Berg je media veilig op met geheugenkaarten

Redactie Nieuws

Op geheugenkaarten passen steeds meer foto’s en videoclips. Dan rijst al snel de vraag: Is dat wel veilig? Want voordat je het weet gaan er wellicht onvervangbare beelden verloren. Nu valt dat in de praktijk gelukkig nogal mee bij de betere SD-. Mini-SD en CompactfFash-geheugenkaart. Vooral de CF-kaart is behoorlijk robuust. Het spreekt daarbij uiteraard vanzelf dat geheugenkaarten het veiligst in hun plastic doosje in de kast of hobbytas zitten. Hetzelfde geldt in mindere mate voor in de camera. Daarin kan de gebruiker per ongeluk de opgeslagen bestanden wissen. 

We beginnen altijd met de aanschaf van een gerenommeerde geheugenkaart. Goedkopere exemplaren kunnen tegenvallen qua betrouwbaarheid en de schrijf/leessnelheid. Het vastlopen tijdens het (te traag) wegschrijven naar de geheugenkaart of dataverlies ten gevolge van fouten op de kaart zelf wil natuurlijk niemand.
Formateer nieuwe geheugenkaarten eerst in de camcorder of fotocamera. Ook bij hergebruik van oudere kaarten, mits daar geen belangrijke opnamen meer opstaan. N.B. Per ongeluk gewiste (en nog niet overschreven) bestanden kan je dikwijls nog terughalen met recovery-software. Bijvoorbeeld Image Rescue 5 van Lexar!

Voorzichtig
Een grotere capaciteit, bijvoorbeeld 64 of 128 GB in plaats van 32 is aantrekkelijk, als je veel of bij video lang wilt gaan schieten. Echter als er onverhoopt iets misgaat is de schade ook groter. Het verdelen over meerdere geheugenkaarten is dan safer.
Ga mechanisch zorgvuldig met geheugenkaarten om. Zit niet met de vingers aan de contacten. Steek ze op de juiste wijze (een schuin hoekje geeft de oriëntatie aan) in de kaartslots van de camera. Haal ze er voorzichtig ook weer uit. Niet rukken of buigen. Gebruik goede kaartlezers.
Stop de geheugenkaarten na gebruik direct weer in hun plasticdoosjes. Nog beter, gebruik een van de robuuste safedoosjes voor geheugenkaarten. Die zijn bestand tegen vallen, waterdicht en blijven vaak ook drijven. Fel gekleurd maakt het terugvinden eenvoudiger.

Voorkomen
Let er op dat de camera in ieder geval klaar is met het wegschrijven alvorens de kaart uit het slot te halen. Je kunt bij steeds meer camera’s ‘hot swappen’, dat wil zeggen de geheugenkaarten met de camera aan of zelfs tijdens de opnamen wisselen. Als het even kan toch voor de optimale veiligheid de camera uitzetten. Gebruik niet dezelfde geheugenkaart in meerdere verschillende camera’s. Andere formats en bestandsstructuren kunnen problemen veroorzaken. Eerst opnieuw formatteren!
Voorkom verder rampen zoals het meewassen van geheugenkaarten in broek- of jaszakken, het blootstellen aan onveilige elektronische staling of sterk UV/zonlicht en het vallen of er per ongeluk op gaan staan.

Tot slot
Maak bij voorkeur een back-up van de gegevens op de geheugenkaarten. Bijvoorbeeld naar een harde schijf, optische schijf of hardware fotosafe/bank. Alleeninkt.nl heeft geheugenkaarten tegen scherpe prijzen, deze zijn te verkrijgen via www.alleeninkt.nl.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Een trendy draadloze hoofdtelefoon
Panasonic heeft de nieuwste toevoeging aan het assortiment draadloze hoofdtelefoons aangekondigd. Het model is voorzien ...