4k zonder artefacten

Redactie Algemeen

Als film of serie liefhebber, zijn dit geweldige tijden. Alle content die je maar zou willen zien, is slechts 1 druk op de      knop van je verwijdert. En misschien nog wel veel mooier is dat alles in haarscherpe kwaliteit te bekijken is. Een blockbuster movie streamen in 4K is het nieuwe normaal. Maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Een fatsoenlijk internet abonnement is vereiste. Wellicht lijkt dat niet voor de hand liggend, maar het is logischer dan je denkt.

Bandbreedte is het sleutelwoord
De woorden bandbreedte en internet gaan hand in hand samen. Stel je hebt een waterleidingpijp. De diameter hiervan bepaalt hoeveel water er doorheen kan of hoe snel. Als we dan kijken naar internet abonnementen, dan zien we daar vaak staan Mbp/s. Dit is bepalend voor je snelheid of hoeveel er door je internetleiding naar binnen kan. Dit merk je bijvoorbeeld aan hoelang je erover doet om iets van het internet te downloaden. Hoe meer bandbreedte of snelheid, meer vlotter het allemaal gaat. Dus een bestand van 1 gigabyte downloaden gaat sneller met een abonnement van 1000 Mbp/s dan met een internet abonnement van 30 Mbp/s. Maar wat als de vraag hoger is dan de aangeboden snelheid?

Optimaal films streamen
Een lekker avondje op de bank met een drankje en een zak chips erbij. De nieuwste Marvel film Black Widow staat klaar op Disney+. 4K Ultra HD en Dolby Vision. Maar bij het kijken word je teleurgesteld door de kwaliteit. Er treden artefacten op, framedrops en het beeld lijkt af en toe wat wazig. Grote kans dat je internet abonnement niet voldoet aan je vraag. Een film streamen is eigenlijk gewoon tijdelijk downloaden. Maar voor een film in 4K moet er aardig wat aan data naar binnen worden gehaald. En als je abonnement dat niet snel genoeg kan binnenhalen, wordt het beeld op je tv opgebouwd met onvolledige data. Het resultaat is kortweg teleurstellend. Niet wat je verwacht op je nieuwe 65 inch nieuwe OLED of QLED scherm. De oplossing is echter vrij eenvoudig. Waarder je alles in 1 abonnement op. Daar zit een snellere internetverbinding      bij. Hierdoor kan je wel voldoen aan de vraag en zal de film ook goed opgebouwd worden. Simpelweg omdat alle data op tijd binnenkomt zodra er om gevraagd      wordt. Het aanbod van films in hoge kwaliteit wordt alleen maar meer, dus zorg dat niet alleen de tv klopt, zorg er ook voor dat je internetverbinding klopt. Want een 4K scherm is prachtig naar om naar te kijken, als de bron van het materiaal ook goed is. Dat kan in dit digitale tijdperk alleen maar met een goede of beste internetverbinding. Juist voor de liefhebber van films en series.

Doe een test
Er zijn op internet tal van sites waar je eenvoudig de snelheid van je verbinding kan testen. Hou hierbij rekening dat de maximale snelheid wordt getest. Dit betekent niet dat deze snelheid ten allen      tijde ook gehaald wordt. Plus er zijn altijd meer apparaten in huis die een verbinding hebben. Of misschien wel gezinsleden die ondertussen een potje online aan het gamen zijn. Allemaal aspecten om rekening mee te houden bij je internet abonnement.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sennheiser IE 900-oordopjes: elk detail telt
Sennheiser heeft de nieuwe IE 900-oordopjes aangekondigd. Het bedrijf richt zich met dit model op ...