Audio editing software: Magix Music Maker, Apple Garageband, Softonic Audacity, Cyberlink AudioDirector 8 en Steinberg Cubase

Redactie Audio Reviews Software

Archief Digital Movie 123-2018
Audio editing software monteert en bewerkt zoals de naam al aangeeft het geluid. In de praktijk gaat het daarbij vooral om het verbeteren van de geluidskwaliteit, geluidsfragmenten of spraak toevoegen, het zelf componeren en effecten aanbrengen. Dat kan zowel met een eigen in de montagesoftware opgenomen soundeditor of via een los programma voor audio-editing.

De goed klinkende soundtrack is het halve montagewerk. Talloos zijn de klachten over slecht en/of storend geluid dat het kijkplezier vergalt of de filmische stemming teniet doet. Dat gaat jou als videomaker natuurlijk niet overkomen. Grijp naar een bijpassende audio-editor om een soundtrack te creëren die klinkt als een klok.
Een aantal montagepakketten beschikt van huis uit al over een audio-editor en regelmatig ook over een bibliotheek met (slimme) geluidsfragmenten. Zo niet dan koop je er gewoon een aparte soundeditor bij. Dan kan de videomaker het geluid bijwerken en/of corrigeren, muziek en geluidseffecten toevoegen, een voice-over inspreken of zelf een rechtenvrij stukje muziek componeren.

Corrigeren
De meest voorkomende geluidsbewerking betreft het corrigeren van het geluidsvolume. De meeste NLE-software beschikt wel over een optie om in de geluidssporen het aantal decibel op te voeren of te verminderen. Heel nuttig is ook de Normalize-functie die overal het geluid gelijktrekt. Het compenseren van vervorming door te hard en veel ruis door te zacht geluid kan eigenlijk alleen via digitale bewerking door professionele audiosoftware.
Al ingewikkelder wordt het als er meerdere geluidsporen en het onderling mixen daarvan in het geding komt. Dan heb je een softwarematig paneeltje nodig met (schuif-)regelaars per kanaal en de master-output. Tevens biedt een dergelijke mixer de mogelijkheid om te pannen en het stereobeeld (al of niet met Surround Sound) te bewerken.
Het weghalen van brom, ruis, stoorgeluiden, microfoontikken of irritant overheersende frequenties vereist zowel nauwkeurigheid als effectiviteit. Ook mag dat niet te moeilijk zijn voor beginners. Makkelijk de storingsbron markeren en vervolgens automatisch laten corrigeren.
Alle montagepakketten (NLE-software) zoals Vegas, Magix, Premiere, Davinci Resove, Corel Studio, Final Cut Pro, Avid en Edius zijn toegerust met een interne soundeditor die de genoemde audioklussen aankan. Je kunt geluidsporen veelal ook loskoppelen, exporteren naar een externe soundeditor en vervolgens weer geheel synchroon terugplaatsen naar de tijdlijn.

Geluid toevoegen
Hieronder vallen het toepassen van achtergrondmuziek, effectgeluiden en de voice-over. Filmmuziek en geluidseffecten vind je op cd, internet, in meegeleverde bibliotheken en op social media.
Waar het echt om draait zijn het probleemloos kunnen importeren en naadloos kunnen invoeren op de A-tracks van de tijdlijn. Dat kan per programma nogal eens verschillen. Het meest veelzijdig in deze zijn de losse soundeditors zoals Soundforge, Steinberg Cubase en Avid Pro Tools.
Het inspreken van een voice-over kan al standaard aan boord van de NLE-software zijn. Anders eenvoudig te doen via de opnamefunctie van een soundeditor.

Synchroniseren
Het exact koppelen van beeld en geluid kent drie belangrijke toepassingen. Als eerste uiteraard het perfect synchroon lopen van zang, spraak en instrumenten in de maat met de beeldframes. Een aantal NLE-pakketten biedt hiervoor extra tools. Ook de software Plural Eyes kan hierbij goed van pas komen. Die matcht het apart of door andere camera’s opgenomen geluid perfect met de geluidsporen van de opname door de hoofdcamera in de tijdlijn.
Toepassing twee is het synchroniseren van de muziek op de videogebeurtenissen. Bewegingen op de maat van de muziek en/of het ondersteunen van de actie op het scherm. Bij muziekclips gaat het in feite net omgekeerd. De muziek definieert de daaraan gekoppelde synchrone bewegingen. De betere NLE-software heeft deze optie doorgaans al ingebouwd.
En als derde het nauwkeurig positioneren van filmische geluidseffecten en bronnen (voor de richting van waaruit dit komt). Bij Atmos vergt dat professionele software. Verder het met audio versterken van 360 graden video.

Zelf componeren
Wie origineel wil blijven of geen muziekrechten bij een publieke vertoning wil afdragen kan zelf aan het componeren slaan. Daarvoor behoef je beslist niet heel muzikaal te zijn. Op basis van bestaande geluidsfragmenten plus aanvullende effecten, een stukje inzingen of zelfspelen maakt de software hier goed klinken geluid met het bijpassende ritme, toonhoogte en begeleidende instrumenten van.
Er is keuze uit een groot aantal digitale instrumenten, begeleidingsfragmenten (drums, vocals e.d.) en genres. Uitkiezen bij de geluidsbibliotheek. Op de tracks van het montagevenster zetten. En afspelen maar.
Een stap verder gaat nog het aansturen van elektronische muziekinstrumenten via het MIDI-protocol. Eenmaal gearrangeerd en geheel naar wens dan de eigen compositie naar een bestand exporteren dat de NLE-software verwerken kan.

Geluidseffecten
Er zijn in het jargon twee soorten geluidseffecten:
1. De filmische zoals wind, regen, schoten, verkeersgeluiden, applaus en natuur.
2. De special effects zoals echo, radio, equalizing (frequenties afstemmen), reverb, pitch en nauwkeurig pannen en/of het geluid in een speciale positie plaatsen. Met name bij speciale stereo-effecten, 3D Sound en het positioneren van geluidsbronnen op de plek (zoals bij Atmos) waar de kijker hen verwacht is professionele audiosoftware nodig.
Het doorsnee NLE-pakket beschikt over een beperkt aantal effecten. Je kunt ze echter ook als plug-in er extra bijkopen.

Smart sounds
De zogenaamde slimme geluidsfragmenten passen zich automatisch aan de gevraagde lengte, sfeer, toonhoogte en/of effect aan. Geen gedoe meer met dat achtergrondmuziekje dat net te kort is. Gewoon even oprekken met de muis en je merkt niets van vervorming of zo. Idem de toonhoogte, of pitch aanpassen. De interne audio-editor van het montagepakket maakt het precies op maat.
Smart sounds worden bij een aantal NLE-pakketten standaard meegeleverd of zijn als plug-inbibliotheken te koop.

Music Maker
Er zijn een aantal voor de videomakers interessante softwarematige componisten verkrijgbaar. Music Maker van Magix voor Windows is daarvan een treffend voorbeeld. Al meer dan twintig jaar verzorgt deze digitale componist de virtuele studio voor de muziek- en videomaker.
Je kunt er zelf muziek mee maken, opnemen, mixen, bewerken en naar de gewenste audioformaten exporteren. Er is keuze uit diverse soundpools en verschillende digitale instrumenten. Een soundpool bestaat uit meerdere loops (geluidsbouwstenen), voor een bepaalde muziekstijl. Er zijn loops voor beats, bassen, melodieën en zelfs voor zang of rap. En je combineert naar wens door middel van drag & drop! Alles past vrijwel automatisch perfect klinkend bij elkaar. In de Plus versie heb je naast gratis effecten en een gitaarversterker tevens de beschikking over robotstemmen, experimentele klanken en geluid uit de oude doos. Verder meerdere correctiemogelijkheden.

Garageband
Apple Garageband is niet zomaar een garagebandje voor de Mac maar een echte intuïtieve relatief eenvoudige componeersuite. Kies de uitvoerende instrumenten, haal slimme geluidsfragmenten uit de bibliotheek, arrengeer deze op de geluidssporen van montagevenster en afspelen maar.
In de praktijk gaat het om een volledig uitgeruste studio inclusief een complete geluidenbibliotheek met instrumenten, voorinstellingen voor gitaar en stem, en een scala aan sessidrummers en percussionisten. Dankzij de Touch Bar-features voor MacBook Pro en de intuïtieve interface kun je heel gemakkelijk nummers instuderen, spelen, opnemen en schrijven.
Aan boord zijn honderd synthesizergeluiden uit de EDM- en hiphopwereld. Bij elke synthesizer krijg je een Transform Pad Smart Control, waarmee je ieder geluid kunt omvormen en bijschaven. Daarnaast drum & jamsessies, zelf meespelen of inzingen en MIDI.
Voor video is dit een handig en goed klinkend programma om zelf een rechtenvrije soundtrack te componeren.

Audacity
Zoek je een krachtige gratis audio-editor voor videofilms, Vlogs en podcasts dan is het gratis Audicity voor Windows en Mac een aanrader. Knip en plak snel en eenvoudig jouw soundtrack op de geluidsporen. Voeg daar desgewenst fraaie overgangen en effecten aan toe. Ook zijn er frequentie-analyse en een equalizer aan boord. Uiteraard tevens het zelf opnemen tot live optredens aan toe. Bij video gaat het vooral om buiten de montagesoftware een soundtrack te bouwen en deze vervolgens in de NLE-tijdlijn te importeren.
Het programma kan erg veel en is zoals gezegd gratis (ook de vele plug-ins). Het gebruikersinterface oogt wat oubollig en er zijn soms vastlopers.

AudioDirector 8
Speciaal voor het bouwen van soundtracks bij video levert Cyberlink de Audiodirector 8. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de zeer precieze synchronisatiemogelijkheden voor muziek en vocals aan videoframes.
Interessant zijn de 7.1 Surround sound positionering met been echte surround sound planner, een ambient noisegenerator bij geen geluid, werkt direct in de tijdlijn van de montagesoftware VideoDirector, multitrack recording en een stemvervormer. Tevens zijn er krachtige reparatiegereedschappen voor audio aan boord.

Steinberg Cubase 9.5
Onder de naam Cubase levert Steinberg geluidsmontagepakketten in verschillende studiovarianten. Van snel en basis (doch ruim voldoende voor video) tot professioneel multitrack componeren. Vaak gratis meegeleverd bij een hardware audio-interface.
Zelfs in de basisversie gaat het al om een echte DAW voor het produceren van professioneel klinkende muziek.
Er is keuze uit tal van geluids- en begeleidingsinstrumenten, multitrack mixen. Een arsenaal aan geluidseffecten en tal van correctiemogelijkheden.
Voor video gaat het vooral om het componeren. Mixen en afwerken van een echt goede soundtrack.

Professioneel en betaalbaar
Hoewel buiten het bestek van dit artikel heeft de gevorderde videomaker nog de keuze uit diverse echt professionele audio-editors. Wij noemen Soundforge Pro (vroeger Sony nu Magix), Avid Pro Tools, Steinberg Cubase voor de Pro en Blackmagic Fairlight. Zij veranderen jouw montage-pc in een compleet Digital Audio Workstation (DAW).

Tot slot…
Niemand behoeft zich bij videofilms meer met een smoesje te verschuilen achter slecht klinkend of niet bijpassend geluid. Een eenvoudige sound editor geeft al een dermate verbetering dat het echt als muziek in de oren klinkt!

Info
Music Maker, www.magix.com/nl
Apple Garageband, www.apple.com/nl
Audacity, https://audacity.nl.softonic.com
Cyberlink AudioDirector, www.cyberlink.com
Steinberg Cubase 9.5., www.steinberg.net

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
DVDO Air 2K en DVDO Air 4K
NHeb je geen mogelijkheden om een lange HDMI kabel te trekken naar het scherm of ...