Canon EOS C200 MKII, Sony PXW-FS 5 II, Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K en Panasonic AG-UX180: 4 x 4K voor broadcast en Cinema

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 124-2018
Wie echt in UHD op tv- en filmniveau wil videofilmen behoeft voor een optimaal resultaat niet heel diep meer in de buidel te tasten. Tussen de € 3.500,- en € 9.000,- koop je al een camcorder die menig veeleisende videowens zal vervullen. Desgewenst ook met full frame sensor. Van groot belang bij de uiteindelijke keuze zijn welke realistische beeldweergave je nastreeft, welke resoluties van 2K tot 4,6K er beschikbaar zijn en of je een geheel zelf te configureren of meteen complete camcorder wil. Op naar de filmische look met bijpassende scherptediepte, HDR, colour grading, hoogwaardige objectieven en RAW-opnamen.

Canon EOS C200 MKII
De sterke punten van deze Canon 4K camcorder zijn 50P Cinema RAW, het modulaire ontwerp met verwisselbare EF-objectieven en de AutoFocus tracking met Dual-Pixel CMOS technologie plus een behoorlijk goed geluid. Verder een relatief groot dynamisch bereik van 13 (bij RAW zelfs 15) diafragmastoppen met Log grading (ook compatibel met de 12 stops van oudere Canon-modellen).
Canon spreekt zelf van Wide DR (Dynamic Range) met optimaal behoud van detail en kleuren in de heldere en donkere beeldpartijen. Achteraf softwarematige kleur graderen is dan meestal niet meer nodig. Uiteraard zijn ook geïntegreerde WiFi, ND-filters en naast volledig handmatige ook deels automatische bediening aan boord. N.B. Afhankelijk van de toegepaste EF-objectieven.

Hoogwaardige opnameformaten
Het opnemen gaat in compacte Cinema RAW of Full HD-bestanden. Bij de Cinema RAW Light op in 1 Gbps en 10/12 bits interne opnamen op CFast 2.0 kaarten (VPG-130 vereist). Bij Full HD in MP4/XF-AVC bestandsformaten die prima geschikt zijn voor UHD/50p met hoge resolutie en in Full HD, op overal verkrijgbare en betaalbare SD-kaarten voor directe toepassingen in de nabewerking. Je haalt in Full HD maximaal 120P.
Er zijn twee SD-kaartgleuven, waaronder CFast 2, voor het maken van een back-up of om Relay Recording in te schakelen voor lange opnamesessies. Tevens het gelijktijdig opnemen in 4K Cinema RAW en 2K proxybestanden (in geval van voormontage in een lagere resolutie).

Modulaire bouw
De Canon C200 gaat uit van een modulair concept voor de body. Kies zelf je verwisselbaar EF-objectief uit het veelzijdige aanbod van Canon, Sigma, Sony en Samyang. Plaats de microfoons en viewers of videolampen, accu’s en zenders die jij voor de beoogde opnamesessie nodig hebt. De body voorziet in alle knoppen, schakelaars,aansluitingen om de camcorder geheel naar de eigen hand te zetten.
De beeldsensor is van het type Super 35mm CMOS in de opnamepraktijk goed voor circa 8,85 megapixel (4096 x 2160). Geschikt voor de filmische look en een aantrekkelijke scherptediepte afhankelijk van het toegepaste objectief, En de Dual DIGIC DV6-processors zorgen voor een uitstekende beeldkwaliteit en responsieve cameraprestaties met hoge framerates en een hoge ISO-waarde. Met de draairegelaars voor de beide audiokanalen stem je het geluidsvolume exact af. En zoals wij van Canon gewend zijn is het geluid ver boven gemiddeld. Zeker bij de toepassing vanexterne microfoons. Voor een camcorder is de Canon EOS C200 behoorlijk robuust en kan een spatje of stofje hebben.

Dual Pixel CMOS AF met tracking
De EOS C200 past de door Canon speciaal ontworpen autofocustechnologie toe. Deze AF(tracking-)technologie gebruikt twee fotodiodes per pixel om daarmee twee afzonderlijke afbeeldingen te maken. Vervolgens maakt faseverschildetectie AF een soepele, snelle en nauwkeurige autofocus mogelijk.
Deze tracking AF-technologie gebruikt 80 % van het frame, zowel horizontaal als verticaal, met selectie en bediening via het touchscreen. Dat werkt in de praktijk uitstekend bij snel bewegende objecten. De videofilmer kiest intuïtief met de focuspuntselectie op het 4 inch inch Canon’s LCD-touchscreen precies waarop hij/zij scherpstelt. Tik gewoon op het onderwerp in het frame zodat het beeld scherp in focus komt. Heel handig zijn in de praktijk gezichtsdetectie, continue AF en handmatig ingrijpen via scherpstelindicatoren van de Canon Dual Pixel Focus Guide. Via de menufunctie valt de AF geheel op de wensen van de gebruiker in te stellen.

Samenvattend
De Canon EOS C200 is een ideale camera voor de videofilmer die hoge optische prestaties met een bijpassend dynamisch bereik zoekt, over EF-objectieven beschikt en via het modulaire concept zijn of haar eigen camcorder wil configureren. Niet goedkoop maar elke euro waard.

Sony PXW-FS 5 II
Wie een relatief aantrekkelijk geprijsde full frame 35 mm 4K camera met alle gewenste professionele bedieningsmogelijkheden plus verwisselbare objectieven zoekt, kan zonder meer terecht bij de Sony PXW-FS 5 II. Het ontwerp is de klassieke draagbeugelmodel Sony met een fraaie afgeronde achterzijde. En als je met deze bedieningslay-out vertrouwd bent kun je er vrijwel direct mee aan de slag.

Professionele 35 mm 4K look
Sony meet bij deze opvolger van de al fameuze Full Frame Mark 1 de kwaliteiten voor broadcast en film breed uit. En dat klopt in de praktijk dan ook wel. De scherpte, filmische look, natuurgetrouwe kleuren, dynamisch bereik en scherptediepte zijn in deze prijsklasse uit de kunst. Uiteraard ook met op smaak instelbare v-logs (Hybrid Log Gamma, HLG) en een groot Dynamisch Bereik (HDR maakt colour grading achteraf deels overbodig) Precies wat de film- en reportagemaker zoekt! Daar het gewicht meevalt past deze camcorder ook in gimbal van de zwaardere drone.
Voor de liefhebbers van hoge beeldsnelheden voorziet de Sony PXW-Fs 5 II in 120 fps bij 4K en wel 240 fps bij Full HD 2K.

Sensorprestaties
Een camcorder zoals de Sony PXW-FS 5II koopt de veeleisende gebruiker natuurlijk mede om de specificaties van de beeldsensor. In dit geval de 4K Super 35 Exmor CMOS goed voor 4K met 11,6 (praktisch 8,8) miljoen pixels bij 4K UHD of cinema, 14 stoppen dynamisch bereik, een fraaie Bokeh en scherptediepte N.B. De extra pixels buiten standaard gebruikt Sony voor beeldverbetering.
Op Full HD haalt de beeldverwerkende elektronica 4:2:2 YUV op 50 Megabit per seconde. Althans op een externe recorder. Intern is dat 4:2:0 8 bit. Bij 4K op 50 fps.Pas je een externe videodata-recorder zoals de Shogun Atmos toe dan zijn zelfs FSRAW-opnamen met 100 fps mogelijk. In de praktijk blijft het beeld in de schemering tot relatief hoge ISO-waarden behoorlijk goed.

Verwisselbare objectieven
Hierbij biedt deze camcorder meerdere mogelijkheden. Als eerste het Sony mount systeem. Geschikt voor de meeste Sony- en Thirdparty-objectieven met deze bajonetvatting. Daarnaast kan je er met behulp van adapters Sony E-mount, A-mount op monteren. Er is in deze een ruime keuze uit Full Frame objectieven voor spiegelreflexen/systeemcamera’s en cinemalenzen.

Flexibele camcorder
Met de Sony PXW-FS 5II kan je vele kanten op. Vrij uniek zijn de variabele grijsfilters in plaats van vaste standaardwaarden. Het ND-bereik is ¼ tot 1/128. Met behulp van de S-log (2 en 3) picturefiles kan je negen specifieke beeldinstellingen (sceneweergave op maat) instellen. Is het zoombeeld nog niet groot genoeg gebruik dan Clear Zoom. Zonder verlies aan beeldinformatie extra inzoomen tot 150 % bij 4K en 200 % bij 2K. Werkt bij alle compatibele brandpunten.
Zie wat je ziet met de hoogwaardige OLED 0,39 inch kleurenzoeker of het 3,5 inch LCD-schermpje, Live streamen kan via WiFi en het ingebouwde Wired LAN met FTP-transfer. Tevens is er NFC-support aan boord. Er is een app voor bediening via een iPad of smartphone. GPS legt vast waar je bent. Er zijn twee geheugenslots type SDXC/SDHC. Geschikt voor hot switching en simultaan opnemen. Bovendien kan je met de drie aanwezige start/stopknoppen per afzonderlijke kaart het opnemen besturen.De flexible Multi-Interface (MI) Shoe voorziet in stroomvoeding, signaalcontacten en het gecoördineerd aan/uit schakelen van Sony accessoires. Bijvoorbeeld de draadloze microfoonadapters voor de UWP-D11 or UWP-D12 en de videolamp HVL-LBPC light. Uiteraard zijn er ook twee XLR-connectoren. Je kunt handgrepen zoekers, beeldschermpjes en microfoons snel op- en afnemen. De body ligt lekker in de hand. Naar keuze en configuratie geheel handmatig en/of deels ook automatisch te bedienen. Het geluid is conform hetgeen je in deze prijsklasse mag verwachten.

Samenvattend
Een prima betaalbare Full Frame broadcastkwaliteit camcorder met verwisselbare objectieven.

Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K
De camcorders van Blackmagic zijn bij amateurs wat minder bekend. Bij broadcast, cinema en studio zijn deze modulaire op maat en toepassing te configureren camera’s echter wel degelijk geliefd. In Nederland is er inmiddels ook een eigen vertegenwoordiging van dit Australische merk en ook gewoon verkrijgbaar in de webshop.

Zelf opbouwen
Let er op dat het bij een model als de Ursa Mini Pro 4.6K om een modulaire ‘bouwdoos’ gaat. Dat wil zeggen je krijgt wel een geheel complete body maar dan moet je er nog van alles bij of op kopen. Dat maakt deze kleine beer wel heel flexibel om te configureren. Kies zelf je microfoon, voeding, viewer, schouder/statiefsteun, opsteek- SSD-recorder en natuurlijk de verwisselbare objectieven (naar keuze EF, PL, B4 en F-vatting) geheel op maat. Reken op circa minimaal € 2.000,- aan extra accessoires. In de Ursa Mini Pro zitten al wel standaard vier interne grijsfilters.

4,6K sensor
Opmerkelijk is die 4,6K (4608 x 2592) super 35 mm sensor waarin de camcorder ook echt opneemt. Dat geeft extra ruimte voor een hogere beeldkwaliteit, een groter dynamisch bereik (HDR) van 15 diafragmastops en verdere beeldbewerking en/of uitsneden. In de praktijk heeft de Ursa Mini Pro 4.4 een hogere definitie/resolutie en HDR dan menig collega in deze prijsklasse. Tevens heeft deze beeldsensor een interne koeling die verloop van de beeldkwaliteit door warmte ontwikkeling voorkomt.
De beeldelektronica is zonder meer in staat om 4,6K op 50 beelden per seconde te schieten. In de praktijk laat opgenomen RAW-beeldmateriaal een hoge kwaliteit voor Cinema en Broadcast zien. Uiteraard natuurlijk ook heel geschikt voor het maken van films en documentaires door veeleisende amateurs, zakelijk gebruik en het onderwijs. Qua videoformaten zijn beschikbaar: 4608 x 2592, 4608 x 1920 (4.6K 2.40:1), 4096 x 2304 (4K 16:9), 4096 x 2160 (4K DCI), 3840 x 2160 (Ultra HD), 3072 x 2560 (3K Anamorphic), 2048 x 1152 (2K 16:9), 2048×1080 (2K DCI) en 1920 x 1080.
De nonstop-recording gaat naar keuze zowel via dual CFast 2.0 recorders als dual UHS-II SD card- recorders. Gebruik bij voorkeur CFast geheugenkaarten bij het opnemen in het UltraHD RAW-formaat. Bij de voor snelle video geschikte SD- en UHS-II-kaarten schrijf je de videodata weg in 10 bit ProRes, gewoon UHD of Full HD. Dankzij de twee kaartslots automatisch hot swappable. Kies het opslagmedium dat bij jouw videoproject past.

Kleurweergave
Blackmagic Design heeft veel furore gemaakt op het gebied van het nabewerken van kleur met colour grading. Die software zit ook in de camerabody en je krijgt het professionele montagepakket Davinci Resolve 15 met colour grading gratis meegeleverd.
De kleuren gamut van de camera is op heel hoog niveau. En met RAW hoef je geen detail of nuance te missen. In de praktijk ogen de beeldenhuidtinten heel natuurlijk. Desgewenst kun je op voor gedefinieerde kleurscenes aanmaken.

Het camerahuis
De body ligt naar keuze lekker in de hand, tegen/op de schouder en op statief. Alle professionele instellingen zijn handmatig te bedienen. Automatisch scherpstellen en diafragma zijn afhankelijk van de gekozen objectieven. De lay-out is overzichtelijk en valt redelijk snel te leren. Het camerahuis maakt een robuuste indruk.
De statusdisplay voorziet de videofilmer van alle operationele informatie. Onder andere het videoformaat, framerate, tijdcode, ISO, histogram, card recording status indicators en volumemeter. Het OLED-viewerscherm is goed zichtbaar en heeft een touchscreenfunctie.
De ingebouwde stereomicrofoons werken naar behoren. Wie de 48 kHz en 24 bit audiokwaliteit echt optimaal wil benutten pakt natuurlijk een externe microfoon.
Op de body zitten tal van professionele connectoren waaronder 12G-SDI, voor studiomonitoren, tijdcode, 2 x XLR en lensbesturing. Je kunt de Ursa Mini Pro 4.6 op afstand via bluetooth bedienen en configureren.

Samenvattend
Een echte broadcast- en cinemacamera die exact op maat te configureren is, veel mogelijkheden tot (RAW-)kleurbewerking heeft en ook nog eens 4,6 K biedt. Om alles uit deze camcorder te kunnen halen is wel de nodige ervaring met videofilmen nodig.

Panasonic AG-UX180
Alweer twee jaar op de markt maar nog still going strong deze Panasonic AF-UX180. Een goed in de hand liggende draagbeugel-camcorder met naar keuze volledig uit de hand of automatisch videofilmen. In tegenstelling tot zijn goedkopere broer de UX90 met deels dezelfde specificaties biedt deze camcorder nu net dat summum meer op het gebied van hoogwaardige 50P 4K kwaliteit en professionele studiomogelijkheden en zelfs filmen in IR. We beginnen met de combinatie van een 20 maal optische zoom en een lichtgevoelige 1 inch CMOS-sensor. Het Leica Dicomar zoomobjectief start bij 24 mm groothoek en eindigt bij 480 mm tele. Dan heb je bij een dergelijk groot zoombereik in feite geen wisselobjectieven meer nodig. Met 24 mm groothoek film je gemakkelijk in kleinere ruimten. De magnifieke coating voorkomt flikkering en spookbeelden. Er is een 4-Drive lenssysteem aan boord. Dat stuurt simultaan en onafhankelijk 4 lensgroepen aan (groep 2, iris, groep 3, groep 4). Het lensformaat en het drivebereik voor elk van de 4 groepen kunnen efficiënt worden onderdrukt voor een optimale beeldkwaliteit/zoomvermogen. Past in een compacte behuizing. De uitstekende optische beeldstabilisatie en accurate AF vormen een genot voor het oog.
De 4K sensor is van het type type 1.0 met een hoge beeldkwaliteit en ISO-gevoeligheid: Deze echte 1.0 incher verschaft circa. 9.460.000 pixels in 4K 24P en circa 8.790.000 pixels in UHD/FHD. De bijpassende relatief geringe scherptediepte schept en een uitstekende balans tussen beeldkwaliteit en gevoeligheid. Opnemen van beelden is mogelijk met een resolutie van 4K (4096 x 2160)/24p, UHD (3840 x 2160)/60p/50p of FHD (1920 x 1080)/60p/50p. Ondanks dat het hier om een run and gun camera gaat kan je er ook een fraaie filmische look mee schieten

Multiformat en echte hoogwaardige 4K
De AG-UX180 biedt multi-format opnames in 4K 24p, UHD 60p/50p, FHD 60p/50p en HD-superslow-motion. Er zijn twee SD-geheugenkaartsleuven voor afwisselend/simultaan opnemenen back-upopnames en een grotere betrouwbaarheid. Ook UHD/FHD-dubbele codec opnames worden ondersteund voor een efficiëntere workflow. Verder Variabel Frame Rate, 2 fps tot 60 fps en Super-Slow Motion op 120 fps/100 fps. 
Je hebt de keuze uit Multi-formatopnames in 4K/UHD/FHD/SD met de MOV (QuickTime), MP4 en AVCHD worden ondersteund. Er zijn uiteenlopende opnamemodi met selecteerbare instellingen voor beeldkwaliteit, framesnelheid en bitrate zijn geschikt voor een groot aantal toepassingen, van de productie van bioscoopfilms tot online distributie.

Professionele instelmogelijkheden
Er is een onafhankelijke kleurcorrectiefunctie met 16 assen. Het huiddetail zorgt voor zachte, mooie huidskleuren. Met name effectief bij het van zeer dichtbij filmen van personen. De AG-UX180 is uitgerust met acht selecteerbare gamma-modi, waaronder twee Cine-Like-gamma’s, gebaseerd op technologie die is ontwikkeld voor de VariCam. Met behulp van scènebestanden maak je zes voorgeprogrammeerde beeldkwaliteitsinstellingen aan. Hiertoe behoren Standard, Shooting under fluorescent lights, Spark, Still like, Cine-like contrast en Cine-like dynamic range.
Bij het geluid: 16-bits PCM voorzien van twee kanalen voor XLR-audio-invoer (met schakelbare 48 V-fantoomstroomvoorziening, MIC en LINE) en handmatig audiovolume.

Voor wie er echt in het donker wil filmen kan je het IR-filter uitschakelen en met een aanvullende IR-LED-lamp de scenes uitlichten. Dat geeft verrassende goede resultaten.

Samenvattend
Een 1 inch camcorder met prima UHD-kwaliteit en professionele mogelijkheden die de veeleisende videofilmer niet teleur zal stellen. De prijs voor deze complete pro-camcorder is ronduit vriendelijk.

Prijzen
Canon EOS C200 € 8.499,- body www.canon.nl
Sony PXW-FS 5 II € 5.699,- body www.pro.sony/en_NL
Blackmagic Design Ursa Mini Pro 4.6K € 6.199,- body www.avblackmagic.nl
Panasonic AG-UX180 € 3.400,- body https://business.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Datacolor SpyderX
Transcontinenta introduceert de Datacolor SpyderX, de snelste, meest nauwkeurige en eenvoudigst te gebruiken kleurkalibratietool tot ...