360 graden video laten maken? Lees er hier alles over

Redactie Nieuws

Met een 360 graden video zie je het volledige plaatje. Een standaard beeldscherm heeft een beelduitsnede van 16:9. Bioscoopformaat is vaak breder, en oudere films of series zijn meestal opgenomen in een 4:3 formaat. Het is altijd een rechthoekige vorm, die je net als een schilderij bekijkt. Wanneer je ooit het bekende panorama schilderij van Mesdag hebt gezien, dan weet je welke impact een 360 graden beeld heeft. Je kunt ook 360 graden video maken, daarmee laat je de kijker hetzelfde zien als een persoon op locatie zou zien. Hoe dit werkt leggen we uit op deze pagina.

Kun je zelf 360 graden video maken?
In principe wel, je hebt er alleen een 360 graden video camera voor nodig. Voor enkele honderden euro’s heb je een leuke camera met een aardige beeldkwaliteit. Voor vakantiegangers kan dit genoeg zijn, vergelijk het met een Polaroid camera voor foto’s. Je legt een herkenbaar beeld vast, je hebt een herinnering maar je moet niet zo letten op de beeldkwaliteit. Voor een panorama camera die in stereoscopisch 3D kan opnemen ligt de prijs ongeveer op 1000 euro en hoger. Boven de 2000 á 3000 euro kun je een kwaliteit vastleggen die als professioneel aangemerkt kan worden.

Wat is het verschil met professionele VR video?
De camera kan nog zo goed zijn, wanneer de persoon achter de camera niet overweg kan met de apparatuur zal het resultaat niet optimaal zijn. Neem bijvoorbeeld een spiegelreflex camera. Daar zit een automatische stand op, maar een echte fotograaf zal altijd op manueel foto’s schieten. Bij een virtual reality video is er nog een extra uitdaging, want de camera neemt rondom op. Dit betekent dat de filmer ook in beeld staat, en daar moet een oplossing voor worden gevonden. Ook mogen objecten of personen niet té dicht in de buurt van de camera komen, want dan komen ze in de ‘dode’ hoek van de camera waar beelden van afzonderlijke lenzen elkaar overlappen. Zelfs een ervaren professioneel videoproductie bedrijf kan niet zomaar overweg met 360 graden video, hier is specifieke kennis en expertise voor nodig.

Beeldkwaliteit is niet het enige wat telt
Tot zover ging het vooral over de beeldkwaliteit, want dat is het eerste wat opvalt. Toch is een videoproductie meer dan beeld, geluid speelt ook een belangrijke rol. Moet de audio ook in 360 graden worden opgenomen voor een ruimtelijke sound, of is dit niet vereist? Ga je live geluid opnemen of wordt dit achteraf toegevoegd? Dan zijn er nog titels, er zal montage plaatsvinden en uiteindelijk moet alles gepubliceerd worden. Dit kan online, streaming of als download, en ook lokaal voor de hoogste beeldkwaliteit. De kwaliteit is overigens mede afhankelijk van het type VR bril waar de 360 graden video op wordt vertoond. Van A tot Z zijn dus veel schakels die allemaal even sterk moeten zijn.

AANDACHTSPUNTEN BIJ 360 VIDEO PRODUCTIE 
Wat is de boodschap?
Begin eerst met het bepalen van de boodschap en de beoogde doelgroep. Dit brengt focus en stelt duidelijke grenzen. Misschien wil je een educatieve 360 graden video laten maken, of een promotionele productie. Wil je het publiek informeren of aanzetten tot actie? Dit zijn allemaal overwegingen die in de conceptfase aan bod komen.

Wat is het budget?
Dit hoeft niet de eerste stap te zijn, dat zou het brainstormproces teveel beperken. Uiteraard moet er wel nagedacht worden over de kosten. De looptijd van het project speelt hier ook zeker een rol in, evenals het aantal locaties en specifieke wensen om de film invulling te geven.

Hoe wordt dit gevisualiseerd?
Wanneer je kiest voor een computeranimatie, dan hoef je niet na te denken over licht of geluid op locatie, mensen die in beeld lopen of acteurs met een ‘bad hair day’. Toch houden mensen van kijken naar andere mensen, kies dus niet te snel voor exclusief computergraphics. Zeker wanneer het onderwerp iets te maken heeft met een fysieke locatie zoals een reisbestemming, of een tastbaar product zoals een paar schoenen, dan kunnen echte beelden de boodschap versterken.

Post-productie
Na het maken van de opnames en/of het produceren van computerbeelden wordt het geheel samengevoegd. Montage van 360 graden video werkt anders dan reguliere videoproducties, omdat het publiek volledig rond kan kijken zul je de kijkrichting subtiel moeten sturen. Wellicht moeten er titels bij komen, een menu of interactieve ‘hotspots’. Dit medium leent zich voor vele soorten producties.

Maak een vliegende start en bespreek de mogelijkheden met een ervaren VR productiehuis. Zo ontdek je precies hoe je een succesvolle 360 graden video kunt laten maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Tips & Trucs van Video College: gun jezelf goede conversie!
Archief Digital Movie 130-2019 Ja, ja, even een filmpje monteren met verschillend bronmateriaal uit camera’s, ...