Canon XA50 camcorder: een lekker (semi-)professioneel4K UHD ‘opnameding’

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 138-2021
Zoek je een compacte 4K camcorder met 1.0-type CMOS-sensor en Dual Pixel CMOS AF, 15x optische zoomlens en eventueel 3G-SDI (alleen model 55) kijk dan vooral ook eens naar de Canon XA50. Deze camcorder mikt zowel op de gevorderde amateur als kleinere professional die gewoon een lekker en toch veelzijdig opnameapparaat wil hebben.

De Canon XA50 heeft van alles mee om te slagen in de wereld van de meer eisende en moderne geavanceerde UHD-camcorders. Om te beginnen een 1 inch grote CMOS-sensor met 13,4 Megapixels (Effectief 8,29 Mps). Die staat garant voor een behoorlijke lichtsterkte, fraaie scherptediepte met een mooie Bokeh en weinig beeldruis. Canon zelf geeft een gevoeligheid van 0,1 lx tot 100.000 lx op.
Naast 4K UHD staat deze camcorder ook zijn mannetje bij 2K Full HD met oversampling voor de HD-beeldverwerking. En de instelling Wide DR zorgt voor een groot dynamisch bereik bij de opname.
Verder uiteraard een goed zoomobjectief van Canon zelf, de fameuze Dual Pixel CMOS AF scherpstelling, in XF-AVC en MP4 opslaan met back-up en relay, best goed geluid, een aantal praktische professionele opties, ingebouwde grijsfilters (ND 1/4, ND 1/16 en ND 1/64), handige aanvullende accessoires en zelfs opnemen bij InfraRood. Alleen 4K op 50P ontbreekt.

15 maal optische zoom
Het is Canon wel toevertrouwd om een voor 4K hoogwaardig 15 maal 4K F 2.8 zoomobjectief te bouwen. De beelden zijn geoptimaliseerd voor het gehele bereik van 25,5 mm groothoek tot 382,5 mm telelens. Een behoorlijk deel van dit zoombereik blijft ook in de hand stabiel met de met de prima optische beeldstabilisator (5-assige OIS). Er is keuze uit de stabilisatiestanden: optisch systeem (objectiefverschuiving) + elektronische stabilisatie, Dynamisch, Standaard, Krachtig, en Uit.
De bouw omvat Super UD-lenselementen om chromatische aberratie te minimaliseren, negen diafragmalamellen en een filtermaat van 58 mm. De zoomknoppen zitten zowel op de body als het handvat en er is een instelbare handmatige zoom/focusring op objectief zelf. Je kunt de zoomsnelheid ook variëren via de zoomknop op de body. Of anders met constante snelheid (knoppen op body en handvat) en via de wireless afstandsbediening; snel/normaal/langzaam. Er zijn zestien snelheidsniveaus beschikbaar in elke modus. De regeling van het diafragma kan automatisch en via het touchscreen.

Dual Pixel CMOS AF
Zoals verwacht past Canon ook in deze camcorder haar gerenommeerde Dual Pixel CMOS AF-systeem toe. Dat werkt in de videopraktijk  heel snel en accuraat op ongeveer 80 % (verticaal en horizontaal) van de sensor. Gezichtsdetectie AF en Touch Tracking vullen de Dual Pixel CMOS automatische scherpstelling naadloos aan en bieden tevens een intuïtieve AF-bediening. Je kunt verder kiezen uit Continue AF, AF-Boosted MF, AF-snelheid, AF-reactie, AF-framegrootte.
Handmatig focusseren kan uiteraard ook met de instelring of het touchscreen. Daarbij helpt het grafische interface de Dual Pixel Focus Guide.

Formaten
De XA55/XA50 ondersteunt opnamen in meerdere formaten, waaronder XF-AVC en MP4. Je kunt ook in XF-AVC 4K UHD 160 Mbps tot 25P opnemen, evenals Full HD 45 Mbps bij 50P/50i/25P. Daarnaast MP4 4K 150 Mbps registreren bij 25P en Full HD 35 Mbps bij 50P/25P. Opnemen in slow en fast motion is ook mogelijk in 4K/Full HD tot 1200x (Let op de mate van cropping).
Een discussie blijft of je ook de ontbrekende 24 en 25P nodig hebt. Dat ligt aan het beoogde gebruikersdoel. Er zijn twee SD-kaartsleuven aan boord. Zij zijn geschikt voor SD/SDHC/SDXC-kaarten.

De body

Het cameraontwerp is lekker compact, strak, stevig en functioneel. Gewoon een camcorder die relatief licht (1550 gram) is, toch goed vastpakt en de ergonomisch te bedienen valt. Er is een afneembare draagbeugel.
De zoeker meet 0,24 inch, circa 1,56 miljoen dots. En het 7,5 cm Capacitief LCD-touchscreen omvat circa 460.000 dots.
De aansluitingen zijn meer dan voldoende. Een XLR 3-pins aansluiting (x2) met 48 Volt fantoomvoeding, line- en microfoonopties op afneembaar handvat. De microfooningang is 3,5 mm (voedingsspanning 2,4 V DC) en er is eveneens een 3,5 mm-stereomini aansluiting. Tevens een HDMI-miniaansluiting en USB (Mini-B, Hi-Speed USB, ondersteuning voor PTP-klasse). Verder noemen wij de accessoireschoen, vijf toewijsbare functieknoppen en op de handgreep een volledig handmatig te bedienen audioblok.

Overige specificaties
De beeldprocessor is een DIGIC DV 6. Het dynamisch bereik meet 800 %. De kleursampling is 4:2:0 op 8 bit voor UHD. Bij Full HD 4:2:2 10 bit. Er is een vooropnametijd van 3 seconden en je kunt ook foto’s in JPEG tot 3.840 x 2.160 pixels maken. Zoals gezegd kan deze camcorder ook met IR (groen en wit) opnemen. In het handvat zit zelfs een 850 nm IR-lampje. Het duurdere model AX55 voorziet in een SDI-connector.
Het geluid regel je handmatig of automatisch. Er zijn een onafhankelijke 2-kanaals ingang (Line/Mic/Mic+48V); onafhankelijke niveauregeling per kanaal (-8 tot +18 dB); en onafhankelijke audiobegrenzers (twee kanalen) aan boord.
Tijdcode (via HDMI), Peaking en Zebra ontbreken niet. Er zijn look-instellingen voor Standaard, Neutraal, Brede DR, Monochroom (Aanpassing: scherpte, contrast, kleurdiepte).
De gain, witbalans, belichting. sluitertijd en diafragma vallen handmatig in te stellen. Er is een AE-lock-functie. Het stroomverbruik is relatief laag.

Handige accessoires
De Teleconverter TL-U58 vergroot het optische bereik van de camera met 1,5x. dat valt aan te bevelen bij sport, natuur en landschappen.
De groothoekvoorzetlens WA-U58 verbreedt de weidse blik van de Canon met 0,8 keer. Dat lijkt niet zoveel, maar kan de filmer toch net redden bij kleinere ruimten, groepen, gebouwen en weidse landschappen. De bekabelde Afstandsbediening RC-V100  biedt controle over vrijwel alle camerafuncties.

Praktijk en conclusie
Een Duitse collega laat mij de Canon XA50 zien onder de vermelding van dit is een lekker (semi-)professioneel 4K UHD-opnameding. En dat klopt zeker wel. Qua beeldkwaliteit, zoombereik, instelmogelijkheden en een aantal professionele trekjes vervult deze camcorder menig wens van de gevorderde amateur en kleinere professional. De beeldkwaliteit bij weinig licht is zondermeer goed. Ook het 4-kanaals geluid is naar behoren. Zelfs al bij de interne stereomicrofoon doch extern valt altijd aan te bevelen. De bediening via zowel de toewijsbarere instelring als het touchscreen en de menu’s gaan plezierig en snel.

Prijzen & Info
Canon XA50 € 2.199,-
Canon, www.canon.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Zwarte variant van de Leica D-Lux 7: voor spontane straatfotografie
Transcontinenta introduceert een nieuwe aanvulling op de Leica D-Lux 7. De zwarte variant van de ...