Bluesound Powernode 2: Multifunctioneel!

Redactie Audio Reviews

Archief Digital Movie 112-2016
Bluesound, de hires tegenhanger van het bekende streamingmerk Sonos, doet er alles aan om voor iedere denkbare toepassing een apparaat in het productpakket te hebben. Een van de meest universele uit het pakket is de Powernode 2, welke in een ultracompacte behuizing veel functionaliteit biedt.

Naast streamer is de Powernode ook een volwaardige versterker met een gecombineerde digitale en analoge ingang, een subwoofer uitgang, USB-aansluiting en een hoofdtelefoon versterker. Dit alles in een kastje wat slechts 220 x 70 x 190 mm meet en nog geen twee kilogram weegt. Bluesound geeft in de specificaties een niet misselijke 2 x 60 Watt aan vermogen op. Wat de Powernode geschikt maakt voor meer dan alleen een paar miniatuur speakers bij een computerscherm, maar als een serieuze versterker gezien mag worden. Een interessante optie is deze Powernode inzetten in combinatie met een set luidsprekers om het, vaak teleurstellende, geluid van een televisie op te waarderen. Om het gebruiksvriendelijk te maken biedt deze Powernode de mogelijkheid het volume te regelen met de afstandsbediening van uw televisietoestel. Bluesound noemt dit TV-CONNECT.

Specifieke eigenschappen
Over de mogelijkheden van Bluesound als systeem is alles terug te vinden op de website van de fabrikant www.bluesound.com. Toch wil ik wat specifieke eigenschappen van de Powernode aanstippen. Voor de versterking wordt gebruikgemaakt van wat in de basis de bekende klasse D Hypex modules zijn. Echter Bluesound heeft deze samen met de ingenieurs van NAD, beide onderdeel van de firma Lenbrook, totaal naar eigen specificaties aangepast. Zo is er onder andere voorzien in een soort Soft Clipping waarmee NAD in het verleden furore maakte. Hiermee wordt voorkomen dat, wanneer de versterker aan de grens van zijn kunnen is, sterk gaat vervormen. Op die manier blijven de tweeters van uw speakers heel tijdens een uit de hand gelopen disco party. Een geruststellende gedachte. De meeste aandacht van de ingenieurs ging echter uit naar de klankmatige eigenschappen. Deze productbeschrijving zal hopelijk antwoord geven op de vraag of de ontwerpers geslaagd zijn.

Opstelling
Om het de Powernode 2 niet al te moeilijk te maken besluit ik in eerste instantie om deze te combineren met een set Audiovector QR1 boekenplankspeakers die ik na de recensieperiode nog even mocht houden van de importeur. Later werd nog gebruikgemaakt van mijn eigen Audiovector Avantgarde Arrete luidsprekers die een wat moeilijker belasting vormen, maar hier bleek in de praktijk niets van te merken. Luidsprekerkabels zijn van Simply Audio. Als bron werd naast mijn Panasonic plasmascherm een Bluesound Vault 2 ingezet. De Powernode 2 werd bedraad aan mijn netwerk gekoppeld maar kan desgewenst uiteraard ook via WiFi in een netwerk opgenomen worden. Mijn Plasmascherm beschikt alleen over een analoge uitgang dus maak ik gebruik van een kabel met aan één kant cinch connectoren en aan de andere een 3,5 mm stekker. Nu alleen nog de afstandsbediening van mijn tv koppelen met de Powernode 2 en dan kan er geluisterd worden.

Kijken & Luisteren
Gedurende de gebruiksperiode werd een grote verscheidenheid aan televisieprogramma’s en films bekeken. Gecombineerd met de kleine Audiovector QR1 speakers maakt de weergavekwaliteit een enorme sprong vooruit. In praatprogramma’s neemt de verstaanbaarheid behoorlijk toe en zeker in discussies waarbij soms meerdere mensen aan het woord zijn is dit een zegen. Alles is gemakkelijker te volgen en het geluid kent veel meer rust. Ook kan het volume een stuk omlaag wat voor de buren prettig kan zijn. In het programma ‘De Wereld Draait Door’ treden met regelmaat artiesten op. Verdwenen is de metalige klank van de ingebouwde speakers in plaats daarvan hebben stemmen nu karakter en body. Wanneer een bandje speelt hoor je de verschillende instrumenten en krijgt het geluid fundament. Films kijken krijgt een nieuwe dimensie, de muziek en effectgeluiden zijn een wezenlijk onderdeel en ondersteunen het beeld in niet geringe mate. De Powernode 2 weet hier wel raad mee en stuurt de kleine Audiovector’s met gemak aan. Alles blijft strak en gecontroleerd en vooral bij actiefilms is goed te merken dat plotselinge sprongen in de dynamiek gemakkelijk gevolgd worden zonder dat de boel uit de bocht vliegt. Je wordt op deze manier nog meer in de film gezogen. Bovendien is het geluid ook nog eens veel beter dan van de meeste goedkope surroundsetjes met plastic speakertjes. Kwaliteits stereoweergave is veruit te verkiezen boven slechte surround. Het gebruik van één afstandsbediening verhoogt het gebruiksgemak aanmerkelijk.

Door merg en been
Natuurlijk kan ik het als doorgewinterde ‘audiofiel’ niet laten om mijn grote vloerstaande Audiovector Avantgarde Arrete op deze Powernode 2 aan te sluiten. Zowel qua prijs als formaat een combi die niet snel gemaakt zal worden. Echter de Powernode 2 weet weer te verbazen. Het kost deze Bluesound weinig moeite de speakers op een nette manier aan te sturen. Luisterend naar de track You Want It Darker van Leonard Cohen val ik even stil. De laagweergave is prima te noemen en de stem van de inmiddels 82-jarige Cohen gaat door merg en been. Dit is zijn zwanenzang en de Powernode 2 maakt dit pijnlijk duidelijk. Ten opzichte van mijn bijna acht keer duurdere Devialet D200 mis ik wat diepte in het stereobeeld en ontbreekt wat definitie in het hoog. Maar afgezet tegen de aanschafprijs weet de Bluesound meer dan te overtuigen. Een hires opname van The Kings Singers laat feilloos horen dat Powernode 2 uit het goede muzikale hout gesneden is. De verschillende stemmen staan mooi los van elkaar en worden gepresenteerd in een breed stereobeeld. Met de ruimtelijke weergave is niets mis, er is veel lucht om de stemmen te horen.

Conclusie
Wil je als gebruiker naast een mooi plaatje op je televisiescherm goed geluid om de beleving compleet te maken dan is een soundbar een goede optie. Echter ben je bereid iets meer ruimte op te offeren dan is deze Powernode 2 een uitstekende keuze. Combineer deze Bluesound met een set kwaliteitsspeakers en je haalt naast topgeluid bij je televisie ook een uitstekende muziekinstallatie in huis. Multifunctioneel is het sleutelwoord wat past bij de Powernode 2. Bescheiden in formaat maar groot in prestaties en functionaliteit! Warm aanbevolen deze Bluesound Powernode 2.

Prijs & Info
Bluesound Powernode 2 € 899,-
Bluesound, www.bluesound.com

René Smit

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
BenQ Curved Monitor EX3200R: voor video- en filmfans
BenQ presenteert met de Curved Monitor EX3200R een nieuw model in de Video Enjoyment productserie, ...