Canon AVCHD camcorder Legria HF G30: Kleine professional

Redactie Camcorder Reviews

In de juni-uitgave voelden wij de Canon Full HD camcorder Legria HF G25 aan de tand en nu al staat de volgende Canon camcorder op de testbank. Is dit niet wat veel? Frits Kraefft vindt van niet, gezien de extra opties en de bijzonder goede prestaties van de HF G30.

Canon Legria HF G30

Wie de test van de HF G25 heeft gelezen moet tot de conclusie zijn gekomen dat de HF G25 voor zijn geld een erg goede camcorder is. De Canon HF G30 is op een aantal interessante punten uitgebreider. Zo is het zoombereik van de HF G30 maar liefst 20x(26.8–576mm in vergelijking met kleinbeeld). Voor veel opnamesituaties is de 10x zoom van de HF G25 ruim voldoende, maar onder andere vogelaars stellen een groter telebereik zeker op prijs. De zoomtoets is een echte tuimeltoets, wat gedoseerd zoomen makkelijker maakt. Naast de intelligente accessoireschoen is ook een standaard accessoireschoen gemonteerd. Handig om bijvoorbeeld een lampje op te steken. Daarnaast zijn er meer toetsen gemonteerd om functies aan toe te kennen. Hierdoor kan er sneller worden ingegrepen. Met de optie record review zijn de laatste seconden van een opname terug te zien. Een ingebouwd geheugen ontbreekt, maar er zijn wel twee kaartsloten. De accu heeft een grotere capaciteit dan die van de HF G25. De beeldsensor is fractioneel groter, maar dat valt niet op naast de toch al goede beeldkwaliteit van de HF G25. De grotere oogschelp van de zoeker is ook een pluspunt.

Wi-Fi en remote view

De Canon HF G30 is voorzien van Wi-Fi. Dit kan een mooie aanvulling zijn,  bijvoorbeeld om bestanden draadloos te verzenden. Handig als je nieuws zo snel mogelijk wilt publiceren. Een andere optie is remote view. Hiermee is het mogelijk om de camera op afstand via een smartphone of een tablet te bedienen. Bijvoorbeeld als je dieren onopvallend wilt filmen. Dit kan zowel een Android- als OIS-device zijn. Via remote view kunnen we niet alleen de camera starten en stoppen en het beeld bekijken, ook tal van handmatige instellingen zijn op afstand uit te voeren. Daarnaast is het mogelijk om bestanden in de hoogste beeldkwaliteit vanaf de camera op een tablet binnen te halen en te bekijken. Bij remote view is het beeld in lage kwaliteit en is er enige vertraging ten gevolge van de verbindingssnelheid. Bestanden kunnen indien gewenst draadloos naar een computer worden overgebracht, wij denken dat de behoefte hieraan niet zo groot is. Het is eerder interessant om bestanden ‘in the cloud’ te parkeren via de service Canon Image Gateway.
Het tot stand brengen van de verbinding leverde voor ons geen probleem op, zowel met een Android- (HTC smartphone) als met een OIS-device (Apple iPad). Op de camera verschijnt een wachtwoord dat op het device moet worden ingevoerd, ook staat hier het webadres dat we op de internet browser intypen.

Meer functies

joystick

De joystick (set) aan de achterzijde van de camera. De HF G30 beschikt over testtoon en kleurbalkensignaal.

Al werkende met de Canon HF G30 wordt het duidelijk dat de camera aanzienlijk meer te bieden heeft aan functies dan de HF G25.
Zo is aan de achterzijde op de camera een kleine joystick gemonteerd om het menu te besturen. Dit is handig als we door de zoeker kijken. Het beeld in de zoeker is overigens spatscherp, zodat een goede beoordeling over de scherpte van het beeld mogelijk is. Met de hand scherpstellen kan met de ring om het objectief en net als bij de HF G25 is er een scherpstelhulp. Daarnaast wordt het beeld tijdens scherpstellen uitvergroot. Een tweede instelwiel is naast het objectief gemonteerd. Hiermee voeren we af en toe een correctie op de belichting uit, maar deze toets kan ook een andere functie krijgen. Van drie toetsen is de functie min of meer benoemd. Er zijn twee toetsen waaraan we zelf een functie kunnen toekennen, het enige bezwaar is dan dat er geen functiesymbool bij de toets staat. Sowieso verdient het aanbeveling om de toetsen blind te leren vinden, anders moet eerst de camera worden gedraaid om het symbool bij de toets te kunnen zien.
Het 3,5 inch beeldscherm is ook het vermelden waard. Het OLED-scherm is zeer scherp en zeer helder, de aanraaktechniek werkt iets beter dan op de HF G25.
De HF G30 is wel groter en zwaarder dan de HF G25, onder andere door de grotere accu en de riante zoomverstelling.

Dubbele geheugenkaart

Dankzij de twee geheugenkaart-slots kunnen we op beide kaartjes gelijktijdig opnemen, of we kunnen opnames naar het tweede kaartje overspelen. Aangezien opnamen in de camera te bewerken zijn, ontstaat er op die manier een mini veldstudio. De datasnelheid is in verschillende standen in te stellen. In de hoogste stand is het mogelijk om het geluid als lineair PCM vast te leggen, met andere woorden, in de hoogste cd-kwaliteit. Daarnaast is er de keuze om 50 hele beelden (50p) in plaats van 50 halve beelden (50i) per seconde vast te leggen. Wie een filmlook verlangt, kiest voor cinema en zet de beeldsnelheid op 25 beelden per seconde. Er zijn overigens legio filters om een effect toe te voegen.

Mp4 en tijdcode

Naast opname volgens AVCHD in de hoogste beeldkwaliteit is ook opname volgens mp4 mogelijk. Dit formaat is universeler voor internettoepassingen. Wie alles wil kan AVCHD-bestanden in de camera overzetten naar mpP4 op een tweede kaartje. Dat een camera datum en tijd bij de opnamen vastlegt, is vanzelfsprekend, evenals dat uitgebreidere modellen de tijdsduur per shot vastleggen. Het vastleggen van tijdcode en daarenboven in te geven extra code (userbit) behoren tot professionele opties. Bijvoorbeeld als cameraman en editor verschillende personen zijn en ze op deze manier gemakkelijk een lijst kunnen aangelegd welke shots moeten worden gebruikt.

Conclusie

OLED display

Naast het OLED-display zien we de toetsen voor focus en prerecording: het drie seconden eerder starten dan dat we op de start toets drukken.

De Canon HF G30 biedt voor de meerprijs van € 400 duidelijk meer dan 20x zoom, een grote zoom-tuimeltoets en een iets grotere

beeldsensor. Voor de meerprijs krijgt u de beschikking over goed werkende Wi-Fi opties, extra toetsen om functies direct op te roepen en een grotere accu. Ook het beeldscherm is scherper en de zoeker is eveneens zeer comfortabel. Voor wie in een team werkt, is de vrij instelbare tijdcode met userbit instellen wellicht aantrekkelijk. Of is juist de optie om beeld en geluid volgens MP4 vast te leggen een pluspunt. Eigenlijk ontbreekt er maar één optie die een professional kan verlangen en dat zijn XLR-aansluitingen. Om die wens in te lossen heeft Canon de XA20 (€ 2.099,-) in haar leveringsprogramma. Heeft u bovenstaande extra’s niet nodig en is 10x zoom voldoende, dan blijft de Canon HF G25 een goede metgezel. Daarvan is de beeldkwaliteit niet minder dan van de HF G30.

Canon HF G30

Adviesprijs € 1.499,-
Afmetingen (bxhxd) 109 x 84 x 182 mm
Gebruiksklaar gewicht 985 gram
Ingebouwd geheugen nee
Camera opneemelement 1/2,84″ CMOS
Aantal pixels 3.090.000
Fotoresolutie 1920×1080 pixels
Beeldstabilisatie optisch
Kortste sluitersnelheid 1/2.000 sec.
Variabele zoomsnelheid ja
Zoombereik 20x optisch
Brandpuntafstand 3,67-73,4mm
Brandpunt tot kleinbeeld 26,8 – 576
Macro-instelling auto/hand
Focussering met de hand ring objectief
Auto witbalansregeling auto/hand
Voorkeuze witbalansregeling dag, kunst, TL, 2x inwitten
Diafragma regelbaar wieltje
Tegenlicht compensatie persoonlijke aanpassing
LCD-scherm, resolutie 3,5″, 1.230.000 pixels
Zoeker, verstelbaar 0,24″, 1.560.000 pixels, ja
Beeld zoeken zeer goed
Stilstaand beeld zeer goed
Beeld voor beeld zeer goed
Slow motion zeer goed
Record review ja
Edit search nee
Geluidsregistratie stereo, LPCM
Audio dub nee
Insert nee
Datum/tijd ja
Superimpose ja, effecten
Titelgenerator nee
Beeldovergangen nee
Digitale effecten vele aanpassingen
Zelfontspanner  ja
Intervaltimer nee
Flitser nee
Lampje nee
Microfoonaansluiting ja
Video/audio-uitgang HDMI, composiet, component
Video/audio-ingang audio line-in
Hoofdtelefoonaansluiting ja
Remote-aansluiting LANC
Afstandsbediening ja
Geheugenkaart foto’s SD
USB-aansluiting ja
Directe print-functie nee
Beeldkwaliteit uitstekend
Lichtgevoeligheid 15 Lux
Lichtgevoeligheid goed beeld 30 Lux
Scherpte horizontaal opname >800 lijnen
Scherpte horizontaal weergave >800 lijnen
Speelduur meegeleverde accu 148 minuten met lcd
Check Also
Musical Fidelity V90 DAC - REV2 - KT
Musical Fidelity V90: Muzikaal en binnen de lijntjes
Kleine, goedkopere usb-converters zijn in rap tempo de audiowereld aan het veroveren. En dat is ...