Apple Final Cut Pro X 10.4.x: veel meer dan een ‘super-iMovie’…

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 129-2019
Er zijn videomakers die een Apple computer kopen voor Final Cut Pro. En dat is niet voor niets want dit montagepakket verwerkt professionele HIRES videoformaten, biedt een waar scala aan grafische effectopmaak, een native magnetische tijdlijn, VR, HDR, multicam en goed geluid. Aanvullend zijn er en de Compressor voor allerlei multimediale exportformaten, Motion voor geanimeerde effecten en twee muziekeditors.

Final Cut Pro onder het Apple OS kende zo zijn ups en downs. Voor het X-tijdperk behoorde dit NLE-pakket tot de NLE-top 5 voor de moviescene en broadcast. Daarna zakte het even in. Inmiddels is echter FCPX zover door geëvolueerd dat het met name de vernieuwende filmmakers, gebruikers van professionele videoformaten, het sharen naar social media en internet en de liefhebbers van een hoogwaardige opmaak aanspreekt.
Relatief nieuw zijn de VirtualReality (met playback voor headsets), 360 graden views plus editing, uitgekiende aanpak van multicam-montage, Closed Captioning, HDR / SDR (= Standaard Dynamic Resolution voor broadcast) en LUTS & Logs van Sony, Arri, Panasonic en Canon.
Met Motion beschikt FCP X over zijn eigen After Effects. De Compressor zet de gemaakte producties vanuit de tijdlijn om naar vrijwel alle gangbare formaten, social en multimedia plus dvd. Logic Pro is de optionele professionele geluidsstudio voor de Soundtrack en met Garageband maak je zelf snel goed klinkende achtergrondmuziekjes en tunes.

ProRes in de magnetische tijdlijn
FCPX trekt al weer enige jaren opnieuw de aandacht van de professionele videomaker en de gevorderde amateur. Dat komt door het native kunnen importeren van hoogwaardige RAW/videoformaten als ProRes. Je kunt allerlei verschillende AV-formaten in de tijdlijn plakken. Het aanvinken van magnetisch plakt de clips naadloos aan elkaar.
De meegeleverde gereedschappen voor 3-punts editing zijn van pro-kwaliteit. De gebruikersinterface is overzichtelijk, behoorlijk intuïtief, voorziet in previewvensters, slimme mediabeheer- en effectbibliotheken. En de timeline is grotendeels op de eigen maat en smaak instelbaar. De rendering verloopt met 64 bits relatief snel. Zeker als er een aanvullende videokaart met GPU in de iMac of MacBook zit.

Kleurcorrectie, LUTs en Logs
FCPX is van huis uit toegerust met een goede 3-weg kleurcorrectie met zowel wielen en schuifregelaars als curven. Daarnaast staat dit NLE-pakket ook met colour grading zijn mannetje. Heel welkom is de Comparison Viewer die prima helpt om kleurverschillen tussen verschillende scenes gelijk te trekken. Idem de geslaagde reductie van ruis. Tevens zijn er correctie plug-ins van andere aanbieders leverbaar.
Luts en Logs gaat FCP goed af. Importeer vlak & neutraal opgenomen content en geeft deze de gewenste look. Uiteraard kan je hiermee ook standaard opgenomen videomateriaal sfeervol opfleuren.

Effecten Pixelfilmstudios
FCPX staat bekend om de vele creatieve opmaakmogelijkheden Het standaard aanbod van overgangen, effecten, filters, titels, key-ing, bars, intro’s en kleine animaties is al relatief groot. Er gaat echter een ware schatkamer open als je bij Pixelfimstudios gaat shoppen. Een waar scala aan themagerichte templates, speciale effecten, filters voor beeld of geluid. Fonts, animaties en deeltjesgeneratoren is immens. Van opmaak voor bruiloften, zakelijk en mode tot SF, horror en realistische mist-, rook- en vuureffecten. Alles valt er te vinden tegen redelijke prijzen. Je kunt al deze effecten en animaties nauwkeurig afregelen via het Inspector-venster.

Andere interessante specificaties
Multicam gaat FCPX goed af. Wat het geluid betreft voldoen de ingebouwde mixer, LED-volumemeters, edit- en correctiemogelijk aan de eisen om een goede basis-soundtrack te maken. Closed Caption maakt het mogelijk om grafische bijschriften in de videofilm zelf of in een apart mediabestand mee te geven. FCPX is compatibel met de workflow-extensies van andermans plug-ins. En er is nu ook een apart tijdcode venster en Prores Raw.

Sharing
Bij het exporteren en delen is er de keuze rechtstreeks vanuit de tijdlijn via FCP zelf of de processor. FCPX biedt al standaard een aantal mogelijkheden voor het exporteren naar gangbare afspeelformaten, apparaten, YouTube, Facebook en dvd. Met de Compressor stel je alle finesses zelf in.

Praktijk
FCPX is veel meer dan een ‘super-iMovie’. Dit NLE-pakket gooit hoge ogen bij creatieve graphics, professionele videoformaten en export naar allerlei media. Met de kompanen Motion, Compressor, Garageband en Logic Pro is deze montagesuite helemaal af. Ideaal voor degenen die flitsende videoclips, modern stilistische films, commercials, social media en VR-producties maken. Het gebruiksgemak is na een korte leerperiode hoog. En zijn Nederlandstalige handleidingen en talrijke instructiefilmpjes voor verkrijgbaar.

Prijs & Info
Apple Final Cut Pro X 10.4.x € 329,99
Er is ook een gratis probeerversie
Apple, www.apple.com/nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Olympus Everyday Camera Backpack
Roll-top rugzakken zijn dé trend van dit moment. Kies dus voor deze stijlvolle en praktische ...