davinci-resolve-lite-d1-log-in_640

Kleurcorrectie met DaVinci Resolve Lite deel 1

Redactie How to Software

In de meeste montagepakketten is kleurcorrectie een lastig karwei. In dat geval loont het de moeite om aan de slag te gaan met DaVinci Resolve Lite. Dit pakket is niet alleen goed, maar ook nog eens gratis en eenvoudig in gebruik. Rinie Hooijer gaat u voor.

Enige mate van kleurcorrectie is vrijwel altijd nodig om een videomontage te perfectioneren. Door het corrigeren van de belichting, het verwijderen van kleurzweem en het matchen van shots ziet uw montage er ineens veel beter uit. Daarnaast kunt u door te spelen met kleuren uw montage een geheel eigen sfeer geven.

In de meeste consumentenpakketten is het corrigeren van kleuren een bijna onmogelijke zaak. Niet alleen ontbreken in deze pakketten de meetinstrumenten die nodig zijn om kleuren goed te kunnen corrigeren, ook is de uiteindelijke kwaliteit vaak zeer bedroevend.
In professionele montagepakketten lukt het al een stuk beter om eenvoudige correcties uit te voeren. De beperking van deze pakketten ligt meestal in het feit dat het zeer lastig is om specifieke delen van het videobeeld te isoleren voor specifieke bewerkingen.

davinci-resolve-lite-d1-download

01 Zowel DaVinci Resolve Lite als de bijbehorende demo- en oefenbestanden zijn gratis te downloaden (klik op de afbeelding om te vergroten).

01 Gelukkig is er een goed en gratis alternatief: DaVinci Resolve Lite. U kunt dit pakket downloaden op blackmagicdesign.com. DaVinci Resolve Lite beschikt over zeer professionele mogelijkheden om kleuren te corrigeren. Geen enkel consumentenpakket en slechts een enkel professioneel montagepakket kan hieraan tippen. DaVinci Resolve Lite biedt u verschillende scopes om helderheid en kleuren te kunnen beoordelen, en u kunt zowel primaire als secundaire kleurcorrecties uitvoeren op specifieke delen van de videoclip.

Om u snel vertrouwd te maken met DaVinci Resolve Lite, zullen we in een aantal artikelen de basishandelingen uitleggen. Wel willen we u er van tevoren op wijzen dat de installatie van DaVinci Resolve Lite vereist dat u beschikt over een videokaart van nVidia met CUDA-technologie. Maar wees gerust, nagenoeg alle nVidia-kaarten die de afgelopen vier jaar op de markt zijn verschenen, zijn geschikt.
In dit eerste deel van deze workshop zullen we aandacht besteden aan het opzetten van een project en het importeren van bestanden. De bestanden waarmee we uiteindelijk gaan werken, kunt u ook gratis downloaden. U vindt ze in het Support Center onder het kopje Demo and Tutorial Video Clips.

Project opzetten

davinci-resolve-lite-d1-log-in

02 U kunt onder verschillende namen inloggen, een wachtwoord opgeven is niet per se noodzakelijk (klik op de afbeelding om te vergroten).

02 Als u DaVinci Resolve Lite hebt geïnstalleerd en start, wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven.

davinci-resolve-lite-d1-project-manager

03 In de Project Manager staan alle projecten waar u aan werkt (klik op de afbeelding om te vergroten).

03 Na het inloggen verschijnt de Project Manager. In de vorm van thumbnails komen hier de projecten te staan waar u aan gaat werken. U kunt nieuwe projecten aanmaken door links onderin op het plusteken te klikken. U verwijdert projecten door met de rechtermuisknop op een thumbnail te klikken en te kiezen voor Delete.

04 Voordat u daadwerkelijk een project opent, moet u eerst aangeven waar op de harde schijf DaVinci uw bestanden kan vinden. Die locatie wordt opgeslagen in de database. Druk op Ctrl+komma op uw toetsenbord. Het venster System Overview wordt nu getoond.

Onder Media Storage staat de optie om verschillende verwijzingen naar mappen aan te maken. De eerste map waar u naar verwijst, wordt gebruikt als een cachemap voor DaVinci. Maak hiervoor een lege map aan op uw harde schijf. De tweede map kunt u laten verwijzen naar de videobestanden waarmee u wilt werken. Herstart daarna het programma om de wijzigingen door te voeren en log weer in.

Maak daarna een project aan door op het plusteken te klikken en geef het project een naam. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het zojuist aangemaakte project en kies uit het menu de optie Config.

davinci-resolve-lite-d1-system-overview

04 Voordat u het eerste project opent, moet u eerst opgeven waar het programma uw videoclips kan vinden (klik op de afbeelding om te vergroten).

Project instellen
Het instellen van een project is niet moeilijk. Aan de meeste opties hoeft u niets te veranderen. Belangrijk is dat u de projectinstellingen laat overeenkomen met de eigenschappen van uw videomateriaal. Doorgaans betekent dit dat u de hoogte en breedte (resolutie), de kleurdiepte en het aantal frames per seconde van uw materiaal moet opgeven, en of de video interlaced of progressive is. Deze kenmerken zijn doorgaans eenvoudig te achterhalen in het projectvenster van uw eigen montagepakket, maar u kunt hiervoor ook het gratis te downloaden programma MediaInfo gebruiken (mediainfo.sourceforge.net/nl).

davinci-resolve-lite-d1-projectinstellingen

05 Stem de projectinstellingen altijd af op het videomateriaal waarmee u gaat werken (klik op de afbeelding om te vergroten).

05 Wanneer u het configuratiescherm opent, komt u altijd binnen op het tabblad Master Project Settings. Aan de rechterkant staan alle instellingen die u kunt aanpassen. Selecteer onder het kopje Timeline Format bij Set timeline resolution to de resolutie die overeenkomt met uw videomateriaal. Werkt u met miniDV-tapes, dan kiest u Pal. Voor de oefenbestanden van DaVinci kiest u 1920 x 1080.

Bij Playback framerate selecteert u 25 frames per seconde. Onder het kopje Video Monitoring selecteert u bij Video monitoring format is wederom de resolutie van uw video. Let er daarbij op dat uw materiaal uit hele beelden (p of progressive) of uit halfbeelden (i of interlaced) kan bestaan. U kunt dit achterhalen met MediaInfo.

De bitdiepte van uw videoclips zal vrijwel altijd 8 bit zijn. Dit betekent dat u 256 kleurgradaties hebt voor zowel het rode, het groene als het blauwe kleurkanaal in uw video. Voor de oefenbestanden van DaVinci kiest u 10 bit. Elk kleurkanaal beschikt dan over 1024 gradaties.

Als laatste past u onder Conform Options de framerate aan bij Calculate timecode at. Selecteer ook hier 25 frames per seconde. Klik daarna onderin op Apply om de wijzigingen door te voeren.

Presets en Auto Save

davinci-resolve-lite-d1-presets

06 Het is handig om de standaardinstellingen voor uw video op te slaan in een preset (klik op de afbeelding om te vergroten).

Als u niet elke keer de instellingen van een nieuw project wilt aanpassen, kunt u bestaande instellingen opslaan in een preset. 06 Klik hiervoor in het configuratiescherm op de optie Presets. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op Current Project en kies Save as om de preset onder een eigen naam op te slaan, of kies voor Save as User Default Config om de preset aan de log-in-naam te koppelen.

davinci-resolve-lite-d1-backup

07 Vergeet niet om de optie Auto Save in te schakelen (klik op afbeelding om te vergroten)!

Het is altijd verstandig om een automatische back-up in te stellen voor het geval uw computer of het programma crasht. 07 Verlaat daarvoor eerst de Project Settings door onderin op Cancel te klikken. Kies vervolgens de optie Save as door met de rechtermuisknop op Default Project te klikken. Geef het project een naam, klik daarna met de rechtermuisknop op de thumbnail van het project en kies nog een keer voor Config. Selecteer in de linkerkolom de laatste optie, Auto Save, en selecteer rechts de optie On. Sla de wijzigingen op door op Apply te klikken en verlaat de Project Settings door op Cancel te klikken.

Bestanden importeren
Staan de projectinstellingen goed, dan kunt u dubbelklikken op de thumbnail van het project waarmee

davinci-resolve-lite-d1-tabbladen

08 Onder in het scherm staan de verschillende tabbladen voor de workflow van DaVinci Resolve Lite (klik op afbeelding om te vergroten).

u wilt gaan werken. 08 U komt binnen op het tabblad Media. De verschillende tabbladen van DaVinci staan onder in beeld. U kunt hier altijd op klikken om ergens naartoe te springen.
Linksboven staat het venster van de Library of bibliotheek, met een verwijzing naar de eerder door u aangemaakte cachemap en de map met uw videobestanden. Klik op deze verwijzing en aan de rechterkant verschijnen de submappen en de bestanden.

davinci-resolve-lite-d1-supported-bestanden

09 Op de website van Blackmagic Design staat in het Support Center een document met alle bestandsformaten die worden ondersteund.

Het zal een aantal lezers meteen opvallen dat lang niet alle videobestanden worden getoond. 09 Dit komt doordat DaVinci Resolve Lite maar een beperkt aantal bestandsformaten ondersteunt. Veelal zijn dit bestanden in een mov-, mxf- of mp4-container. Hieraan ligt ten grondslag dat DaVinci Resolve van origine alleen maar werkte op Apple-computers. Filmt u met een fotocamera, dan hebt u waarschijnlijk geluk en hoeft u uw bestanden niet om te zetten naar een mov-formaat.

Anders is dat als u voornamelijk werkt met mts- of avi-bestanden. Voordat u die kunt importeren, zult u ze eerst moeten omzetten naar mov of mp4. Dit kan met de meeste montagepakketten zonder enig probleem als u bij de export kiest voor QuickTime of mp4 met de H.264-codec. Belangrijk is dat u bij het exporteren de originele resolutie en framerate handhaaft en dat u de bitrate minimaal gelijk houdt om kwaliteitsverlies te voorkomen. De originele bitrate kunt u simpel achterhalen met MediaInfo.

Is het in uw montagepakket niet mogelijk om bij de export de originele bitrate te handhaven, dan kan het handig zijn om de gratis professionele Avid DNxHD Codec 2.3.8 te downloaden en te installeren. Zoekt u op deze naam in Google, dan vindt u hem meteen. 10 Is Avid DNxHD geïnstalleerd, dan geeft een aantal pakketten u bij de export naar QuickTime de optie om deze codec te selecteren. U kunt dan met behoud van kwaliteit en met zeer hoge bitrates (tot 220 Mbit/s) uw mts- of avi-bestanden omzetten.

davinci-resolve-d1-magix-avid

10 Met behulp van de professionele Avid DNxHD Codec kunt u mov-bestanden met zeer hoge bitrates maken, zoals hier in Magix Video deluxe (klik op de afbeelding om te vergroten).

11 Ondersteunt uw montagepakket de codec van Avid niet, dan kunt u een testversie van Movavi Video Converter downloaden. Voordeel is dan ook dat u meerdere bestanden tegelijkertijd kunt omzetten.

davinci-resolve-d1-movavi-avid

11 Ondersteunt uw montagepakket de codec van Avid niet, dan brengt Movavi Video Converter uitkomst. Hiermee kunt u ook meerdere bestanden tegelijkertijd omzetten.

Hebt u al een film afgemonteerd, dan is het tevens mogelijk om in DaVinci scèneherkenning te gebruiken. Daarnaast zijn er ook opties om montages uit te wisselen tussen DaVinci Resolve Lite en Adobe Premiere Pro, Grass Valley EDIUS Pro en Sony Vegas Pro. Stapsgewijze handleidingen voor de scèneherkenning en de roundtrips met professionele montagepakketten kunt u nalezen op videotrainingscentrum.nl.

Bestanden en metadata bekijken

davinci-resolve-lite-d1-monitor-meta

12 Videobestanden zijn te beoordelen in de monitor van de Library. Extra gegevens kunt u toevoegen in het Metadata-paneel (klik op de afbeelding om te vergroten).

12 Door in de Library op een videobestand te klikken, wordt het aan de rechterkant getoond in de monitor. Daar kunt u videobeelden afspelen en beoordelen. Onder de monitor staat het Metadata-paneel. Standaard opent dit paneel met de Clip Details. Door rechts bovenin op Clip Details te klikken, ontvouwt zich een lijstje met een aantal andere opties voor het tonen van metadata die aan een clip zijn toegekend.

davinci-resolve-lite-d1-tabblad-media

13 Onder het tabblad Media importeert u uw bestanden, beoordeelt u de video en voegt u metadata toe.

13 Om metadata te kunnen toevoegen, moet u eerst de clips uit de bibliotheek toevoegen aan de Media Pool. U doet dit door eerst te selecteren en daarna met de muis te verslepen. Een andere manier is om met de rechtermuisknop op een videoclip in de bibliotheek te klikken en dan de eerste optie te selecteren, Add into Media Pool. Selecteert u daarna in de Media Pool een clip, dan zijn de invoervelden in het Metadata-paneel te selecteren en aan te passen.

Tabblad Conform
Alle clips geplaatst in de Media Pool staan klaar om te worden bewerkt. Klik onderin op het tabblad Conform. Nu wordt direct de Master Timeline getoond, met daarop alle clips uit de Media Pool. Op de Master Timeline zijn videoclips niet te trimmen of te verplaatsen. Om dat te kunnen doen moet u eerst een nieuwe tijdlijn aanmaken door met de rechtermuisknop in het venster Timelines te klikken en te kiezen voor Create New Timeline. Geef de tijdlijn een naam en klik op Create New Timeline. Er wordt nu een kopie gemaakt van de Master Timeline. De clips op deze nieuwe tijdlijn kunt u wel verplaatsen, inkorten of verwijderen. Daarnaast staan er op dit tabblad verschillende overgangen die u kunt gebruiken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
davinci-d2-gallery_640
Kleurcorrectie met DaVinci Resolve Lite deel 2
In het eerste deel van zijn workshop over kleurcorrectie liet Rinie Hooijer zien hoe u ...