Adobe Premiere Pro CC: oude rot met nieuwe competenties

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 129-2019
Adobe Premiere Pro behoort al vele jaren tot de top vijf van de professionele montagesuites. De huidige versies mikken op storytelling, creatief editen in de cloud, resoluties tot 8K, groupwork, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Ook is er de nieuwe Rush CC -app die je met de smartphone geschoten videobeelden met Premiere-kracht op tablet, iPad en notebook laat bewerken. Vervolgens rechtstreeks delen met YouTube, Instagram en Facebook. Adobe Premiere Pro draait zowel op de pc als Mac en je dient je op deze CC-suite te abonneren.

Adobe Premiere is een echte oude rot in het montagevak. Al tegen de twintig jaar geleden bood Adobe Premiere aan als een overall montagepakket voor iedereen. Later kwam er een schifting in professioneel en Elements voor de amateur. Ook bracht Premiere handige Apps uit die NLE op mobiele apparaten zetten. De term Pro geeft al aan dat deze Premiere-versie beschikt over hoogwaardige editing, kleurcorrectie, oogstrelende filters en, effecten, slim mediabeheer, een uitgekiende workflow en goede geluidsbewerking.
De huidige generatie speelt als eerste in op het zo optimaal mogelijk kunnen vertellen van het eigen videoverhaal. Dit zowel voor tv (broadcast), bioscoop/film, (muziek-)evenementen en gevorderde videomaker thuis. De editor krijgt al het gereedschap dat het veeleisende montagehartje in deze begeert. Via Adobe Stock schaf je daarvoor ook nog eens fraaie templates, animaties, titelfonts, grafische ontwerpen en aan spreadsheets gekoppelde Infographics aan.
Een tweede belangrijke ontwikkeling vormt het werken in the cloud en het delen van materiaal (content) op social media. CC staat voor Creative Cloud. Vroeger was dat een hoop geklungel om het goed allemaal passend, goed ogend en vloeiend te maken. Nu is dat meestal een fluitje van een eurocent. Werken in de cloud betekent ook dat je vrijwel op elke locatie met een internetverbinding aan de montageslag kunt.

VR en AI
Nieuw zijn de schreden van Adobe Premiere Pro op het pad van Virtual Reality (VR) en kunstmatige intelligentie (AI). Bij VR benut dit programma de extra rekenkracht van GPU-kaarten om virtuele werelden en game-omgevingen te ontwerpen. In geval van Adobe ondersteunt deze End-to-End VR 180 (Google). Tevens kan je immersive (onderdompelend) werken in de Theatermodus. Premiere Pro ondersteunt de Windows Mixed Reality-headsets en -controller.
Voor AI gebruikt Adobe de systeemkracht om slim snelle montages te kunnen maken, beelden/scenes te herkennen en tot een logisch verhaal te combineren en spraakfragmenten te traceren.

De NLE-suite
De Adobe familie voor postproduction bestaat naast Premiere Pro voor de NLE uit Audition geluidsstudio voor de soundtrack en After Effects voor de speciale effecten plus geavanceerde animaties. Uiteraard zijn alle componenten onderling uitwisselbaar en aan de tijdlijn van de montage te koppelen. De grafische interfaces zijn er ook in het Nederlands.
Op de overzichtelijke tijdlijn, vensters, menu’s en montagegereedschappen valt eigenlijk niets aan te merken. Het mediabeheer en gebruik van metadata en de daaraan gekoppelde slimme zoekfuncties staan op relatief hoog niveau. De kleurcorrectie valt met Adobe Photoshop in het achterhoofd niet te versmaden. Daarvoor gebruikt Premiere Pro Lumetri Color-tools. Elke curve heeft twee assen met gekoppelde waarden, waardoor je eenvoudig en nauwkeurig selectieve kleurbewerkingen kunt uitvoeren.

Effecten en AE
Standaard is Adobe Premiere Pro al toegerust met tal van effecten, overgangen, filters, maskers en keyframe-animatie. Met het extra aan te schaffen After Effects bereik je echter de cinematografische top. Daarnaast zijn er vele pug-ins verkrijgbaar.

Het geluid
Binnen Premiere Pro zelf kan je al direct een aardige soundtrack samenstellen. Mixing, correctie en intelligent bijsnijden zijn aan boord. Handig is het deelvenster Essentieel geluid. Dit bevat nieuwe schuifregelaars waarmee je achtergrondruis en galm kunt verminderen of verwijderen met prima resultaten. De AI bij audio verricht een intelligente opschoning.
Veel meer mogelijkheden biedt Adobe Audition. Onder andere het apart opnemen van geluid, multikanaals-mixen, high-end audio-effecten en behoorlijk goede herstelfuncties.

Abonnement
Het gebruik via een abonnement heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor pleit het steeds voorhanden van de juiste updates. Tegen dat je elke maand in plaats van eenmalig moet betalen. Je kunt echter ook tussentijds het abonnement stopzetten tot je de suite weer nodig hebt.

Conclusie
Samenvattend is de oude rot Adobe Premiere Pro getransformeerd naar een moderne storytelling broadcastsuite met geïntegreerde immersive VR en AI. Met de nodige oefening (zie de instructiefilmpjes) kan je er heel veel op hoog NLE-niveau mee.

Prijs & Info
Adobe Premiere Pro Basisabonnement € 23,79 per maand
www.adobe.com/nl/creativecloud

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Panasonic LUMIX S PRO 24-70 mm F2.8 (S-E2470): verwisselbare standaard zoomlens
Met trots introduceert Panasonic de LUMIX S PRO 24-70 mm F2.8 (S-E2470), een nieuwe verwisselbare ...