Atomos Ninja V en Inferno videorecorders: naar professioneel niveau…

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 131-2020
Steeds meer systeemcamera’s en camcorders bieden weliswaar een hoogwaardige 4K UHD doch kunnen intern de hoge YUV-kwaliteits- en bitstromen niet verder verwerken en opslaan. Bevestig echter een daartoe wel capabele externe videorecorder op de body en je krijgt ware 4K UHD (zelfs cinema) in kwaliteit 4:2:2 op 10 bits en 60 beelden per seconde. Breekt de 4K strijd en -hel met de Atomos Ninja en Inferno nu echt los?

Recente videofilmende systeemcamera’s zoals de Nikon Z6, Fujifilm X-H1 T3 en XT3, Sony Alpha-modellen nemen in principe intern wel op met hoogwaardige broadcastspecificaties maar kunnen deze niet verder verwerken en/of opslaan. Dan schiet Atomos met de Ninja V en Inferno te hulp. Je krijgt dan ineens wel 4K standaard en cinema in YUV 4:2:2 op 10 bits (op een daartoe geschikte camera) met een grote opslagcapaciteit ter beschikking. Gewoon aan de sluiten op een geschikte HDMI-uitgang van de body. Ook geschikt voor camcorders. Met de Panasonic EVA1 kan je bijvoorbeeld zelfs in 5,7K filmen. (Alleen in Raw en met Shogun Inferno).
Belangrijk is de AtomHDR functie die log-beeld realtime omzet/weergeeft in een HDR beeld. Deze is op alle hedendaagse Atomos recorders aanwezig. Geen enkel ander merk beschikt over deze techniek, zelfs de cameramerken zelf niet. Tevens doet deze externe videorecorder daar nog eens een grote viewer/monitor voor het beoordelen van de videoshots bij de opname of vanuit een andere videobron bij. Het is uiteraard wel een extra binnenzak-apparaat op je camerabody bevestigen. Daar tegenover staat vaak een twee- tot driemaal lagere prijs ten opzichte van een videocamera die deze specificaties intern heeft plus de extra heldere monitor

Ninja V
De Atomos Ninja V is een krachtige on-camera monitor/recorder geschikt voor  het opnemen van maximaal 4K 60P 10-bit HDR-video via HDMI 2.0. De monitor zelf is met 2,5 centimeter lekker dun en je kunt met deze zeer heldere goed leesbare display de geschoten opnames tijdens het filmen meekijken. Het 5 inch LCD-scherm van de Ninja V heeft een verbluffend dynamisch bereik van meer dan 10 stops vanaf Log/PQ/HLG-signalen. Dankzij de heldere achtergrondverlichting van 1000 cd/m² heb je geen zonnekap nodig om de beelden bij daglicht te kunnen bekijken. De Ninja-monitor heeft een stevige aluminium behuizing en kan worden gevoed door een enkele L-serie batterij.
Bij video zijn er meerdere opnamefuncties: het gaat ons natuurlijk om hoogwaardige Apple ProRes of Avid DNxHR-bestanden met 10-bits 4:2:2 chroma subsampling. Daarnaast is de Inferno ook te gebruiken als opnameapparaat voor videostreams van bijvoorbeeld een spelcomputer.
Er is keuze uit ingebouwde presets beschikbaar voor de populaire Log-formaten van Sony, Canon, Fujifilm, Panasonic, ARRI, RED en JVC videocamera’s, maar eveneens geschikt voor videofilmende systeem- en reflexcamera’s met dezelfde output. Bijvoorbeeld de Nikon NLog en Fuji FLog. Deze preset zet het bekende fletse Log beeld direct om in een 10bit HDR beeld.
Overige specificaties: 1920 x 1200 touchscreen display, Cinema 4K HDMI input en output, AtomHDR Mode met 10-stops dynamisch bereik, 10-Bit 4:2:2 ProRes & DNxHR en opname met mini SSD’s.

Ninja Inferno
De Atomos Ninja Inferno heeft een touchscreen IPS 7.1 inch veldmonitor en neemt eveneens DCI en UHD 4K signalen met tot 60fps op. Het gaat daarbij om ongecomprimeerde 10-bits 4:2:2 ProRes en DNxHR opname op 2.5 inch SSD of HDD media HDR en Rec. 709 monitoring vanuit de HDMI 2.0 connector. De Ninja Inferno ondersteunt DCI 4K RAW-video via HDMI in combinatie met bepaalde Canon, Panasonic en Sony camera’s en slaat deze op als ProRes of DNxHR bestanden. Al met al heel geschikt voor videofilmende camera’s en camcorders met een niet-gecomprimeerde HDMI video output.
De monitor biedt 10-bit FRC verwerking en AtomHDR display technologie dat een 10-stops helderheid bereik bestrijkt. Daarmee kan de videofilmer nauwkeurig het log-gamma beeldmateriaal kunt monitoren zonder dat dit uitbleekt of je een LUT (het dynamisch bereik en de kleurruimte) hoeft toe te passen.
Als aanvulling op HDR monitoring, heeft de Ninja Inferno ook een High Bright-modus voor de traditionele Rec. 709 monitoring. Deze modus heeft veel voordeel van de volle 1500 cd/m² helderheid, zodat u ook in zeer heldere buitenlucht goed zicht op het scherm blijft houden, zelfs zonder zonnekap.
Bij het geluid voorziet de Ninja Inferno in gebalanceerde XLR-ingangen met 48 Volt fantoomvoeding en XLR-uitgangen via optioneel verkrijgbare audio breakout-kabels. Ook in dit Ninjamodel de ingebouwde presets voor de log-bestandsindelingen van Sony, Canon, Panasonic, ARRI, RED en JVC camera’s. Deze voorinstellingen hebben alleen invloed tijdens het opnemen, opgenomen video’s blijven ongewijzigd.
De belangrijkste specificaties zijn: 1920×1200 schermresolutie, 10-bit FRC, twee Sony L-serie accuslots en een lichtgewicht ABS-polycarbonaat behuizing.

Nog te weten:
Voor de opslag zelf zijn verwisselbare 2.5 inch harddisks of SSD’s nodig. Bijvoorbeeld de 1TB AtomX SSDmini (7 bij 80 mm) goed voor 150 minuten aan 4K. De Ninja’s hebben geen last van de 30 minuten beperking op videofilmende systeemcamera’s. Je kunt de opgenomen bestanden direct in een daartoe geschikt montagesysteem, Windows of Apple, importeren.

Conclusie
Samenvattend tillen de beide Atomos Ninja’s de video-opnamen naar professioneel niveau. Tevens krijg je daarbij nog een prima heldere monitor. En dat tegen een alleszins redelijke prijs.

Prijs & Info
Ninja V € 839,-
Ninja Inferno € 1.199,-
Atomx SSD Mini 500GB € 219,-
Mafico, www.mafico.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
FUJIFILM X-T4: nieuwe allround systeemcamera
FUJIFILM heeft een nieuwe allround systeemcamera gepresenteerd: de FUJIFILM X-T4. Deze camera is volgens de ...