Black Eye HD Pro Kit: verrassend goede kwaliteit

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 142-2021
Menig video- en fotograaf loopt bij de smartphone tegen de beperkingen van het ingebouwd objectiefje aan. Te weinig groothoek of telebereik, geen macro of fisheye om het over cine nog maar niet te hebben. De op de smartphone te klemmen objectieven van Black Eye lossen deze lenswensen op bij een verrassend goede kwaliteit.

Voorzetobjectiefjes voor de smartphone zijn er te kust en te keur. Ze werken met klemmen, magneten, koppelkappen of speciale harde hoesjes. En kosten enkele euro’s tot meer dan € 100,-. De goedkopere typen vallen echter optisch gezien al snel door de foto- en videomand. Niet echt scherp (tenzij je een soft-effect wilt), afwijkende kleuren, ongewenste reflecties en mechanisch maar zo zo…

Opklemmen
De zogenaamde ‘wasknijperobjectiefjes’ van Black Eye kosten enkele tientjes tot € 90,- en leveren daarvoor echt gewalst glas met coating, fraaie kleuren, weinig reflecties en een goede mechanische kwaliteit. Je klemt deze objectiefjes met een soort knijper (aan de binnenzijde voorzien van beschermend rubber) over het smartphonehuis. Wel exact recht voor de interne lens plaatsen! Ze zitten stevig vast en je kunt er gewoon mee lopen en redelijk actief sporten.
Er is bij alweer de vierde lens generatie keuze uit een licht 3x teleobjectief, groothoek, fisheye cine en macro-objectieven. De hoogste kwaliteit bieden de HD Pro-modellen en de cinemalens. Een belangrijk voordeel is dat de universele Black Eye-objectiefjes op meerdere smartphones passen. Waarschijnlijk ook op de opvolger van jouw huidige model.

Geprobeerd
Wij probeerden een aantal van de topmodellen uit. In de Black Eye HD Pro Kit zitten de Tele 3x-, Full-Frame Fisheye- en de Macro HD-lenzen. Het teleobjectief geeft een aardige uitsnede (tussen de 60 en 70 mm kleinbeeld), prima scherpte, stevige kleuren en een zachtere achtergrond. De fisheye geeft weer eens wat anders bij dynamische opname-effecten voor sport, groepen, landschappen en selfies. Het beeld oogt ietsje zachter maar zeker niet onscherp bij een prima kleurenweergave. En de macro is ragscherp. Alles zit in een handig en stevig opbergtasje met twee bevestigingsklemmen.
De Black Eye Cinema Wide Angle Lens heeft een 120 graden beeldhoek zonder hoekvervorming. Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling om een waardoor deze lens cinematografische ervaring bij video en foto te scheppen. Dat lukt echt goed voor zo’n kleine lens. De ingebouwde lenskap vermindert ongewenste lensreflecties en beschermt de lens wanneer je er mee onderweg bent.
Opmerkelijk zijn de relatief hoge scherpte en vrijwel geen vervorming in de beeldhoeken. Je kunt er fraaie weidse filmische scenes mee schieten.

Conclusie
Aanbevolenvoor de serieuze filmer en fotograaf op de smartphone die wel eens wat anders dan plastic surrogaten of het softwarematig uitsnijden wil.

Prijzen & Info
Black Eye HD Pro Kit € 89,-
Black Eye, www.blackeyelens.com

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Zhiyun SMOOTH 5 smartphone gimbal
Transcontinenta introduceert met veel plezier de nieuwe Zhiyun SMOOTH 5. De SMOOTH 5 is een ...