Filmplaatje: Tip van een lezer!

Redactie How to

Archief Digital Movie 121-2018
Alleen een camcorder die horizontaal op een statief staat, levert beelden met een horizontale horizon. De betere statieven hebben een ingebouwd waterpasje om je camera een horizontale positie te geven. Maar dat waterpasje is meestal erg klein en moeilijk af te lezen of nog erger: het verdwijnt onder de camcorder zodra die op het statief geplaatst wordt…

Materiaal
Waterpas Stabila (alleen nog te koop bij Hornbach voor € 4,95)
2 Metaalboutjes 4×10 mm
Aluminiumplaat (50 x 10 cm) 0,8 mm of 1,0 mm dik (±€ 25,-)
Stukje schuimplastic snij je van een schuursponsje
Gaatjes boor je met een metaalboor van 10 en 4 mm

Hornbach verkoopt een waterpasje dat zeer goed af te lezen is en gemonteerd op een aluminium plaatje schroef je dat plaatje heel gemakkelijk tussen statief en videokop. Voor een paar tientjes is zo’n hulpstuk door een handige knutselaar te maken.

Montage
Bijna twinitg jaar geleden was Wim Cruijs, technicus van de werkplaats van het Botanisch Laboratorium in Utrecht, zo vriendelijk om voor mij zo’n ‘videowaterpas’ te maken. Hoefde hem alleen maar een waterpasje met twee gaatjes (om vast te schroeven) aan te leveren. Het resultaat laat foto 1 zien.
Montage is eenvoudig: leg het plaatje met het gat om de centrale bout van het statief en schroef daar de videokop op. Daarmee zit het plaatje met de waterpas tussen videokop en statief (foto 2). Door de lengte van de statiefpoten een voor een te variëren plaats je beide luchtbellen precies in het midden van de buisjes. Dat lijkt moeilijk, maar dat gaat heel gemakkelijk. En daarmee staat je camcorder horizontaal. De horizon, boven, midden of onder in beeld, staat horizontaal in beeld. Zorg er wel voor dat het plaatje groot genoeg is om de videokop zeker 180° te kunnen draaien zonder met het waterpasje in aanraking te komen (foto 3).

Geen gerammel
Maak je gebruik van een draadloze microfoon combinatie, dan is de ontvanger met een kabeltje (van ongeveer 25 cm) verbonden met de camcorder. Door het aluminiumplaatje onder het waterpasje een stuk groter te maken, is daar ook plaats voor de ontvanger. In een aluminium plaatje (16 x 12 cm) boor je in een hoek een gat van 10 mm diameter waarmee montage tussen videokop en statief mogelijk wordt. Op een geschikte plaats monteer je met twee boutjes het waterpasje en de ontvanger schuif je met eigen klem naast het waterpasje op de plaat. De combinatie plaat/klem is niet ideaal. Bij de geringste beweging rammelt de ontvanger en dat geluid wordt door de interne microfoon luid en duidelijk geregistreerd. Door op de plaats van de ontvanger een dun stukje schuimrubber (dat snij je uit een schuursponsje) te lijmen en die combinatie met tape af te plakken, maak je een dun kussentje (foto 4). Als dat kussentje dik genoeg is, kan de ontvanger niet meer rammelen… Zorg er hier ook voor dat de videokop kan draaien zonder de ontvanger of waterpas te raken (foto 5). Eenmaal klaar met filmen is dit plaatje met waterpas gemakkelijk los te maken en vindt het wel een plaatsje in de cameratas.

Henri W. Groeneveld

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De nieuwe Yamaha AV-receiver-generatie: RX-V485, RX-D485 en RX-V585
De nieuwe Yamaha AV-receiver-generatie brengt pakkend geluid en innovatieve features in de woonkamer. De RX-V485 ...