Streamen was nooit zo makkelijk

Redactie How to Netwerk

Archief Digital Movie 139-2021
Streamen kunnen we allemaal! Even Zoomen met een vriend of zakelijk overleg via Teams. We vinden het inmiddels heel gewoon. Maar heb je wel eens aan televisie maken gedacht of aan een presentatie van je foto’s aan een groot publiek? Ook dat is mogelijk. Zelfs betaald.

Hoewel we zuchten en steunen onder het juk van het thuiswerken en vierkante ogen hebben van het turen op het beeldscherm, hebben de streamingdiensten grote stappen gemaakt en is er een nieuwe markt ontstaan. Thuiswerken deden we eerder nooit zo massaal, mogelijk gemaakt door slimme internettechnologie en snellere WiFi thuis.

We zuchten en steunen onder het juk van het thuiswerken en het online overleg.

Concept
Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. Je krijgt een code voor een vergadering (een linkje/url), waarmee je (veilig) jouw browser opent en waarmee je een andere computer op het internet bezoekt. De software van die andere computer bekijkt jouw code en koppelt jou aan alle anderen die ook bij die vergadering horen.
Het totaal van alle deelnemers, van de chat-teksten aan de zijkant, van de plaatjes enz. wordt vervolgens in één scherm geplaatst en naar de browsers gestuurd.
En ja hoor… daar zijn je vrienden of collega’s in beeld, geeuwend of met een volle mond, kinderen of huisdieren op de achtergrond, of ze komen te laat.
Met enkele knoppen kun je het geluid aan- of uitzetten, het beeld instellen of in een apart schermpje een reactie intypen.

Wifi
Er is best veel mogelijk en de kwaliteit is redelijk tot goed, zeker als je bedenkt dat veel mensen een gemiddelde WiFi-aansluiting hebben. Beter gezegd: veel mensen stellen hun WiFi standaard in, maar zouden een betere kwaliteit kunnen realiseren door een betere instelling of een tweede router in huis. Toch gaat het best goed. Dankzij superslimme software.

Het barst inmiddels van de streamingdiensten.

Streamen met een kabel is sowieso handiger om een betere (snellere) verbinding tot stand te brengen. Maar ondanks dit alles blijft er altijd een tijdsverschil tussen jouw praten (jouw audio en video) en het moment waarop de anderen het horen.
Muzikanten die echt via het streamen willen samenspelen, komen daar al snel achter. Door het minimale tijdsverschil door het heen en weer zenden van de beelden en geluid, is samen muziek maken onmogelijk. Tenzij je in staat bent een supersnelle verbinding te maken die aan hoge eisen voldoet. Wie hierin is geïnteresseerd moet eens naar www.jamkazam.com gaan. Dat is een website die muzikanten met elkaar verbindt, de website checkt automatisch je internetsnelheid en is die geschikt, dan kun je jammen met mensen op de hele wereld.

Toepassingen
Naast digitaal overleg en vrijdagmiddagborrels via het beeldscherm zijn er veel andere toepassingen bijgekomen. Veel ondernemingen (klein en groot) organiseren bijvoorbeeld webinars. Die zijn gratis of betaald. Je logt in en je kunt een lezing volgen, aan een training deelnemen of wat dan ook. Het grote verschil met e-learning (onderwijs via internet met tekst en filmpjes) is dat de huidige streaming live is en vaak ook interactief. Je kunt direct in conclaaf met je docent of coach. Of met je medestudenten.
Het aantal toepassingen groeit met de dag. Er zijn live lessen te volgen, bijvoorbeeld sport- of yogalessen, maar ook volledige cursussen met interactieve platforms voor tips en adviezen, workshops, trainingen, presentaties, ondersteuning (bijvoorbeeld financieel of juridisch advies), mediation en noem maar op.

Via ticketsite “Ikbenaanwezig.nl” koppel je tickets aan je streaming-event.

‘Uitzenden’
In de functies van veel streamingsoftware is ook ingebouwd dat je jouw streamingsessie kunt ‘uitzenden’. Normaal heb je contact met de mensen die op je schermpje van je Teams of Zoom staan. Met die mensen kun je praten en berichten uiwisselen. Die mensen kun je wel of niet op je scherm zetten. Het is interactief. Tweerichtingsverkeer.
Maar als je gaat uitzenden via Youtube, Vimeo of Facebook, wordt je streamingsessie (dus wat op je scherm gebeurt) daar naartoe gestuurd. Mensen die niet deelnemen aan de streamingsessie kunnen er dus wel naar kijken, via de sociale media. In dit geval is het eenrichtingsverkeer.
Als je dit wilt, dien je te letten op wat je streamingdienst aanbiedt. Wil jij graag via bijvoorbeeld Facebook streamen, zoek dan een streamingdienst die ervaring heeft met FB.
Voor de techneuten: het doorsturen naar de sociale media, bijvoorbeeld naar Youtube, heeft een vertraging tot gevolg. Die loopt uiteen van 3 tot 10-12 seconden, afhankelijk van afstand, aantallen internetnetwerken, providers, WiFi thuis enz.

Betaling gaat “gewoon” via iDeal.

Televisie maken
Wie hierbij stilstaat, realiseert zich snel dat televisie maken heel gemakkelijk is! Begin je eigen zender binnen 10 minuten!
1. Je hebt een kleine studio nodig. Die kan al bestaan uit je camera van je laptop en de ingebouwde microfoon. Je ziet op LinkedIn bijvoorbeeld dat sommige influencers regelmatig live uitzenden. Of op Youtube organiseren jongeren game-competities. In een handomdraai gerealiseerd. Allemaal met een thuisstudio.
2. Wil je in een grotere studio werken, met meer camera’s, omdat er een tafeldiscussie is of een optreden, dan heb je schakelmateriaal nodig dat je op de computer moet kunnen aansluiten. Ook die apparatuur is makkelijk verkrijgbaar en niet duur.
3. Via je dashboard van je streamingsoftware regel je dat dit inkomende beeld en geluid in het scherm wordt geplaatst, met of zonder presentator ernaast. Jij bepaalt het!
4. Via de knop ‘uitzenden’ zorg je ervoor dat de streaming naar de sociale media gaan.

Op LinkedIn zijn veel webinars te vinden: bedrijven en zzp’ers die regelmatig streamen over hun activiteiten, producten en diensten.

Betaalde televisie
Wil je een eigen betaalkanaal maken, dan is dat ook geen probleem. Maar dan moet je wat extra maatregelen nemen, omdat je jouw streamingsoftware gaat koppelen aan ticketverkoop.
Het werkt heel simpel.
1. Je richt je studio in. Je nodigt een gast uit.
2. Met je streamingsoftware in je browser maak je een mooie indeling van je scherm.
3. Je koppelt je streamingsoftware aan bijvoorbeeld Youtube of Facebook.
In principe kun je nu gratis uitzenden via je publieke social media kanaal.
4. Maar je kunt je social media kanaal ook aan een ticketverkoopwebsite koppelen. Alleen mensen die een ticket hebben gekocht, kunnen dan bij de streaming aanwezig zijn.
5. Als dit alles is klaargezet, ga je reclame maken voor je uitzending en geïnteresseerde kijkers gaan naar de ticketverkoper, kopen een ticket en kunnen op het ingestelde tijdstip naar jouw streaming/televisieprogramma kijken.

Jamkazam is speciaal voor muzikanten en muziekonderwijs.

Plan
Is het zo simpel? Eigenlijk wel. Maar… waar loop je tegenaan?
1. Je internetverbinding. Een belangrijke factor voor het succes is de internetverbinding. Werk daarom niet met WiFi, maar koppel je pc aan een kabel die naar de router loopt. Wat ook helpt, is het uitschakelen van andere apparaten die van je router gebruik maken.
2. De keuze is reuze. Er zijn inmiddels zo veel aanbieders van streamingdiensten dat het moeilijk kiezen is. Maak daarom eerst een plan: wat wil je precies?
– Wil je wel of niet een interactie met je kijkers?
– Ga je video’s, foto’s, Powerpoint-presentaties of Excell-sheets laten zien?
– Hoeveel mensen gaan er maximaal deelnemen?
3. Het streamen van jouw ‘televisie-uitzending’ is ook gebonden aan voorwaarden als je via sociale media streamt. Je kunt niet zomaar een film gaan uitzenden, om maar een voorbeeld te noemen. De sociale media hebben hun regels en op veel materiaal rusten eigendomsrechten. Houd daar rekening mee.
4. Ik heb hierboven gezegd dat het streamen naar sociale media eenrichtingsverkeer is. Daar moet wel bij worden vermeld, dat op het moment dat de ‘kijkers’ inloggen op hun Youtube-account, zij in principe wel de interactie met jou kunnen aangaan. Het grote probleem hierbij is, is de vertraging van 10-12 seconden. Je kunt nooit onmiddellijk reageren en dat zal je uitzending verstoren. Los dat op door iemand de berichten te laten noteren.

Game-streaming

Inspiratie
Om inspiratie op te doen en om eens te kijken wat er zoal allemaal ‘live’ is via streaming, kun je naar bijvoorbeeld Youtube gaan en daar de live-kanalen bekijken. Ook zie je de kanalen die eerder live zijn geweest. Je kunt de uitzendingen terugkijken als je wilt.
Heb je dus ideeën voor een televisie-programma, wil je de sportwedstrijden van je club uitzenden of een vergadering van jouw politieke partij? Het kan allemaal. Zelfs betaald. Heel veel succes!

Streamingdiensten
Er zijn inmiddels veel streamingdiensten.
Een greep vind je op https://www.capterra.nl/directory/30937/webinar/software
Voor ticketverkoopdiensten kun je terecht bij bijvoorbeeld www.ikbenaanwezig.nl.

Euronews streamt live op Youtube.

Game-streaming
Jordy Storm is een enthousiast gamer en zendt zijn game-activiteiten op zaterdagochtend uit. Dat houdt in, dat kijkers het verloop van een game kunnen zien: in welke richtingen moet je gaan, welke vijanden kom je tegen, wat zijn de ontsnappingsroutes enz. Veel jongeren doen zoiets of kijken, omdat zij enthousiast gamer zijn. Heel populair zijn vooral Fortnite en Fifa.

Nieuwszender
Daarnaast vind je bijvoorbeeld ook nieuwszenders. Op de illustratie: Euronews, een kanaal dat deels door de Europese Unie wordt gefinancierd.

Pieter Reijntjes (video-college.nl)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Upgrade Denon AVC-X8500H en Marantz AV8805 av-receivers
Sound United, het moederbedrijf van Denon en Marantz, heeft een upgrade voor de Denon AVC-X8500H ...