Cyberlink PowerDirector 17 Ultra: Snelle en voordelige veelkunner

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 127-2019
Wie een voordelig geprijsd montage-pakket wil voor Windows dat echt veel in zijn mars heeft kan niet om de Cyberlink PowerDirector-familie heen. Deze veelkunner slikt van alles aan AV-formaten, behoort tot de snelste renderaars, kan goed uit de voeten met 360 graden, 3D en smartphones, biedt slimme kleurcorrectie, nesting, blending. multi-key sampling chroma-keying, tal van effecten en templates, best aardige audio, beeldstabilisatie en frame by frame motion editing. Bovendien kan je vanaf de databases op internet een waar arsenaal aan effecten en grafische opmaak downloaden.

Al vele montagejaren lang wordt de Cyberlink PowerDirector geroemd voor zijn snelle doorrekenen van realtime video en effecten plus tal van opmaakmogelijk. Dat is ook zo in alweer versie 17. De creatieve edit-kracht spat van het grafische montage-interface met tijdlijn en view-vensters. Je kunt kiezen uit een snelle opmaak met voorgestileerde templates en het geheel zelf aan de postproduction-slag. Uiteraard ook geschikt voor multicam montage.
Alles aan importmogelijkheden, edit-functies, beeld & kleurcorrectie en opmaakeffecten is aanwezig. De end-to-end Windows video editing bestrijkt 4K UHD en 2K UltraHD videoformaten. Dit bij een resolutie tot 3840 x 2160 pixels. Daarnaast geheel compatibel met JPEG, PNG, en GIF als de gangbare RAW-profielen en het recentste HEIC file formaat.
De verwerking met de eigen grafische engine gaat echt snel, zelfs realtime op meerdere sporen. De processingkracht komt van de 64-bit TrueVelocity engine. Dit compleet met ondersteuning van OpenCL, multi-GP/GPU-versnelling en huidige technieken bij hardware-acceleratie. De behaalde rendering-snelheid hangt dus zowel af van de software engine als de hardware-configuratie onder Windows.
Conform de huidige ontwikkelingen voorziet de Powerdirector in 25 GB aan opslag in de cloud, het back-uppen en delen van videobestanden. Tevens het back-uppen van de systeeminstellingen.

Knippen en plakken
Behalve de standaard 3-punts editing beschikt PowerDirector 17 Ultra nog over een aantal interessante mogelijkheden. Met Video Pre-cut knip je grote clips op in kleinere segmenten die je vervolgens weer elders in de tijdlijn of andere projecten kunt inzetten. Met nesting nestel je de ene of meerdere montages in de andere.
Blending versmelt twee clips. Heel bruikbaar om de ene videoclip in een venster of kader bij de andere in te voegen. Met de Best Matched Profile selecteert PowerDirector het videoprofiel dat het beste past bij het aangeboden bronmateriaal. Eigenlijk een soort kunstmatige intelligentie die helpt om snel een goed resultaat te verkrijgen.
Met de geïntegreerde multicam-designer maak je snel aantrekkelijk en professioneel ogende multicam-montages. Heel geschikt voor bijvoorbeeld muziekevenementen.

Opmaak en effecten
Zoals gezegd is de PowerDirector 17 Ultra sterk in het opzetten van een karakteristieke opmaak van de videoproductie. Behalve de al standaard meegeleverde templates kan je tevens nog extra Designpacks aanschaffen. Elk Designpack omvat als plug-ins een ruim aantal thematische titeleffecten, transities PiP-objecten en/of projecttemplates. Maar kijk vooral ook op internet waar echt veel gratis ontwerpen staan! Met de effecten is niets mis mee. Het zijn er erg veel, doorgaans van goede kwaliteit en veelal verder op maat in te stellen. Idem de keuze voor de achtergrondmuziek en geluidseffecten. Die passen zich slim aan voor het in de tracks staande beeldmateriaal. Je kunt extra geluidssets, Soundpacks, als plug-in er bij kopen.

Speciale aandacht voor 360 graden
Cyberlink zet met de PowerDirector stevig in op 360 graden. Aan boord zijn:
• 360 graden (Virtual Reality)-stabilisatie.
• Speciale 360 graden Picture in Picture-settings en titels op maat.
• Het net in 360 graden weergeven alsof de scene met meerdere camera’s is geschoten.
Zelf spreekt Cyberlink in deze van true 360 graden editing.

Overige interessante specificaties
De uitgebreide chroma-key mag gezien worden. De kleurcorrectie varieert van 3-wegs tot semiprofessionele colourgrading en het toepassen van LUTs. De intelligente colour match trekt de kleurverschillen tussen verschillende camera’s gelijk.
Er is een aparte toolkit voor montage met actioncamera’s. En de beeldje bij beeldje bewegingstracking voorziet in een 100% effectieve object tracking.

Conclusie
Cyberlink PowerDirector 17 Ultra biedt veel waar voor weinig geld. Je kunt er alle kanten mee uit van snelle opmaak tot ware complexe projecten. De veelheid aan functies heeft wel enige ontdek- en leertijd nodig. Gelukkig ook in het Nederlands.

Info
Cyberlink PowerDirector 17 Ultra € 99,99, www.cyberlink.com

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Denon breidt de X-serie uit: AVR-X2600H, AVR-X2600H DAB en AVR-X1600H
Denon heeft drie nieuwe AV-receivers in de X-serie aangekondigd. De AVR-X2600H en AVR-X2600H DAB (150 ...