De hoge school der creatieve grafische effecten

Redactie Reviews Software

Archief Video Emotion 113-2014
Wie creatief een stuk verder wil gaan met digitale grafische effecten, animaties, retouche en warping & morphing bij de montage komt uit op aanvullende software. Dat kan als insteekprogramma (plug-in) of een los pakket (standalone). Dit artikel behandelt een viertal pakketten waarmee de hoge school der creatieve grafische effecten te bereiken zijn. Het kost wat investering in tijd en geld maar dan heb je ook wat.

Holomatrix 1.2plug_holomatrix_4b
Achter de naam Holomatrix van Red Giant gaat een interessant videobewerkingspakket voor het maken van science fiction-achtige video-effecten schuil. Geschikt als plug-in voor After Effects en Adobe Premiere CS onder Windows of Mac OSX. Het softwarehuis zelf beschrijft in de aankondiging effecten als “Transmissions from a galaxy far, far away”, “Digital Signs and Screens” (borden en schermen) en “Bad Reception” (slechte tv-ontvangst) en daar zijn natuurlijk best leuke dingen mee te doen.
Normaliter kost het echt veel tijd en techniek om videoclips er uit te laten zien als hologrammen, spookbeelden, digitale uithangborden en slechte tv-ontvangst. De animaties en instellingen zijn als een standaard template (= voorgeprogrammeerde grafische beelden) die de gebruiker zelf nog nader kan instellen en specificeren. Met andere woorden precies instellen hoe het er uit ziet (look), wanneer het plaatsvindt (timing) en de plaats van de (at random) effecten.plug_holomatrix_5
De uitzendingen van een ver afgelegen melkwegstel hebben de vorm en uitstraling van de titels bij Startrek, Star Wars, effecten als bij Iron Man en de acteurs krijgen via keying eenzelfde effect als bijvoorbeeld de spookbeelden (Hogwarts) in de Harry Potter films. Verder ideaal voor logo’s, imponerende boodschappen en verklarende teksten in hologramstijl. Je schept als het ware een eigen toekomst realiteit die er verrassend echt en goed uitziet!
Futuristische uithangborden en stadsreclame zoals bekend uit de cultfilm Blade Runner maak je met Digital Signs and Screens. In het vakjargon heet zoiets ook wel futuristische func met jerky distopische effecten. Tevens geschikt voor digitale reclameborden (digital signage) in winkelcentra en openbare gebouwen.
Bad Reception doet de begintijden van de tv weer herleven. Ruis, spookbeelden, afwijkende kleuren, verplaatste of dubbele beelden en regelrechte storingen. Vroeger besteedden wij veel moeite om deze troep uit het beeld te krijgen. Nu is het weer in voor nostalgie, een sfeer uit het verleden te creëren en griezeleffecten.plug_holomatrix_7
In de praktijk de plug-in eerst installeren en opstarten. Dan kies je een te bewerken videoclip(-deel) in de tijdlijn, leg daar het gekozen effect uit Holomatrix overheen en stel de verschillende mogelijkheden (parameters) in totdat het resultaat bevalt. Er is keuze uit diverse kleuren, resoluties, looks en frequenties. Het afstemmen van de effecten op het geluid is goed mogelijk. Heel geschikt voor muziekvideo’s en promotieclips voor bands.
Een aardige indruk van hetgeen Holomatrix kan krijg je al via het voorbeeldfilmpje op de website van www.redgiant.com. De plug-in is zowel geschikt voor Windows als Apple OSX en valt via een trial-versie gratis uit te proberen. Tevens zijn er leerfilmpjes te bekijken en extra voorbeelden in te laden. Een prima stuk gereedschap voor de liefhebbers van dit type effecten.

Cosmo 1.0plug_cosmo_4
Klagen de acteurs uit jouw videoproducties dat zij er niet goed uitzien wat het gezicht en vel betreft? Het programma Cosmo van Redgiant helpt dan bij het oppeppen van de huidtinten, oneffenheden en sfeerindruk. De makers spreken zelf van een cosmetische clean-up voor videomateriaal. Eenvoudig en werkt met elke huidskleur en tint.
Er zijn diverse regelaars/instellingen voor:
– Het zachter (softening) maken van de (ruwe of oneffen) huid. Daardoor verdwijnen de rimpels en poriën;
– Het verwijderen van kleurvlekken en minder fraaie nuances (skin squeeze);
– Automatische retouche van de huid. Spaart tijd en gepruts;plug_cosmo_5c
– Het aanbrengen van gekleurde huidtinten (bijvoorbeeld zon gebruind of aangenaam blank) die passen bij de sfeer van de film of muziekclip. De schuifregelaar voor de huidskleur werkt duidelijk en doeltreffend. Het resultaat mag gezien worden.
De werking van Cosmo is relatief eenvoudig en maakt de actrices zo’n tien jaar jonger en de heren een stuk stoerder en volwassener. Je ziet meteen wat er gebeurt. Het aanbrengen van een beauty pass-effect werkt vaak al direct goed zonder dat verder aanpassingen nodig zijn. Het ziet er heel professioneel uit. De natuurlijke scherpte van het gezicht, lippen en wimpers blijft gewoon behouden. Er gaan geen karakteristieke details verloren. Handig is de unieke skin range visualizer. Dit hulpmiddel laat via een grid zien welke tinten tot de huidkleuren behoren en je deze het beste kunt aanpassenplug_cosmo_6. Via de softwaregereedschappen Colorista II en new Looks 2 valt het uiterlijk nog verder te verbeteren. En natuurlijk kan je waar nodig de kenmerken of huidtinten extra aanzetten. Ook is een soort airbrush-effect mogelijk.
Heel geschikt voor HD beauty shots en close-ups die het hem moeten doen. Cosmo is als plug-in geschikt voor Windows en Mac-platforms en werkt met de gangbare versies van Apple Final Cut Pro, Apple Motion, Adobe After Effects en Adobe Premiere Pro. Om te oefenen zijn er weer Engelstalige instructiefilmpjes beschikbaar op de website van Redgiant. Uitproberen kan via een gratis probeerversie (trial). Moeilijk is het in ieder geval niet. Een ware beautycase die in de montagestudio niet mag ontbreken.

3D ProAnimator 8plug_3dproanimator8_2
Zoals de naam al aangeeft zit er beweging met perspectief in ProAnimator als los pakket (stand alone) of plug-in voor Adobe After Effects onder Windows en Mac OSX. Dit motion graphics pakket met ray-tracing (bootst de natuurlijke weergave onder de gekozen lichtval na) van Zaxwerks geeft niet alleen prima resultaten maar is ook nog eens relatief eenvoudig in gebruik.
De meeste 3D animatiepakketten bestaan uit een stapel voorbeeldmodellen (templates) en je moet er zelf daarna nog behoorlijk veel aan sleutelen om tot bevredigende resultaten te komen. Bij 3D ProAnimator 8 heeft echter ook de beginner snel professioneel ogend succes. Een geslaagde animatie ontwerpen is slechts één muisklik verwijderd. Dat gaat op een doorsnee i5 Pentium-computer bovendien lekker snel. En lastige sleutelframes om de animatie te plannen zijn niet nodig.plug_3dproanimator8_1
Veel planning (je moet natuurlijk wel een idee van het uiteindelijke ontwerp hebben) en training zijn niet vereist. Het interface, de instelgereedschappen en templates van ProAnimator 8 wijzen zich grotendeels van zelf. De ontwerpers hebben goed doorgedacht over het gebruiksgemak. Het steeds alles weer opnieuw (rework) bij veranderingen behoort tot het verleden. Je kunt alles op elke gewenste tijd (in de tijdlijn) en overal gewoon veranderen zonder een hoop gedoe met instellingen. Zelfs het veranderen van complexe lopende titels en teksten rekent ProAnimator 8 automatisch vanzelf door. Krachtige eigenschappen van ProAnimator zijn onder andere:
– Het in realtime kunnen instellen van het scherpstelgebied (focus) van de camera;
– Ook de rendering en ray-tracing voor 3D verlopen in werkelijke tijd. Dus lekker snel. Het gaat via het eigen Zaxwerks Reactor Rendering Systeem op basis van de beschikbare processorkracht (de CPU en de grafische processor op de videokaart);
– Het geheel automatisch kunnen dupliceren van objecten (dat heet Instancing.);plug_3dproanimator8_6
– Het aanpassen van de lichtval op basis van de gebouwde grafische scene. Bijvoorbeeld binnen, buiten of in een disco. Deze techniek heet Image-Based Lighting;
– Het kunnen omzetten van objecten/voorwerpen in tal van andere vormen. Object Distribution;
– Het aanbrengen van lichtweerkaatsing en natuurlijk ogende donkere (schaduw)vlakken. Realtime Ambient Occlusion;
– Doorbreek de al te perfecte onnatuurlijke grafische computerbeelden met Procedural Randomization. Het is in de werkelijkheidsgetrouwe imperfectie dat de grafische beelden doet overtuigen.plug_3dproanimator8_5
Verder brengt ProAnimator fraaie bekledingen (mapping) op objecten aan. Deze vullingen staan in de bijbehorende grafische bibliotheken. Deze 3D animatiesoftware is voor meerdere doeleinden geschikt. In de eerste plaats natuurlijk voor het opleuken van montages met fraaie grafische animaties of achtergronden, titels / teksten en logo’s. Daarnaast zijn er tal van toepassingen voor (geanimeerde) websites, blogs, advertenties, onderwijs en het opmaken van (elektronische) tijdschriften. Zoals gebruikelijk zijn er een aantal Engelstalige instructiefilmpjes beschikbaar om de mogelijkheden van deze 3D animator te leren ontginnen. Vooraf de mogelijkheden en kwaliteit bekijken kan met een gratis testversie. Aanbevolen voor de video-editor die op comfortabele wijze het onderste uit de 3D animatiekan wil halen.

Re:Flex v5plug_re-flex_3
Re:Vision Effects brengt met RE:Flex versie 5 een veelzijdige vormmaker (morpher) en grafische krommer (warper) uit. Wat kan je daar nu mee? Een warper & morpher laat vormen, personen en objecten al of niet geanimeerd in elkaar overgaan. Bijvoorbeeld het ene gezicht in het andere veranderen. Haren laten groeien of juist geheel kaal worden. Mensen die in korte tijd verouderen. Kledingstukken in andere kleuren en vormen wervelend doen overgaan. Of objecten in waterdruppels of andere vormen uiteen laten spatten. plug_re-flex_2Op de site van www.revisionfx.com vind je daarvan een aantal treffende voorbeeldfilmpjes.
Morphing en warping zijn populair bij muziekclips, reclamefimpjes, movies met magisch momenten, in blogs op internet en gewoon voor de lol. Het goed ogend, glad geanimeerd en vooral levensecht in realtime uitvoeren van warps en morphs is met de hand niet eenvoudig en een langdurig karwei. Met een plug-in zoals RE:Flex v5 gaat dat een stuk eenvoudiger, sneller en meestal met succes verzekerd. Het programma werkt lekker intuïtief (je blijft in contact met de transformatieprocessen) en heeft de lastige klusjes vrijwel geheel geautomatiseerd. Tevens is het lekker interactief, je ziet meteen wat je doet bij de morphing en warping-processen.
Als plug-in gebruikt RE:Flex v5 de teken-, (foto-)grafische en ontwerpgereedschappen plus maskers van het gastheerprogramma. Bijvoorbeeld die van After Effects of Fusion. Vervolgens past het insteekprogramma daar dan de mogelijkheden voor warping en morphing op toe. Bij de warping zijn de sterke punten:plug_re-flex_cannongirl_to1
– Bij de vormen (geometrische objecten) direct van en naar per beeldje;
– Je kunt precies de mate van warping aangeven en desgewenst vloeiend animeren;
– De hoeveelheid transformatie bij samengestelde objecten valt per afzonderlijke vorm (shape) in te stellen.
Bij de morphing zit de kracht in:
– Snelle en relatief simpele overgangen tussen de set van uitgangsobjecten naar doelobjecten voor de still-modus;
– Automatische alignment, het opnieuw uitlijnen van de veranderde vormen. Dat scheelt een hoop werk!;
– Je kunt gemakkelijk van de ene bewegende beeldsequentie naar de andere morphen;
– Je kunt de standaard overvloeier (lineaire cross-dissolve) eenvoudig aanpassen op de vormovergangen.
– En ook hier is de morphing per afzonderlijke shape in te stellen.
Het klinkt allemaal veel moeilijker dan het is. Zien is echter geloven tijdens het bekijken van de voorbeeldclips. De Engelstalige instructiefilmpjes op de website laten zien hoe het in zijn werk gaat. En even wat zelf experimenteren levert al spoedig aardige resultaten op.

Conclusieplug_holomatrix_4a
De hier besproken grafische software behoort tot de hoge school van de creativiteit bij de grafische effecten in montage. Het ziet er allemaal prima, professioneel en echt uit. Dit is echter geen software voor beginners en iedereen die eens wat leuks wil uitproberen. Het zijn hoogwaardige producten die een vooropgezet hoger doel dienen. Dan haal je de investering er dik uit.

Ulco Schuurmans

Prijzen
Holomatrix 1.2 € 89,84
Cosmo 1.0 € 89,84
3D ProAnimator 8 € 452,84
RE:Flex v5 € 539,96

CD&E Distribution
www.cd-e.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Miljoenen maken videofilms met Vine: creativiteit in 6 seconden
Archief Digital Movie 109-2016 Een filmpje van 6 seconden. Mogelijk of onmogelijk? Het is de ...