BluffTitler DX9 versie 8: Enerverende titels maken

Redactie Reviews Software

Titels vormen het visitekaartje van uw videofilm. Daarom mag daar best eens de nodige zorg en creativiteit op losgelaten worden. BluffTitler van het Nederlandse Outerspace Software is een verfrissende wind bij geanimeerde titels. Echt weer eens wat anders. En de geëxporteerde HD of gewone DV-titelclips (AVI) zijn gewoon in tal van montagepakketten te gebruiken.

Het maken van geslaagde titels voor videofilms en documentaires is gebaseerd op een drietal gegevens. Als eerste het lettertype, font. Dit heeft een eigen vorm, grootte, stijl en kleur. Ten tweede de aan de titelletters gekoppelde attributen. Bijvoorbeeld schaduw, dieptewerking, effecten, glans, weerspiegeling en de bekleding van de letters zelf. Als derde en laatste gegeven: bewegingen (animaties) van de titels. Dat kan variëren van eenvoudig van links naar rechts lopen tot creatieve en wervelende acties.Drukwerk
Titels worden doorgaans gemaakt met een titelgenerator. Dat is een programmaatje waarin u de hiervoor genoemde gegevens kunt kiezen en aanpassen. Meestal biedt zo’n titelgenerator een aantal voorbeelden (templates) die de videomaker als aanvangsontwerp kan kiezen en aanpassen. Helaas raak je al snel uitgekeken op de beschikbare templates en wilt wat nieuws. Daarbij kan BluffTitler heel behulpzaam zijn. Het pakket draait onder Windows en er dient van te voren al DirectX7 op de computer te staan.

Bluffen met titels?
De naam BluffTitler geeft al een sensatiegevoel van imponerende titels. Maar is het ook filmisch blufpoker spelen naar de kijker toe? Dat is geenszins het geval. BluffTitler maakt gewoon steengoede titels al of niet met behulp van templates. De meeste 3D of 2D titels zijn zelfs vrij origineel, innovatief en zeker ook enerverend te noemen.Drukwerk
BluffTitler werkt relatief eenvoudig en videomakers die gewend zijn om met titelgeneratoren en templates om te gaan kunnen overwegen de gebruiksaanwijzing gewoon over te slaan. Het werkoppervlak bestaat uit een 3D rendervenster (daarin worden de titel vormgegeven en grotendeels in Real Time doorgerekend) en het 2D gereedschapsvenster. Dit laatstgenoemde toolwindow bevat de lettertypen, opmaakfuncties (symbooltjes) en de vijf klassieke browserknoppen (achteruit, vooruit, laden, verversen en home). Het opbouwen van titels gaat in lagen. Boven de afspeelknop staat een open te klappen venster met de beschikbare lagen. Via de menu’s Layer > Ad Layer kunnen verschillende typen lagen zoals scrollende tekst, video, lichttype, capture video, schetsen en picture worden toegevoegd. Aan elke laag kunnen bepaalde eigDrukwerkenschappen (properties) gekoppeld worden. Bijvoorbeeld de mate van doorschijnendheid, tekst- en fontgrootte, kleur, positie en exploderen.
Het te maken videofilmpje kan in tal van resoluties worden uitgevoerd. Van 320 x 240 pixels tot Full HD 1920 x 1080i pixels. De effecten zijn gebaseerd op een groot aantal instelbare grafische bewerkingen uit DirectX 7. En voor de letters zelf is er een uitgebreide keuze uit internationale karaktersets. Een safe area laat zien of de titels niet buiten het scherm vallen.
De export vindt plaats in 32 bits .AVI videobestanden en is direct bruikbaar voor Pinnacle Studio, Adobe Premiere (PRO), Magix, Sony Vegas, Ulead Media Studio en Canopus Edius maar valt ook te importeren in Final Cut Studio. Naar keuze in breedbeeld 16:9 of standaard 4:3. Er zijn voorinstellingen (pre-sets) voor alle SD/DV and HD standaards in PAL en NTSC. Uiteraard ook export met alfakanaal, grafische plaatjes voor Internet, PowerPoint-presentaties, tv-uitzendingen en digital signage.Drukwerk

Wat kan je nu maken? 
Het aantal titelopties in BluffTitler is legio. Wel kunnen er al naar gelang de uitvoering verschillen zijn in het aantal effecten en instelbare parameters. De Pro-versie zal voor de meeste veeleisende videomakers echter meer dan voldoende zijn.
De belangrijkste titelmogelijkheden zijn:
• Vliegende letters voor alle True en Open Type fonts op de computer. Idem vliegende logo’s
• Indrukwekkende TV en Movie intro’s
• Smooth scrollers in 2D en 3D zoals bekend van Starwars
• Lichtstralen in alle soorten, maten en richtingen
• Achtergrondvideo met plasma- effecten, allerlei soorten, bubbels, fractal doctor Who-tunnels en dergelijke
• Schetsen met fonts op het videoscherm
• Particles, burning titles, zilvers glans, pimpen, scary effecten
• Draaiende aardbollen
• 3D pixelsDrukwerk

Bekijk zelf de mogelijkheden op www. outerspace-software.com, op YouTube en in de online gallery.

Ulco Schuurmans

Prijzen
BluffTitler DX9 versie 8 easy € 29,95
BluffTitler DX9 versie 8 pro € 49,95

Outerspace Software, www.outerspace-software.com

Archief: Video Emotion 88 (juli/augustus 2010)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Gewichtloos gebruiksgemak
Maximale verstaanbaarheid en onbeperkte bewegingsvrijheid. Dat is wat Azden de videofilmer biedt met de nieuwe ...