Batterygrip of powerbank? Extra stroomvoorziening

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 139-2021
Bij het langdurige opnemen voor zowel video als foto bestaat de kans dat de LithiumIon-accu voortijdig leeg raakt. Je zal de accu dan moeten verwisselen. En dat verhoogt de kans opnamen te missen en kan lastig zijn op statief. Zowel een batterijhandgreep als een stroombank bieden hiervoor een adequate oplossing in het veld. Welke van deze twee oplossingen nu te kiezen?

Accu leeg en de moderne video- en/of fotocamera doet helemaal niets meer. Er even snel een reserveaccu op of in zetten kan lastig zijn als je daarvoor eerst een batterijklepje moet openen. Een zwaardere accu kiezen helpt doch kent zo zijn fysieke beperkingen (afmetingen) bij een intern batterijcompartiment. Camcorders zijn hierbij flink in het voordeel. Je klikt de LithiumIon-accu gewoon achterop en er gaat gemakkelijk een dikker exemplaar op.
Bij een videofilmende systeem- en spiegelreflexcamera kan je de opnameduur op twee praktische manieren behoorlijk verlengen met:
1. Een batterygrip die een of meer extra accu’s bevat.
2. Een powerbank, een soort extra externe accu die je op de USB-ingang van de camera aansluit.

Batterijhandgreep
Een batterygrip schroef je onder het camerahuis. Bevestiging via de statiefschroef in de bodemplaat. Via een elektronisch contact in de bodemplaat koppelt de batterygrip met de bedieningsfuncties van de camera in kwestie. Ze zijn dus wel camera specifiek!
In de naam batterygrip voor de videofilmende fotocamera zitten twee belangrijke eigenschappen.
Ten eerste het gaat om een extra batterij en ten tweede er is sprake van een aanvullende handgreep. We beginnen met die extra LithiumIon-accu. Die is doorgaans van hetzelfde type als er al in de systeem- of spiegelreflexcamera zit. Er gaan een of twee extra accu’s in de batterijhandgreep en daarmee vergroot je de opnameduur bij video of het aantal te schieten foto’s respectievelijk twee of drie maal.
De handgreep geeft meer grip op de camera en maakt het verticaal (portretstand) opnemen door een tweede ontspanknop een stuk comfortabeler. Bij kleinere camerahuizen met onvoldoende grip (voor grote handen)
geeft de greep betere houvast en stabiliteit bij het opnemen.
Bovendien gaan een aantal belangrijke bedieningsknoppen/functies over naar eenzelfde type knoppen of instelwieltjes op de handgreep. Naast de extra ontspanknop ook, belichting AE-lock, AF-selectie e.d. Dit is afhankelijk van het cameratype en het soort batterypack. Duurdere modellen voorzien tevens in een draadloze afstandsbediening voor het opnemen, opname-instellingen, timelaps en zoomen. Let verder op spatwater/stofdicht en de robuustheid. En een batterygrip maakt de camera zwaarder.

Eigen of vreemd merk
Doorgaans is er keuze tussen een batterijgreep van het eigen mark of een derde partij. De eerste categorie is optimaal afgestemd voor de desbetreffende systeem/reflexcamera. Het prijskaartje is navenant hoger. Batterygrips van een vreemd merk behoeven niet veel minder te zijn dan het origineel. De bedieningsfuncties zijn veelal gelijk en het comfort scheelt niet veel. De prijs kan een stuk aantrekkelijker zijn.

Powerbank
De stroombank is een soort extra oplaadbaar accublok voor meer stroom onderweg. De koppeling gaat meestal via een USB-aansluiting. Er zijn exemplaren die wel 20.000 mAh of meer halen. Je laadt de Powerbank op en koppelt deze via de USB stroom-in aan de videofilmende fotocamera, camcorder of smartphone. Een alternatief vormt het uit een gimbal, die heeft ook een interne oplaadbare accu, betrekken van extra stroom.
De Powerbank dien je op een of andere manier aan de camerabody, cage, rig of statief te bevestigen. Daarvoor zijn er handige oplossingen met klittenband, klemmen e.d. Verder zijn de powerbanks in meerdere capaciteiten die de uiteindelijke opnameduur bepalen, te koop.
Geavanceerde powerbanken bieden extra functies. Bijvoorbeeld via een eigen camerascherm om mee te kijken met de smartphone, opname op SD-kaart, opladen met zonne-energie en LED-indicatie voor de hoeveelheid energie aan boord.

Conclusie
De keuze is eenvoudig. Gaat het naast extra stroomcapaciteit ook om de handgreep en comfortabele bedieningsfuncties kies dan voor de batterygrip. Betreft het alleen meer accucapaciteit dan is vaak de goedkopere powerbank de eerste keuze.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Hisense introduceert de U8QF Quantum Dot televisies
Het hightechmerk maakt gebruik van de nieuwste technologieën en maakt ze toegankelijk voor een breed ...