Bezoek eens een historische stad: breng Nederlands glorie in beeld

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 134-2020
Nu ten gevolge van het Corona-virus de vakantie-ogen meer op het eigen land gericht zijn, is het een goed video-idee om eens een oude historische stad in Nederland te bezoeken. De historie van ons land biedt een keur aan stedelijke onderwerpen voor zowel video als foto. Een dagtrip is zo gepland en meestal niet ver. En dit leuke onderwerp valt redelijk makkelijk vorm te geven en uit te werken.

De historie van oude Nederlandse steden ligt als het ware voor het oprapen. Fraaie gebouwen uit vervlogen (gouden) eeuwen, molens, haventjes, vestingwerken, hofjes, bruggen, kerken en musea plus boeiende verhalen zijn eenvoudig te vinden. En vaak zijn er ook stadstoeren of rondwandelingen met de historische hoogtepunten uitgezet. Pak de video- of fotocamera een trek er een aantal uren op uit. De resultaten zijn ernaar!

De keuze
Er is een flinke overdaad aan historische Nederlandse steden voor handen. Om een greep te doen: Delft, Leiden, Utrecht, Heusden, Amsterdam, Middelburg, Groningen, Oudewater, Maastricht, Deventer, Haarlem, Thorn, Giethoorn, Naarden, Willemstad, Doesburg, Hoorn/Medenblik en Kampen. En wie bij de Belgische grens woont kan terecht in Gent, Brugge, Mechelen en Antwerpen.
Het is eerder een kwestie van overdaad en moeilijk te kiezen dan dat er niets in de buurt is. Bij de keuze gaat het om het gehele onderwerp en de te kiezen thema’s. Brengen we de gouden eeuw, nijverheid, industrie, vestingwerken of kunsthistorie in beeld? En welke interessante beeldverhalen zijn daarbij te plakken?

Rondtoer, verhalen en thema’s
Om de voorkomen dat je straks alleen een hele collectie historische beelden hebt en geen (rode) leidraad is het verstandig om je op een bepaald gegeven te concentreren. Geschikte focussen zijn de stadstoer of wandeling, een pakkend historisch verhaal en thema’s zoals nijverheid, handel en vestingwerken. Veelal is er al een rondtoer of stadwandeling met hoogtepunten. Gewoon van de VVV, de stadswebsite of Wikipedia. Een dergelijke rondtoer met voor video bijpassend commentaar is al voldoende voor een interessante videoproductie of fotoserie. Gewoon even opzoeken en de markante beelden van tevoren plannen.
Er zijn tal van historische verhalen en prominente figuren beschikbaar voor een apart verhaal of juist een verhaal in een verhaal. Leiden viert dit jaar de Pilgrimfathers en daar werd Rembrandt van Rijn geboren. In Heusden heb je de verdwaalde kogel, vesting en de daaraan te koppelen Hollandse Waterlinie. Willemstad is een grote vesting en bij Vlissingen heb je nog het oudste zeefort, Rammekens. In Delft, het Amsterdam van Zuidholland, heb je het Delftsblauw, een ontploft kruithuis en aldaar werd Willem van Oranje vermoord. Zowel Haarlem als Leiden hebben veel hofjes. En Amsterdam heeft zijn grachten, historische schepen en de VOC. Hoorn/Medenblik/Enkhuizen zijn de bakermat van de 16/17-eeuwse scheepvaarten hebben ook nog rijdende stoomtrams- en treinen.
Schrijf van te voren uit wat je precies wilt opnemen en op welke wijze dit in beeld te brengen. Dan ontstaat er al snel een boeiend verhaal en wordt er niets vergeten.

Uitrusting
Het onderwerp is zoals gezegd zowel geschikt voor een camcorder als een foto/systeemcamera. De systeemcamera heeft als voordeel dat je er zowel foto als video mee kunt schieten. Wel voldoende accu’s en geheugenkaarten meenemen.
Bij historische steden zijn belangrijk:
1. Een bijpassende groothoek voor de overzichten van gebouwen, grachten en pleinen. Idem voor de nauwe stegen en binnenshuis.
2. Voor de details een telelens van 100-300 mm (kleinbeeld).
3. Neem je het commentaar ter plekke op dan ook een geschikte wandelmicrofoon.
4. Een goede beeldstabilisatie. Vooral als je met de camcordergaat lopen.
5. Bij welk weer, zonnestand, bewolking en schaduwen komen de gebouwen tot hun recht.
6. Let als laatste op de te verwachten drukke momenten en manifestaties. Zijn deze levendigere momenten interessant of beter wachten op een rustiger moment?

Tot slot…
Maak gebruik van de rijke Nederlandse historie voor een video/fotodagtrip. Daar kan je veel plezier aan beleven en ook het nodige leren.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De beste videobewerkingssoftware op een rijtje
Het maken van een video is de laatste jaren steeds eenvoudiger geworden, dankzij de verbeterde ...