Angelbird Pro SD MK2 V90 SDXC UHS-II-kaart: een geheugenkaart die je niet snel in de steek laat

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 133-2020
Bij geheugenkaarten heb je als video/fotograaf eigenlijk nooit voldoende capa-citeit, lees/schrijfsnelheid en aantallen. De Angelbird 128 GB AV Pro SD MK2 V90 SDXC USH-II card helpt de eerste twee problemen tegen een hoge kwaliteit met 128 GB aan opslagcapaciteit en 300/260 MB’s lezen en schrijven de wereld uit.

In de moderne camcorder, videofilmende systeem- en fotocamera zijn snelle kwalitatief goede geheugenkaarten met een flinke opslagcapaciteit vrijwel onmisbaar. 4K op 60 fps, Full HD op highspeed, 3D, 8-10 bit 4:2:2, 6K en straks ook 8K al of niet gecomprimeerd of in RAW-format vragen het uiterste van de opslagmedia. En interne datasnelheden variëren per CODEC al snel van 100-400 MBs.

Een vloeiende bedrijfsvoering
Niemand zit te wachten op een tijdelijke opnamestop (overrun) of vastlopen van het wegschrijven en schokkend af te spelen videoclips vanwege een te lage schrijf/leessnelheid. Op het moment suprême de kaart vol is ook al een opnamegruwel. Gelukkig hebben steeds meer camerabodys twee slots voor geheugenkaarten. Verder heb je ook nog het wegschrijven in meerdere formaten tegelijk (vaak hogere en lagere resoluties c.q. data rates) en het op meerdere kaarten apart houden van verschillende projecten of opnamesessies.
Kortom het is de geheugenkaart die maar al te vaak bepaalt hoe vloeiend de bedrijfsvoering bij videoshots of fotografie in zijn werk gaat. Bezuinigen op minder snel, een lagere opslagcapaciteit of een mindere kwaliteit is uit den boze bij hoogwaardige camera’s. Investeer in de SD-kaart die er echt toe doet, zoals de hier besproken Angelbird Pro SD.
N.B.: Koop je twee kaarten in één matchpack dan zijn deze exact gelijk qua de constante R/W-specificaties (van dezelfde Flash/waffer). De kaarten formeren zich nauwkeurig aan de camera specifieke firmware en hebben daardoor veel minder foutcorrecties nodig.

Kenmerken
Angelbird zelf zet haar AV Pro SD MK2 V90 SDXC USH-II-kaarten in de markt als snel, compatibel met vrijwel alle gangbare AV-standaarden, betrouwbaar, een hoge opslagcapaciteit en voorbereid op de meest veeleisende opnameprojecten. De belangrijkste kenmerken daarbij zijn: geschikt voor Full HD, 4K en ook daarboven, alle bitrates en snelheden read/write van 300/260 MB’s. Volledig compatibel met SDX UHSII, U3 en Klasse 10/V90. De datastromen blijven gedurende het opname- of leesproces geheel stabiel.
Wie bang is dat zijn of haar kostbare kaarten beschadigd raken wordt gerustgesteld door: schok- (ook voor drones), stof-, water- en temperatuur (-25 tot + 85 graden Celsius)-proof. Tevens bestand tegen X-rays en doorsnee magnetische velden. En tot slot natuurlijk een schuifje dat per ongeluk overschrijven voorkomt.
Deze Angelbird AV Pro SD MK2 V90 SDXC USH-II-kaarten zijn verkrijgbaar in de opslaggrootte 64 GB, 18 GB en 256 GB, zowel los als in het vermelde match pack van twee stuks.

Praktijk & conclusie
Wij probeerden het 128 GB model van deze Angelbird SDXC-kaart uit in een Panasonic AC-X2000 camcorder die ook ter test stond en enkele videofilmende systeem- en spiegelreflexcamera’s. Geen eurocentje pijn dus. Tot uiteraard snelheden die de R/W-specificaties van 300/260 MB’s te boven gaan. En dat komt in de gewone praktijk voor 4K 60P, 6K en HIGH RES foto’s nauwelijks voor. Ook in RAW gaf bij video (lagere formaten) en foto geen problemen. Het formatteren verloopt relatief snel.
Samenvattend is deze Angelbird-SDXC-card een snelle, robuuste en hoge-capaciteits geheugenkaart die zowel de videofilmer, als fotograaf, niet gauw in de steek zal laten. De garantie bedraagt na online registratie drie jaar.

Info & prijs
Angelbird Pro SD MK2 V90 SDXC UHS-II-kaart € 217,- (128 GB)
Transcontinenta, www.transcontinenta.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Veelgestelde vragen (deel 20)
Archief Digital Movie 133-2020 Wat is een sluiterhoek bij een videocamera?