Blackmagic Design Davinci Resolve 15 & 16: geniale drie-eenheid bij de montage?

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 128-2019
Leonardo Davinci was een creatief en artistiek genie. Geldt dat nu ook voor de montagesuite Davinci Resolve 15 van Blackmagic Design op de Mac en pc? Daar valt wel het nodige voor te zeggen. Het gaat om een uitgekiende montagecombinatie van een krachtige NLE-editor, colour grading op hoog niveau en een best goede geluidsstudio voor de soundtrack. In Nederland wellicht wat minder bekend doch de geboden professionele en creatieve mogelijkheden en hardware versnelling zijn niet te versmaden.

Editor
De montagemodule van Davinci Resolve is zowel intuïtief rechtlijnig als professioneel en creatief. Het leren van de basis is, ondanks de Engelse taal, beslist niet moeilijk! Gewoon een project instellen (formaat en naam), de te gebruiken AV-media in de bibliotheek-folder laden, deze naar de tijdlijn verplaatsen en editen, effecten toepassen en exporteren maar. Een beetje handig montagekind kan de NLE-was doen.
Wat de mogelijkheden en beschikbare effecten en bewerkingen betreft is er een verschil tussen de gratis en volledige versie. Gratis betekent gewoon minder effecten, correcties, en grafische bewerkingen. Overigens wordt de volledig versie ook inclusief andere producten van Blackmagic Design geleverd. In het algemeen is de zuinige Nederlander die de extra’s niet nodig heeft echt goedkoop en toch voldoende krachtig uit met de gratis versie.
Tot de belangrijkste specificaties van de editor voor videomontage behoren: volledige 3-punts editing, met alle daarvoor benodigde gereedschappen, het instellen van het toetsenboord op de eigen edit-combinaties, het oprekken/verkleinen van de tijdlijn naar behoefte, stackable (stapelbare) timelines, dynamische geavanceerde realtime trimming (bijsnijden met direct afspeelresultaat), meercamera-montage, variabele snelheidseffecten, een curve-editor voor de tijdlijn en professionele special effects en transitions (overgangen).
Het slimme beheer van metadata in bins ontbreekt niet. Dit NLE-pakket importeert alle gangbare opnameformaten, ook specifieke RAW en beheerst 2K tot 8K.

Fusion
De effectgenerator van Blackmagic Davinci Resolve heet Fusion. De daarmee verkregen visuele resultaten zijn ronduit indrukwekkend. Wij noemen Rotoscoping, onafhankelijke vectorgebaseerde paintpunten, keying met Delta, Ultra, Chroma, Luma en differential keyers, een behoorlijk aantal schitterende transitions, 3D particles, echte 3D compositing en 3D planar trackers voor het volgen, matchen van beweging bij camera’s. Wat het laatste betreft: Davinci Resolve 15 stabiliseert gewoon alles!
Verder prima 2D en 3D titels en spline based animaties. Uiteraard ook heel geschikt voor groepswerk en geoptimaliseerde werkstromen bij de montage. Niet voor niets is Black Magic Design Davinci Resolve 15 een gewilde NLE-suite bij de visuele aankleding van films en New kid on the block creatieve postproduction.

Colour grading
Van oudsher is Davinci Resolve een ware tovenaar bij 3-weg-kleurcorrectie en colour grading. Het pakket beheerst het neerzetten van de juiste kleur, sfeer en het op elkaar afstemmen van onder verschillende opnamecondities gemaakte shots als een meester-schilder. Het verwijderen van beeldruis vormt geen enkel punt. Natuurlijk word je niet zo maar een colorist. Daar zijn inzicht en ervaring voor nodig. Niettemin valt dat best te leren. Er zijn behoorlijk wat instructiefilms die duidelijk laat zien hoe je de kleurbeheersing in de montagevingers krijgt.

Geluidsstudio
Met de audio-editor Fairlight beschik je over montage, mixing, een real time 6-bandige equalizer, expander/gate, compressor en limiter dynamics op elk afzonderlijk audiospoor, plug-ins voor effecten en filters en het automatisch naar de juiste plek kunnen verplaatsen van dialogen (ADR). De kwaliteit is 192 kHz 24-bit source clips met het automatisch bijstellen van fades, levels en volume. Kortom, voldoende gereedschap en kwaliteit in huis om een soundtrack op broadcast-niveau te produceren.

Hardwareversnelling
In ieder geval heeft Davinci Resolve 15 een geschikte videokaart met GPU nodig. Dat behoeft echt geen duur model te zijn doch wel eerst even controleren bij de specificaties voor uw pc of Mac. Voor het doorrekenen van RAW is extra processorkracht heel comfortabel in tijd en preview-gemak. Black Magic Design voorziet zelf in twee externe eGPU-modules die bij de Apple MacBooks een flinke (6 tot 22 maal) versnelling voor grafische berekeningen leveren.
In de recentelijk gelanceerde versie 16 zijn een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd: Kunstmatige intelligentie in de vorm van machineleren. Het eigen Neural Engine beheerst gezichtsherkenning, speedwarp en versnelt slimme rekenprocessen en grading aanzienlijk. De effecten module Fusion profiteert duidelijk van de versnelling. En de audio-editor Fairlight bedient de liefhebbers van immersive 3D. De nieuwe Cut Page is om te zoenen bij het snel kunnen editen van nieuwsitems, broadcast en export naar YouTube of Vimeo. De import, edit, trim, transities toevoegen, titels aanmaken, automatisch kleur matchen en audiomixen lopen als een trein.
Verder noemen wij nog de dual (snel trimmen en editen zonder steeds weer te behoeven inzoomen en scrollen) en stacked (multiple aan elkaar gekoppelde) tijdlijn, gereedschappen voor intelligent editen, on-screen annotations en audio scrubben net als bij klassieke tape. Met de audio overlays kan je snel navigeren in de clip op basis van de gelijktijdig zichtbare waveforms. Ideaal voor muziekclips.

Conclusie
Samenvattend is Blackmagic Davinci Resolve 16 (en 15 ook…) inderdaad een behoorlijk geniaal montagepakket voor de veeleisende videomaker die het Engels machtig is.

Prijs & Info
Blackmagic Davinci Resolve 15 Basisversie Gratis te downloaden
Blackmagic Davinci Resolve 16 Basisversie  Gratis te downloaden
Blackmagic Davinci Resolve 15 Volledige versie € 299,-
Blackmagic Davinci Resolve 16  Volledige versie € 299,-
www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Drie objectieven: SIGMA 45mm F2.8 DG DN Contemporary, SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art en SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art
Net voor de zomer bracht Sigma ons zonnig nieuws met de introductie van een drietal ...