Een van de beter klinkende muziekcamcorders van het hier besproken kwartet. Ook de bedieningsknoppen en instellingen zijn gemaakt om ergonomisch en snel het geluid te kunnen opnemen. Ook geschikt voor de leek. Er is keuze uit automatisch en manueel het volume instellen. Verder weet de Zoom Q4 goed raad met (te) harde geluidsvolumes. De ingebouwde stereomicrofoon is van het uitklapbare type XY met een opnamehoek van 120 graden. De maximale geluidsdruk bedraagt 130 dB.
De beeldkwaliteit blijft achter bij de echte camcorderontwerpen. Met name de prestaties bij weinig licht, in geval van tegenlicht (overstraling) en natuurgetrouwheid van de kleuren. Er is weinig beeldruis. De groothoek meet 130 graden. Het videoformaat is MPEG-4 1080 25/30 bps en AVCHD H.264 (MOV) in Full HD. Camc_Musici_Sony_HDR_MV1_GIRL1Het viewerscherm laat zich 180 graden kantelen. Tevens valt deze muziekcamcorders op de muziekinstrumenten en standaards te monteren. De Zoom Q4 kost circa € 330,-.

Info
Sony, www.sony.nl
GoPro, www.gopro.com
Canon, www.canon.nl
Zoom, www.zoom-na.com

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Vakantiegevoel met de videocamera (deel 2): onthaasten op Texel
Archief: Digital Movie 103-2015 (mei/juni 2011) Vrije tijd wordt geassocieerd met een gevoel van plezier en ...