Audionamix Instant Dialog Cleaner: red de spraak met kunstmatige intelligentie

Redactie Audio Reviews

Archief Digital Movie 133-2020
Het overkomt de beste weleens. Heb je net een goed interview of fraai commentaar opgenomen en dan blijken er in de studio ineens allerlei storende achtergrondgeluiden in te zitten. Goede raad is dan duur of arbeidsintensief. De Instant Dialog Cleaner van Audionamix pakt dit probleem echter verrassend slim en prima aan.

Het achteraf elimineren van stoorgeluiden met het zo natuurlijk mogelijk behoud van de originele stem(men) kan een lastige aangelegenheid blijken. Doorgaans een heel gedoe met sampling en/of het schuiven met frequenties. De Instant Dialog Cleaner van Audionamix, een expert op het gebied van geluid nabewerken, doet dat echter een stuk slimmer. Het pakket zet kunstmatige intelligentie (AI) in voor het direct herkennen van stemmen en spraak. De correctie richt zich dan volledig op het herstellen en/of opkalefateren van de menselijke stemmen in plaats van het samplen en wegpoetsen van ongewenste achtergrondgeluiden.
De IDC draait onder Windows 7-10 en Apple OS 10.10-13 met minimaal een i5 CPU en 8GB aan systeem-RAM.

AI-techniek en plug-in?
De Instant Dialog Cleaner (IDC) is een plug-in audiocleaner en heeft daarom een gastheerprogramma nodig. Geschikt voor het VST2/VST3, AAX Native/AudioSuite and AU plug-in format Officieel zijn dat voor versie 1.01 de softwarepakketten AVID Pro Tools en Pro Tools | Ultimate (12.x – 2018), AVID Media Composer 2018, Steinberg Nuendo 8, Steinberg Cubase 7, 9, Steinberg Wavelab 9, Adobe Audition CC, Digital Performer 9, Ableton Live 9, Studio One en Reaper 64. Voor andere versies raadpleeg de lijst van Audionamix in deze.
De kern van de audioprocessing berust op Real Time, Cloud-less Speech Separation technologie. Deze AI-techniek draait de hand niet om voor complexe ongewenste achtergrond- en stoorgeluiden. De volumebesturing heeft een bereik van +/- 24 dB gain control. In de praktijk herkent (detecteert) deze DNN-AI spraak en conversaties en maakt deze vervolgens geheel schoon los van de achtergrondaudio.

Hoe werkt het in de praktijk?
Is de plug-in geïnstalleerd dan berust de gehele bediening op slechts één grafische weergegeven grote draaiknop met een fraai blauw achtergrondscherm, Om deze draaiknop staan de bijschriften Strength, Background en Speech. Onder de draaiknop zitten de beide bekende LED-volume-indicaties.
Laat de IDC de spraak detecteren. Kies de bewerkingsrichting en draai de knop naar de gekozen sterkte die het beste klinkt. En voilà, de ongewenste geluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Om de draaiknop geeft een meelopende indicatiering de gekozen sterkte aan. Voorbeelden in filmpjes op de website.

Info & prijs
Audionamix Instant Dialog Cleaner € 199,- (zeven dagen gratis uitproberen)
Audionamix, www.audionamix.com

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
BenQ TK810: 4K HDR Thuis Projector
BenQ introduceert de BenQ TK810. Deze nieuwe 4K HDR projector is ideaal voor thuisgebruik. Zo ...