Canon XF705: treffend voorbeeld van de nieuwe camcordergeneratie

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 125-2019
Wie dacht dat het doorontwikkelen bij camcorders nu wel zo ongeveer klaar was komt bedrogen uit. De nieuwe Canon XF laat zowel 4K XF-HEVC opname-indelingen met 4:2:2 op 10 bits, 12G SDI-netwerkverbinding en een vast 15 x L-serie zoomobjectief als een accurate dualpixel AF als touchscreen bediening, 5-assige OIS en ergonomische bediening zien. Echt iets voor de veeleisende amateur en videovakman of -vrouw.

Verleg eens jouw opnamegrenzen naar voorheen onbetaalbaar en hoog professioneel opnameniveau… Vroeger een droom voor de gevorderde amateur en kleinere professional. Nu gewoon te koop voor € 7.119. De nieuwe Canon XF705 is de eerste professionele camcorder met de nieuwe XF-HEVC-bestandsindeling. Deze is goed voor het opnemen van interne 4:2:2 10-bits UHD (HLG/PQ)-bestanden op twee SD-kaarten, Voor de huidige trend naar IP-netwerkcamera’s is er de uitvoer van een UHD-signaal via één 12G-SDI-interface of ethernetverbinding.
Ook heel interessant zijn de sublieme dual-pixel AF, het gebruik van het vaste speciale F2.8 – F4.5 15 maal L-serie objectief en een 13 Mps 1 inch CMOS-sensor met uitstekende beeld verbeterende elektronica.

Nieuwe opnamecodering
XF-HEVC is de nieuwe opname-indeling van Canon. In het technische jargon H.265/HEVC, die gebruik maakt van een MXF-container. H.265 biedt een nieuwere coderingstechnologie, die ongeveer twee keer zo efficiënt is als mainstream H.264/AVC. En in een zogenaamde ‘container’ kan je allerlei soorten videoformaten onderbrengen.
Met XF-HEVC kan de videofilmer nu rechtstreeks hoogwaardige 4K standaard UHD 50P 4:2:2 10-bits bestanden rechtstreeks op een SD-kaart opnemen. De Canon XF705 voorziet daarbij zowel in UHD XF-AVC en Full HD/50P XF-AVC (en MP4). Er is geen 4K Cinema.

Beeldsensor
De Canon XF705 is een echte 1 incher. De CMOS beeldchip geeft verbeterde ruisprestaties, hogere gevoeligheid en meer filmische scherptediepte. En de Dual DIGIC DV6-processors zorgen voor een prima beeldkwaliteit met zeer fijne details.
Standaard voorziet de beeldsensor in effectief 8,29 megapixels en een optische zoom van 15 keer tot 30 keer digitaal (zonder kwaliteitsverlies). Naast 4K UHD is er natuurlijk ook Full HD 1080P. Slow motion kan in HD tot 120 fps.

Professionele ergonomie en gebruik
Alle bedieningsknoppen en instelringen zitten bij deze draagbeugelcamera op zijn plaats. Je vindt al snel je weg naar een intuïtieve bediening. Er is een comfortabel schouderkussen aan boord. Op de 4K L-serie zoomlens staan de instelringen nu verder uit elkaar geplaatst zodat je flexibelere controle hebt over je camera. Aan groothoek kom je met de 25.5 mm tot 382.5 mm zoomlens niets tekort.
Met behulp van zowel een 12G-SDI- als een HDMI-interface voert deze camcorder (live) 4K UHD/50P HDR-beeldgegevens uit via slechts één kabel, waardoor de installatie eenvoudiger is. Een ideale oplossing voor live UHD-producties.

Dual Pixel CMOS AF
Canon’s hightech Dual Pixel CMOS AF-systeem biedt nauwkeurige autofocus, objecttracking en gezichtsdetectie. Ook makkelijk aan te sturen via het relatief grote 4 inch touchscreen. Met een simpele aanraking track en trace je mensen of andere onderwerpen zonder problemen. De gebruiker kan horizontaal en verticaal scherpstelpunten selecteren in 80 % van het beeldgebied. Een geselecteerd object wordt gevolgd als het beweegt binnen het frame. De Dual Pixel Focus Guide biedt ook een grafische handleiding om kritieke scherpstelling te ondersteunen bij handmatige aanpassing.
N.B.: Dual Pixel CMOS AF is fasedetectie AF-technologie op basis van een sensor. Deze technologie is ontworpen om vloeiende, hoogwaardige scherpstelling te leveren en snelle autofocus te bereiken. Deze techniek maakt gebruik van twee fotodiodes per pixel voor autofocus en combineert ze voor het maken van video-opnamen. Dat staat garant voor een snelle en accurate scherpstelling bij zowel bewegende als stilstaande objecten.

Objectieven
De top lijn van Canon objectieven is de L-serie herkenbaar aan de rode ring op de lenzen. Ze zijn duurzaam, voorzien van zeer hoogwaardige optiek en gebruiken Super UD- en asferische lenselementen om afwijkingen sterk te onderdrukken. Voor de XF705 ontwierp Canon een speciale 15 maal zoomversie.
Deze krachtige 4K-lens heeft drie handmatig instelbare ringen (Iris, Zoom en Focus). Met 25.5 mm tot 382.5 mm bestrijk je de meest gebruikte brandpunten voor sport, actie en reportages. Bij opnamen in HD staat de 30x Advanced Zoom ter beschikking. Het beeldstabilisatiesysteem van Canon met zowel optische als dynamische opties biedt een effectieve 5-assige beeldstabilisatie.

Overige specificaties
Met het variangle LCD-touchscreen met hoge luminantie en een resolutie van 1,23 miljoen dots ondersteunt de XF705 bij de nauwkeurige scherpstelling,. Wide DR gamma comprimeert op soepele wijze lichte gebieden voor een groot dynamisch bereik. Dit maakt mooie huidtinten en vloeiende toongradaties mogelijk.
Het interne ND-filter maakt gebruik van een draaimechanisme waarmee de gebruiker kan kiezen uit drie dichtheden (ND 1/4, ND 1/16, ND 1/64), zodat de scherptediepte kan worden aangepast met de Iris Control Ring, terwijl de belichting constant blijft.
De XF705 beschikt over een infraroodmodus (groen/wit selecteerbaar), zodat je ook videobeelden kunt opnemen bij weinig tot geen omgevingslicht.
De XF705 is uitgerust met twee SD-kaartsleuven voor gelijktijdige opname of relay recording.
Bij het geluid biedt de XF705 professionele audiomogelijkheden door ondersteuning van 2x schakelbare AES/EBU, analoge XLR-interfaces en 4-kanaals audio.
De videofilmer krijgt een goede ‘postproduction’-controle voor de kleurweergave met de HDR cameralogs. Hyper Log Gamma (HLG) en Perceptual Quantization (PQ).

Conclusie
Kortom een veelzijdige camcorder op professioneel niveau. De sterke troeven zijn de 4K-verwerking, het uitstekende objectief, ergonomische bediening en uitstekende kleuren met V-log colour grading. Het geluid is naar behoren.

Prijs
Canon XF705 € 7.119,- www.canon.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samyang AF 85mm F1.4 F en MF 14mm F2.8 Z, MF 85mm F1.4 Z objectief
Transcontinenta heeft drie nieuwe objectieven aangekondigd voor Nikon camera’s. Het eerste is het Samyang AF ...