BeachTek DXA-Go, BeachTek Micro Pro, Panasonic DMW-XLR1 en RØDE Wireless Go: geluid uit de accessoireschoen

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 141-2021
De ingebouwde microfoons van videofilmende systeemcamera’s laten vaak te wensen over. Uiteraard kan je dan een microfoon in de accessoireschoen steken en een 3.5 mm kabeltje in de mic-in pluggen. Wie echter meer wil zoals het aansluiten van een XLR-type , draadloze of meerdere telefoons en het volume handmatig wil bijregelen heeft veel aan een insteekadapter voor audio op de accessoireschoen. Wij bekeken een aantal uiteenlopende typen van BeachTek, Panasonic en de draadloze RØDE microfoonontvanger.

Het is een oude wijsheid dat externe microfoons bij video een stuk beter klinken dan de ingebouwde stereomics van systeemcamera’s en camcorders. Vooral bij videofilmende systeemcamera’s en spiegelreflexen heb je het probleem dat daar geen externe opsteekmicrofoon bij zit. Meer dan een 3.5 mm minijack voor microfoon in is er ook niet beschikbaar.
Dit terwijl de interne audiocomponenten van deze camera’s best goed zijn. Een prima oplossing vormt het plaatsen van een regelbare audioadapter in de accessoireschoen. Hierop kan je al naar gelang het type adapter meerdere microfoons, ook XLR, aansluiten. Verder is er keuze uit de selectie van de input, al of niet voorversterking en handmatige volumeregeling. Een tweede belangrijke mogelijkheid vormt het aansluiten van een draadloze ontvanger op de adaptermodule. De adapter zelf sluit je met een 3.5 mm (spiraal-)kabeltje aan op de microfooningang van de camerabody.

BeachTek DXA-Go
Een bekende leverancier van allerlei soorten audio-interfaces voor video van amateur tot professional is BeachTek. De DXA-Go is een relatief eenvoudige doch degelijke audio-adapter voor in de accessoireschoen. Je kunt er twee onafhankelijke microfoons op één 3.5 mm audio-ingang mee aansluiten. De stemmig blauwe module met witte opschriften voorziet in drie ingangen van 3.5 mm: Links, Rechts en Stereo.
Een los TRS aansluitkabeltje voor de camerabus wordt meegeleverd. Het gaat om een zogenaamde passieve adapter. Dat wil zeggen de microfoons moeten hun eigen voeding meebrengen. Aan de rechterzijde bevinden zich twee flinke volumeregelaars voor het linker en rechter audiokanaal.
Bovenop en aan linker zijkant van de DXA-Go zit een eigen koude accessoireschoen (Auxholders genoemd). Daarin kun je andere uitrustingstukken zoals een videolampje of een draadloze ontvanger plaatsen. De adapter is geschikt voor de draadloze ontvangers van het  RØDE Go draadloze microfoonontvangstssysteem en de VideoMic Pro.

BeachTek DXA-Micro Pro
Deze uitgebreidere DXA-versie voor zowel in de accessoiresschoen als onder de camera beschikt extra over actieve voorversterking en nog een XLR-aansluiting. Je kunt er dus drie microfoons op aansluiten. Er is een dynamische schakelaar voor wel of geen microfoonversterking (Phantom condensatortechniek). Op de achterzijde zitten drie volumeregelaars: een voor links, een voor echts en een voor het uitgangssignaal. De beide stereosignalen kan je nog omschakelen tussen hoog en laag. Verder zijn er nog minibussen voor het aansluiten van een hoofdtelefoon en geluidsmonitor. Je kunt ook de outputaudio van jouw camera terug in de adapter loopen om het geluid te monitoren als uw camera een hoofdtelefoonaansluiting heeft.
De DXA-Micro Pro gebruikt een eigen batterijvoeding. Dit vak openen vereist enig gepeuter maar is niet vaak nodig. De sterkste troef van deze geluidsadapter is de kwaliteit van de ingebouwde audioversterkers.

Panasonic DMW-XLR1
Het neusje van de audiozalm voor de gebruiker van de Panasonic Lumix GH-, S- en DC BG1-series-camera’s is de XLR geluidsadapter DMW-XLR1. Deze audiomodule functioneert net zoals de het blok voor stereo XLR-aansluitingen op professionele camcorders. Daarmee vervalt het bezwaar van geen hoogwaardige audiomodule op een videofilmende systeemcamera.
De DMW-XLR1 plaats je in de hotshoe van de Panasonic camerabody. Bovenop zit een coldshoe voor verder plaatsing van accessoires. Panasonic biedt daarvoor een dubbele microfoonadapter waarbij je elke geplaatste microfoon precies kunt richten.
Er zijn twee volwaardige gebalanceerde XLR-ingangen beschikbaar. Je kunt schakelen tussen wel en geen Phantoomversterking plus het volume per kanaal handmatig regelen met twee draaiwieltjes. De geluidskwaliteit is met 96 Hz en 4 bit heel hoog en lipsynchroon.
De DC voeding verloopt via de hotshoe vanuit de camerabody. Het frequentiebereik gaat van 20 tot 20.000 Hz. Er zijn aparte schakelaars voor Gain (+ 20 dB en – 20 dB), Low Cut (160 en 16 Hz), lijn/mic- en kanaal-inputselectie.

RØDE Wireless Go
De accessoireschoen is een prima plek voor de ontvanger bij een draadloze microfoon. Het Wireless Go systeem van RØDE is bijvoorbeeld heel geschikt  voor on the road journalistiek, en videoreportages, vloggers, Youtubers en influencers. De RX ontvanger gaat  direct op de camera en de TX zender heeft een ingebouwde omnidirectionele microfoon. De draadloze microfoon bevestigt de gebruiker met een klem aan de kleding net zoals bij Lavallier microfoons. De TX heeft ook een 3.5 mm TRS ingang.
De zender en de ontvanger zijn supercompact, stevig en heel licht uitgevoerd. Een unieke eigenschap van de receiver is dat je deze behalve aan de broekriem of kleding kunt vastklippen ook in de accessoireschoen van een videocamera kunt steken. Daarnaast kan je ook een losse lavalier-microfoon, de RØDE Lavalier Go) inzetten en deze in de 3.5 mm TRRS-input van de transmitter pluggen. En met de Interview Go houder maak je van de Wireless Go transmitter een draadloze handheld microfoon.
De Wireless go werkt vergunningsvrij op de 2,4 GHz-band, heeft een accucapaciteit van 7 uur (opladen via USB), en een bereik van maximaal  (optimale omstandigheden) 70 meter. Aardig is dat de set naast in het zwart ook in het wit (zie je niet op witte kleding) leverbaar is. De Wireless Go is geoptimaliseerd om ook storingsvrij te functioneren in relatief drukke omgevingen op het gebied van bijvoorbeeld wifi/bluetooth. Specifiek bedoeld voor kortere afstanden, ideaal voor Mojo. Een complete kit van transmitter, receiver en Lavalier wordt een fraaie pouch geleverd.

Prijzen & Info
BeachTek DXA Go € 131,40
BeachTek DXA Micro Pro € 190,-
https://beachtek.com
Panasonic DMX XLR1 € 319,- www.panasonic.nl
RØDE Wireless Go Vanaf € 190,-,
Mafico, www.mafico.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nieuwe game setup? Deze kabels kan je goed gebruiken
Vind je het heerlijk om een game te spelen? Kom je tijdens het spelen van ...