Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K G2: razendsnelle beeldsnelheid voor slow motion

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 135-2020
Een draagbeugel-camcorder die 300 beelden in Full HD en 150 beelden in UHD 4.6K maakt is een unicum. Dat doet menig sport-, actie- en effect-filmer watertanden bij slow motion. Daarnaast zijn er nog een aantal andere sterke punten zoals drie camcorders in één, hoogwaardige RAW-formaten, een super 35 mm sensor, prima colour grading, verwisselbare objectieven, een dynamisch bereik van 15 stops, ingebouwde ND-filters, XLR voor audio, 12 G SDI en opslag naar SSD-drives via USB-C.

Het principe van de Ursa Mini pro 4.6K G2 is een veelzijdige modulaire camcorder gebaseerd op een veelzijdige body met hoogwaardige super 35 mm sensor. De gebruiker rust de basisbody zelf uit met een extra zoeker (met zoomfunctie), SSD-drives, objectieven, viewerschermen, microfoons, accu’s en handgrepen/gimbals. Dat doet het prijskaartje uiteraard aardig oplopen maar dan heb je ook wat in handen. Dat geldt eveneens voor de naaste concurrenten zoals de Panasonic Eva 1, Canon C200 en enkele Sony-modellen.

Drie camera’s in één
De Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K G2 laat zich niet voor één gat vangen. Er zijn zelfs drie praktische toepassingsgaten al naar gelang de videofilmer deze body verder aankleedt. Als eerste een compacte cinematografische camcorder. Je kunt deze camera zo inzetten voor filmproducties en veeleisende reportages. Dan als tweede toepassing broadcast, studio en tv-shows. Zelfs commercials behoren tot de opties. En als derde bij de snelle aankleding als ’run and gun’ nieuwscamera. Dit alles maakt deze Ursa Mini Pro G2 een geslaagde keuze voor de cineast die op hoge kosten wil besparen en de gebruiker die er meerdere toepassingen voor heeft.

4.6 K super 35 mm beeldsensor
Tegenwoordig moet je als camcorderfabrikant in de hogere middenklasse met de beeldsensor van goede huize komen. Een super 35 mm type geschikt voor 4.6K UHD slaat dan zeker geen slecht figuur. Weliswaar geen full frame 35 mm maar toch meer dan goed voor uitstekende 4K UHD beelden met die extra 0.6K voor beeldverbetering en extra sampling. Het gaat in de praktijk om 4608 x 2592 pixels, dat is meer dan standaard DCI.
Interessante extra eigenschappen van deze sensor en bijbehorende beeldelektronica zijn: een 15 diafragmastops dynamisch bereik. Een heel brede kleuren-gamut aangevuld met de vierde generatie kleurbewerking en colour grading van Blackmagic, de interne postproduction. De gegenereerde kleuren zijn levensecht met prima huidtinten. Daarnaast de veel gevraagde cinemalook.

Het camerahuis
Deze camcorder is gebouwd op basis van een professionele robuuste aluminiumlegering. Een vakwerktuig dat tegen een stootje kan. Bij de verwisselbare objectieven heb je al naar gelang de gekozen adapter keuze uit Canon EF, Nikon F, PL en B4. Er is geen standaard AF aan boord.
De opslag van hoogwaardige 12 bits RAW-videobestanden vergt nogal wat capaciteit. Je kunt kiezen uit dual CFast- en UHS-II SD-kaarten. Dat is helaas behoorlijk prijzig en snel vol. Een aanmerkelijk slimmer en goedkoper idee is het inzetten van 2.5 inch SSD-drives via de USB-C-poort.
De ingebouwde audiorecorder staat op relatief hoog niveau voor een dergelijke camcorder.
Hoe de Blackmagic Ursa Mini Pro 4.6 G2 er in de praktijk op maat aangekleed uitziet hangt van de gebruikersdoeleinden af.  Er is een behoorlijke keuze aan accessoires. We noemen hoogwaardige Full HD viewers, opsteek-SSD-drives, microfoons, accu’s, touchscreen en schouderkit.
De opgenomen RAW videobestanden importeer je rechtstreeks in de montagesoftware van Davinci Resolve, Final Cut Pro X en de Avid Media Composer.

High speed en slow motion
De Ursa Mini Pro G2 behoort tot de snelste camcorders qua framerates voor het creëren van slow motion. Tal van concurrenten komt bij 4K niet verder dan 60 beelden per seconde. Dat is bij dit Blackmagic-model wel anders!
Standaard 4.6K opnamen kunnen tot maximaal 120 fps. Passen we een windowed (= licht gecropte) DCI 4K toe dan haalt deze camcorder 150 fps.
Bij Full HD 2K gaat het allemaal bliksemsnel. Op 1080P komt de Ursa Mini Pro G2 op 300 fps. En dat doet geen enkele concurrent in deze prijsklasse hem na.
Opslag naar SSD-drives maakt vrijwel ongelimiteerd highspeed en timeloop-filmen mogelijk.
Deze specificaties maken de camcorder heel geschikt voor sport-, highspeed natuur-, actie-, industriële / wetenschappelijke en creatieve videodoeleinden.

Samenvattend
Deze Ursa Mini Pro 4.6 G2 is een veelzijdige, flexibele en snelle slow motion-actiecamcorder. Aankleding op maat is wel vereist.

Info & prijzen
Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K G2 € 6.600,-
www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicursaminipro

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Canon PowerShot ZOOM
Canon introduceert de PowerShot ZOOM – een lichte 12 Megapixel camera die past in de ...