Creatief filmen met cinema systeemcamera’s: Fujifilm X-T2, Panasonic Lumix GH5, Sony Alfa 7R MK2 en Olympus OM-D E-M1 MK 2

Redactie Camcorder Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 118-2017
Zoals de naam cinema al aangeeft gebruik je dit type camera voor filmische videoproducties. Verwisselbare objectieven, een (zeer) hoge beeldkwaliteit en vooral veel creatieve instelmogelijkheden staan daarbij voorop. Camcorders in dit marktsegment zijn voor de amateur veelal onbetaalbaar. Een videofilmende systeem- of spiegelreflexcamera die vrijwel hetzelfde kan, koop je echter met objectief al beneden de € 3.000,- .

Wie het optimaal mogelijke uit filmische video-opnamen wil halen kiest voor een cinetype camera. In tegenstelling tot het reportagetype (de run and gun) heeft de videomaker hier alle creativiteit zelf in de hand. Dat betreft in de praktijk verwisselbare objectieven, de kleurweergave, filmgevoeligheid en karakter, de juiste huidtinten, dynamisch bereik, het doortekenen van de hoge lichten en schaduwen en bovenal de kwaliteit van de compressie in bits en YUV. Kortom de ware touch & feel volledig in de eigen filmhand.
Bij de cinemacamcorder gaat het dan al snel om een prijskaartje van dik boven de € 6.000,-. De videofilmende fotocamera (systeem of spiegelreflex) doet het met objectief voor vaak minder dan de helft. Wel levert de videofilmer enig gebruiksgemak bij de bediening in. Dat vormt meestal geen bezwaar omdat er alle tijd voor de compositie is. Bovendien schiet de gebruiker met zo’n camera ook nog eens uitstekende foto’s.
In dit artikel komen aan bod de Fujifilm X-T2, Panasonic Lumix GH5, Sony Alpha 7R MK2 en Olympus OM-D E-M1 MK 2.

Fujifilm X-T2
Dit merk heeft vanouds het fotograferen in het DNA. Zowel de camerahuizen als de objectieven oogsten in testen hoge lof. Professionele- en amateurfotografen zijn razend enthousiast over de intuïtieve en relatief eenvoudige bediening terwijl vrijwel geen enkele top/pro-eigenschap ontbreekt. Je kunt er als een verlengstuk van jezelf mee lezen en schrijven! Spatwaterdicht, degelijke body en uitklapbare en draaibare viewerscherm zijn aanwezig. De opnamekwaliteit in RAW en JPEG behoort tot het beste in dit prijssegment.
Maar hoe zit het dan met videofilmen? Daar liep Fujifilm bij de eerdere modellen nog wat achter op het gebied van 2K in plaats van 4K, een enigszins achterblijvende videokwaliteit en geen optimale AF. Met het model X-T2 bewijst deze fabrikant echter dat zij op het terrein van hoogwaardige video de concurrentie naar de kroon steekt en zelfs hier en daar overtreft. De kwaliteit van de 24 Mps APS-C sensor met aanvullende beeldprocessor zet de Fujifilm X-T2 een 4K videoplaatje neer waar menig camcorder in deze prijsklasse nog een puntje aan kan zuigen.
De AutoFocus is nu zeer snel, accuraat en van een prima tracking voorzien. En voor de creatieve videofilmer zijn de vele filmsimulaties een genot voor het oog.
Uit tests door gerenommeerde vakbladen komt duidelijk naar voren dat de X-T2 vooral scoort op snelheid, bedieningsgemak en een extreem hoge beeldkwaliteit. De detailscherpte kleurechtheid, het dynamisch contrast en de beeld ruis (tot ISO 12.800) zijn gewoon top. De retrovormgeving van de body met lekker draaibare en goed uitleesbare instelwielen geeft de fotograaf optimale controle over de vele instelmogelijkheden en correcties.

Slimme tracking
Terug naar video in 4K (UHD 25/30P) en 2K (Full HD 50/60P). Bij het schrijven naar een interne SD-kaart is de kleurinformatie 4:2:0. Doe je dat Extern via de HDMI-poort dan heeft de video-filmer YUV 4:2:2. Tevens is er een vlak f-log profiel, zodat je achteraf je videomateriaal optimaal kunt graden. Met de 325 AF-punten en slimme tracking raakt een te volgen object niet snel buiten de scherpte. Bij langduriger videofilmen loopt de X-Trans III beeldsensor niet snel warm. En met een volle acculading draait men minimaal 30 minuten.
De geluidskwaliteit is gemiddeld voor dit type videofilmende fotocamera. Aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon ontbreken niet. Het aanbod van verwisselbare objectieven is behoorlijk groot en de optische en mechanische prestaties zijn subliem.

Conclusie
De Fujifilm X-T2 is een uitstekende keuze voor de hobbyist die zowel topfoto’s als meer dan bovengemiddelde 4K/2K videoclips wil schieten. Kijkend naar de videobeelden in 4K vallen op de scherpte, grote helderheid, aangename kleuren en nauwelijks ruis of andere artefacten. In 2K iets minder maar nog altijd prima kwaliteit. De prijs is ronduit concurrerend.

Panasonic Lumix GH5
Bij de GH5 is het net omgekeerd als bij de meeste andere videofilmende systeemcamera’s. Hier staat de uitmuntende videokwaliteit voorop en daarnaast maakt deze Lumix camera ook best goede foto’s. In het wereldje van cinemafilmers gaat de Lumix GH5 over de tong als de ‘Camcorderkiller’. In deze prijsklasse overtreft Panasonic alle camcorders bij de verwerkingskwaliteit, compressierates, YUV-kwaliteit en beschikbare videoformaten. Beter is er gewoon voor een body van € 1999,- niet. Welnatuurlijk als je rond de € 8.000,- gaat zitten. Bovendien hoef je ook niet op het geluid in te leveren. Panasonic biedt voor de Lumix GH5 een opzet XLR-module met regelbare kanaalvolumes en inputkeuze.
De keuze aan verwisselbare MFT-objectieven is behoorlijk groot. Variërend van standaard en vriendelijk geprijsd tot ware topmodellen van Leica en zeer accurate interne beeldstabilisatie.
De body is van een stevige legering en spatwaterdicht en voorzien van een 20 Mps Live MOS-beeldchip. De nieuwe beeldprocessor, is de Venus Engine die uitblinkt in het verbeteren van de natuurlijke weefsel- en kleurweergave. In het jargon verbetering van de Natural Texture Expression.De Multi-Pixel Luminance Generation van de engine geeft beelden helder en scherp weer door gebruik te maken van een negen keer groter pixel-informatiegebied tijdens het demozaïekproces. Intelligent Detail Processing analyseert de eigenschappen van elke pixel en stelt vast of die zich op een vlak of gedetailleerd deel, of een rand van het beeld, bevindt.Vervolgens wordt elke pixel aan de hand van zijn eigenschappen optimaal verwerkt. Dit zorgt voor zeer nauwkeurige, maar toch natuurlijke beelden met zeer fijne details, waarin verkeerde kleuren aan de randen zijn onderdrukt.

Buitengewoon rustige beelden
Three Dimensional Colour Control stelt bovendien niet alleen de kleurtoon en verzadiging vast, maar ook de helderheid, en past optimale controle toe aan de hand van de waarde van elke factor. Dit zorgt voor een rijkere kleurweergave, van de donkere tot en met de heldere delen van het beeld. De traditionele Multi Process NR (Noise Reduction, ruisonderdrukking) is geüpgraded naar High Precision Multi Process NR. Hiermee is de ruisidentificatie vier keer zo nauwkeurig als in de vorige engine en blijven fijne details zelfs na het ruisreductieproces behouden. In de praktijk kan je zelfs bij hoge ISO-waarden tot 25.600 nog bruikbare heldere foto’s maken. De 5-assige beeldstabilisatie (Body image Stabilizer) wordt aangevuld door objectieven met een O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig). Dit duo compenseert grotere bewegingen dan voorheen mogelijk was. De zeer nauwkeurige gyrosensor van de LUMIX GH5 stuurt zowel de O.I.S.- als de B.I.S. compensatie aan op geleide van de brandpuntsafstand en opnamesituatie. Dat levert maximaal een stabilisatiewinst van vijf diafragmastoppen (c.q. een vijfmaal langzamere sluitertijd) bij fotografie op. Bij video is de beeldstabilisatie eveneens zichtbaar als buitengewoon rustige beelden!
Behalve UHD 25P beschikt deze camera ook over 50P en 24P Cine 4K. En het opnemen in de 4:2:2/10-bits professionele kleursubsampling voor filmproductie met een echt getrouwe kleurweergave is hier beslist een uitschieter. En de opnametijd wordt alleen nog maar beperkt door de opslagcapaciteit van de geheugenkaart.
De zeer gevoelige live MOS-sensor en Venus Engine onderdrukken het rolling shutter-effect doelmatig en zorgen voor een snelle uitlezing van volledig digitale signalen. Dit zorgt voor een zeer hoge beeldkwaliteit in elk frame.

Conclusie
Samenvattend is de Lumix GH5 de cimema camera voor de creatieve videograaf die veel kwaliteit en creatieve mogelijkheden zoekt voor relatief weinig geld. Daarnaast ook een goede fotocamera.

Sony Alpha 7R MK2
Dit is een full frame sensormodel en daarmee uitermate geschikt voor de specifieke filmische look in 4K en 2K. Daarnaast ook een zeer goede fotocamera. De specificaties liegen er niet om: een echte 35 mm backlighted Exmor sensor met 42,4 Mps, een zeer snelle en kwalitatief hoogwaardige BIONZ X beeldprocessor, heel accurate en snelle AF met trackingfunctie en een robuuste body. Ook de beeldstabilisatie is met een winst van 4,5 diafragmastops dik in orde. Er is een redelijk aantal full frame FE-objectieven voor de Sony Alpha 7R MK2 verkrijgbaar. En met een prijskaartje van de body voor net beneden de Ä 3.000,- de ideale instapper voor het cinematic 35 mm videofilmen.
Net als bij Panasonic heeft Sony glansrijk haar sporen verdient als fabrikant van hoogwaardige camcorders. Deze (semi-)professionele functionaliteit vindt je ook terug in de Sony Alpha 7R MK2 wat betreft de kwaliteit van beeld en geluid. De camera is geoptimaliseerd voor de opname van 4K-films(QFHD: 3840 x 2160) in het Super 35 mm-formaat. De beeldsensor verwerkt de uitleesgegevens van elke pixel afzonderlijk zonder als bij tal van concurrenten de pixels samen te voegen. Dat voorkomt ongewenste vervormingen en artefacten. Dat valt ook daadwerkelijk bij zowel video als foto te zien. Je krijgt een helder, scherp, gedetailleerd, contrastrijk en qua kleur natuurgetrouw beeld. Dit zowel in UHD als Full HD.

Professionele color gradingDe opslag gaat via de XAVC S-indeling en bij 4K-opnamen bereikt deze systeemcamera een maximum bitsnelheid van 100 Mbps, evenals Full HD-opnamen van 50 Mbps. Beschikbaar zijn 24P, 25P, 50P en 60P. Het vastleggen van gedetailleerde bewegingen is daarmee meestal geen enkel probleem. Tevens geschikt voor de montage bij Apple met iMovie en Final Cut Pro. Via het in het assortiment aanwezige Sony Capture One heeft de gebruiker meteen ook toegang tot professionele color grading.
Andere interessante specificaties zijn:
• Een zeer hoog ISO-bereik tot 102.400 (foto). Bij video ISO 800 en 1600 zeer goed.
• Intelligente hybride automatische scherpstelling met 399 meetpunten. Tevens vergrootglas en peaking voor het nauwkeurig scherpstellen.
• Hoogwaardige XGA OLED-zoeker en kantelbaar 7.5 cm TFT-scherm.
• Geluid AVCHD: Dolby Digital (AC-3) 2-kanaals, Dolby Digital Stereo Creator, mp4: MPEG-4 AAC-LC 2-kanaals, XAVC S: LPCM 2-kanaals.
• S-Log2 gamma-instelling en diverse instelbare beeldprofielen.
• Tijdcode en userbit.
• Aansluiting voor externe microfoons (ook een XLR-adapter) en hoofdtelefoon.

Conclusie
De Alpha 7R MK 2 bedient zowel veeleisende foto- als videograven. Een aantrekkelijke keuze om met full frame 35 mm te beginnen.

Olympus OM-D E-M1 MK 2
Ook Olympus bouwt nu hoogwaardige videomogelijkheden voor 4K en 2K in haar topcameramodellen voor het verwisselbare MFT-formaat. Dit weer naast een uitstekende fotofunctie. De body is robuust, spatwater- en stofdicht plus vorstbestendig.
De fotografische kwaliteit van de Olympus OM-D E-M1 MK 2 valt zeer hoog te noemen. Zowel de scherpte, fijne detailweergave, het kleurkarakter en het dynamisch bereik/contrast zijn uit de kunst. Dit zowel bij RAW als JPEG. Ook bij de hogere ISO-waarden tot ISO 3200 en 6400 en dat is toch een hele prestatie voor dit type CMOS beeldsensor. Mits genomen vanaf statief geeft de optie voor 50 Mps ook degenen die de maximale resolutie nastreven hun zin.
Ook de videoclips mogen gezien worden. Dat geldt dan vooral bij 4K, UHD en C4K. Daar kan menig camcorder in de middenklasse nog een puntje aan zuigen. In combinatie met de F4 12-100 mm videozoom heeft de gebruiker een optimale beeldstabilisatie voor het schieten uit het handje. Bij de montage gooien de gemaakte 4K beelden hoge ogen. Wel een stevige NLE-computer gebruiken. De kwaliteit op Full HD vonden wij doorsnee. Het geluid is voldoende in kwaliteit en de aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon ontbreken uiteraard niet.

Een van de snelste ter wereld
Een ware uitblinker vormt de optische beeldstabilisatie: Olympus is met zijn runningmate Panasonic zo’n beetje de uitvinder van de 5-assige beeldstabilisatie, Met de OM-D E-M1 MK 2 hebben de technici zich zelf weer eens verder overtroffen. In combinatie met het nieuwe F4 14-100 mm zoomobjectief dat nog eens over twee extra stabilisatie-assen en Sync IS beschikt, wordt er een uit de hand schieten winst van circa 6,5 diafragmatops bereikt. In de praktijk kan de fotograaf nu nog bij een belichtingstijd van 1 tot 2 seconden uit de hand opnemen. De image stabiliser vangt dan de cameratrillingen weg. Een bewegend onderwerp bevries je zo natuurlijk niet. N.B: deze extra stabilisatie werkt alleen met de daarmee compatibele objectieven!
De AF is een van de snelste systemen ter wereld. Menig concurrent komt niet in de buurt van deze geavanceerde fasedetectie-AF. Het scherpstellen verloopt via 121 focuspunten die allemaal van het kruissensortype zijn. Werkt prima bij zowel de horizontale en verticale lijnen. De Olympus OM-D E-M1 MK 2 zit er gewoon hoogst zelden naast.

Conclusie
Zonder twijfel is de Olympus OM-D E-M1 MK 2 de beste MFT fotocamera op de markt. Dit vlaggenschip kan zich zonder meer meten met de topklasse van de concurrentie in dit segment van de professionele fotografie. Ook zijn met deze camera goede 4K videofilms op te nemen. Alleen de Panasonic GH5 heeft meer in zijn MFT-videomars.

Prijzen & Info
Fujifilm X-T2 Prijs body: € 1.699,-
Prijs met 18-135 mm objectief: € 2.350.-
Fujifilm, www.fujifilm.eu/nl

Panasonic Lumix GH5 Prijs body: € 1999,-
Prijs met video-objectief 12-60 mm: € 2.279,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Sony Alpha 7R MK2 Prijs body: € 2.999,-
Prijs met 24-240 mm objectief: € 3.798,-
Sony, www.sony.nl

Olympus OM-D E-M1 MK 2 Prijs body: € 1.999,-
Prijs met speciaal 12-100 mm video-objectief: € 3.099,-
Olympus, www.olympus.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
EIZO viert 50e verjaardag
EIZO, wat ‘beeld’ betekent in het Japans, is een bedrijf in visuele technologie dat monitoroplossingen ...