Breng je camera of objectief weer up-to-date

Redactie How to Software

Archief Digital Movie 117-2017
Firmware is een stukje software dat de interne besturing en eigenschappen van de camcorder, fotocamera, objectief of recorder en player regelt. Het regelmatig updaten is een must anders loop je vaak heel wat nuttige functionaliteiten mis. Vooral instellingen zoals 
een snellere AF, betere optische beeld-stabilisatie, een hogere dynamisch bereik, een nog betere natuurgetrouwe kleurweergave, vlogs en extra CODECS/formaten haalt de video- of fotograaf zo binnen.

Een update van de firmware maakt de camera, objectief of AV-recorder, elektronenflitser, fieldrecorder en ook de dvd/Blu-ray-player weer als nieuw. De term firm slaat op het feit dat het stukje besturingssoftware vast in de hardware zit opgeslagen. Altijd direct klaar voor gebruik en ook niet zomaar te wijzigen. De fabrikanten van camcorders, systeem/spiegelreflexcamera’s, objectieven en andere AV-apparatuur bouwen dikwijls van te voren nog extra opties in de hardware in die later goed van pas kunnen komen. Je moet het alleen nog maar laten ontsluiten. En dat gaat via de zogenaamde firmware updating.

Belangrijk om in de gaten te houden
Fabrikanten brengen regelmatig updates voor hun firmware uit. Je behoeft dan bij nieuwe functies geen ander type of model te kopen. Gewoon downloaden van de website en installeren. Daarna is de apparatuur zoals gezegd weer als nieuw en up to date. Of er updates van de firmware zijn zie je op de website (bij downloads of customer service) en in de nieuwsberichten van de desbetreffende fabrikant. Daar staan dan de versies bij en welke apparatuur je wel of niet kan updaten. Ook welke nieuwe of verbeterde functies en instellingen die je daarmee binnenhaalt. In een aantal gevallen dien je daarvoor op de website eerst een gebruikersaccount aan te maken. Ook de hobby- en vakbladen maken regelmatig melding van recentefirmware-versies.
Via het setup-menu van de camera, camcorder of ander AV-toestel valt gemakkelijk te achterhalen welke firmwareversie er momenteel op het apparaat staat.
Wat achterliggende techniek
In de praktijk is firmware software die in hardware geprogrammeerd is. Het zit tussen hardware en losse software in. Een andere definitie is die van ‘In het leesgeheugen opgeslagen programma-instructies’. Firmware zit ‘gebakken’ in de EEProm, een soort digitaal hardware-geheugen in een chip dat je niet zomaar kunt wijzigen. Vanuit deze EEProm bestuurt de firmwarehet desbetreffende apparaat. Bij video, foto en audio gaat het om firmware in de camera’s, objectieven, adapters, recorders, flitsers en andere randapparatuur.
Op een recent aangeschaft apparaat zit doorgaans al de nieuwste versie van de firmware. In een aantal gevallen kondigt de fabrikant al binnenkort te verschijnen firmware-updates om nog meer functionaliteit te ontsluiten aan. Verder is het verstandig om elke drie tot zes maanden eens op de website te kijken. Meestal gaat het bij de vermelding om twee cijfers. Bijvoorbeeld 2.3. Het eerste getal slaat op een totaal nieuwe versie of een grote update. Het tweede cijfer achter de punt duidt op kleinere verbeteringen.

Waarom updaten?Er zijn nogal wat videomakers en fotografen die de firmware niet updaten. Dit vanuit het vooroordeel dat het toch niet loont, eng of lastig is en de apparatuur beschadigd kan raken. Dat is echter beslist niet waar. Iedereen kan zo’n update gewoon zelf en veilig uitvoeren! De belangrijkste winstpunten bij het updaten van de firmware kunnen zijn:
1. Het optimaliseren van de scherpstelling. Sneller, accurater, meer specifiek op het gebruikte objectief en andere meetmethoden. Andere scherpstelfuncties in deze zijn Post Focus en Focus Bracketing.
2. De optische beeldstabilisatie gekoppeld aan de interne 5 assen van de body. De OIS staat op hoog niveau en verbetert gestadig. Niet alleen in de body zelf maar ook bij de samenwerking met de objectieven. Dat kan vele diafragmastops schelen!
3. Nieuwe videoformaten, CODECs en een betere beeldprocessing of andere datarates. Ook bij de HDMI-output.
4. Aanpassing van het beeld. Bijvoorbeeld een hoger dynamisch bereik, meer natuurgetrouwe kleuren, een instelbaar Gamma, huidtinten, meer creatieve effecten en Vlogs of LUT (kleuren-opzoek-tabel).
5. De instelmogelijkheden van het apparaat. Er zijn altijd bedieningsfuncties die weer te verbeteren zijn of mogelijkheden die er nog niet opzaten. Ook kunnen deze functies versneld worden na een update.
6. Bij objectieven een optimale samenwerking met een herkenning door de camerabody. Ook het bijstellen van de kleurweergave, vervorming AF en OIS.
7. Het optimaliseren van de meting voor belichting, witbalans, contrast,hoge lichten en diepe zwarten.8. Opslaan en afspelen. Ook draadloos en streaming naar andere AV-apparatuur en internet.
9. De in de zoeker of op de display weergegeven informatie. Ook nieuwe menu’s en de vormgeving daarvan.
10. Het koppelen aan randapparatuur en thuisnetwerken.
11. Het op afstand kunnen bedienen en instellen van de apparatuur.
12. Nieuwe creatieve en correctiemogelijkheden.
13. Start, Stop en Timelaps uitbreiden.
14. Betere verwerking en bewerking van het geluid.
15. Tijdcode en timingsfuncties verbeteren.
Het is afhankelijk van het type, versie en apparaat welke functionaliteit er in de desbetreffende firmware-update zit. De uitkomsten na het updaten variëren van foutjes er uit en nieuwe functies er bij tot een compleet modern gereviseerde camera of objectief.

Niet moeilijk
Iedereen kan zelf eenvoudig de firmware updaten. De juiste handleiding staat op de website van fabrikant en/of in het cameramanual. Deze wel nauwkeurig opvolgen! Een aantal leveranciers biedt daartoe een speciaal utility of hulpprogrammaatje.
Het updaten van de firmware kent drie stappen:
1. Het inladen van het bestand met de firmware.
2. Het overbrengen van dat bestand naar het up te daten apparaat.
3. Dit bestand zelfstandig en ongestoord de installatieprocedure laten uitvoeren.
Let bij het inladen goed op het juiste type apparaat, de meest recente versie (Heb je een eerdere versie vergeten, dan dien je die soms ook nog eerst in te laden) en bij computers of smartphones en smart-tv’s het besturingssysteem (OS).

MethodenAfhankelijk van het type apparaat en fabrikant zijn er ruwweg drie methoden om de firmware te downloaden en updaten. Wacht in alle gevallen af tot dat de update gereed is. Niet de camera uitzetten of aan knoppen komen!

Methode 1 is met een USB-kabeltje vanuit de computer of tablet naar de camerabody, recorder, smartphone, slimme tv, flitser of andere interface. De computer transporteert het bestand dan rechtstreeks naar het aangesloten apparaat. Bij objectieven plaats je deze dan op de camerabody en regelt het proces verder via de camcorder of fotocamera. Voor een volgende update de camera uit- en dan weer aanzetten.

Methode 2 is het laden van het firmware-bestand op een geheugenkaartje. Steek dit in de camerabody. Voor objectieven geldt weer hetzelfde. Gebruik een (opnieuw) geformatteerde geheugenkaart zonder foto’s daarop. Formatteer na gebruik (bij zowel een nieuwe update of verder opnemen) de kaart opnieuw. Anders kunnen er storingen en slecht functioneren optreden.

Methode 3 is via een aparte interface. Sigma heeft bijvoorbeeld voor haar objectieven een eigen USB-adapter. Deze sluit je aan op de computer en plaatst het objectief in de adapter.
Is de firmware eenmaal binnen en staat deze in de startblokken dan moet je het installatieproces starten. Daarvoor zijn er weer diverse opties. In camera’s, recorders, flitsers en tv’s zit daar een apart menu voor. Een ander model gebruikt weer een bepaalde toetsencombinatie. Computers melden vaak zelf dat zij opnieuw gaan opstarten om een firmware-update in het BIOS te installeren.
Lees er in ieder geval de gebruiksaanwijzing en meegestuurde instructies terdege op na. Het installeren kan enige tijd in beslag nemen. Er is vaak wel een voortgangsindicatie zichtbaar. Het apparaat meldt wanneer het proces afgehandeld is. En heb gewoon even geduld!

Kan het ook mis gaan?
Een schrikbeeld voor menig onervaren gebruiker is dat het updaten van de firmware fout gaat en het apparaat het daarna niet meer doet. In de praktijk komt dat echter hoogst zelden voor en kan door de technische dienst van de importeur weer eenvoudig verholpen worden.
Er zijn twee belangrijke zaken die je goed moet regelen:
1. Er mag geen stroomuitval optreden. Zorg voor een volle accu, zet de camera niet uit tijdens het updaten en een netwerkadapter is ook voldoende veilig.
2. Zit tijdens het installatieproces niet aan het apparaat totdat de indicatie zegt dat het proces klaar is. Blijf af van bedieningstoetsen en touchscreens.
Dan gaat het zoals gezegd vrijwel altijd goed en kun je van de nieuwe functionaliteit en mogelijkheden genieten.

Conclusie
De firmware regelmatig updaten is eigenlijk een must. Anders kan je niet optimaal van de functionaliteit van jouw video- en fotoapparatuur profiteren. Moeilijk is het niet doch volg wel de instructies zorgvuldig op.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
De koning der Home Cinema’s
Tijdens de Masters of LXRY is er tussen de Maserati’s, luxe whirlpools, fonkelende diamanten en ...