De Hähnel ProCube 2 & Jupio Duo Charger: dubbelladers voor camera-accu’s

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 129-2019
Het snel kunnen opladen van meerdere en/of verschillende camera-accu’s is van belang tijdens reportages en op vakantie. De besproken dubbellader Hähnel ProCube 2 en Jupio Duocharger laden twee LithiumIon accu’s tegelijk op. Daarnaast vier stuks NiMh AA accu’s en er is ook een USB-uit voor het bijladen van de smartphone, powerbanks en gimbals. Dan kan je zelfs spreken van vier in één.

Waarom een dubbellader voor camera-accu’s aanschaffen? Daar zijn meerdere redenen voor. In de eerste plaats natuurlijk als er geen externe lader bij de systeemcamera, camcorder of compactmodel zit. Het is gewoon ergerlijk om in de body te moeten opladen. Dat duurt relatief lang en je kunt de camera dan tussentijds meestal niet gebruiken! Reden twee is dat de meegeleverde fabriekslader er dikwijls een behoorlijke tijd over doet om van leeg naar geheel vol op te laden. Een kwaliteitslader van een externe partij doet dat wel twee- of driemaal zo snel. Ten derde is het kunnen opladen van meerdere accu’s, hetzelfde model of twee verschillende typen, een ware uitkomst bij intensieve reportages en op vakantie. Als vierde reden beschikken de hier besproken dubbel lades over een LCD-display die de laadstatus en capaciteit van de daarop geplaatste accu’s laat zien. Een stuk duidelijker dan de LED-jes op de fabriekslader. Daarnaast is er ook een gezondheidscheck voor de accu’s. Helemaal mooi is ten vijfde als de acculader ook nog USB-stroom uit heeft en AA-accu’s voor bijvoorbeeld de flitser of videolamp oplaadt. Om het af te maken levert de fabrikant nog stroomadapters voor de auto en andere internationale netpluggen mee.

Hähnel ProCube 2
Het eerste dat opvalt aan de dubbellader van Hähnel is dat deze er gewoon mooi uitziet. Een fraaie kleurstelling, duidelijke blauwe display en gebouwd uit stevige materialen. Eigenlijk ook wel een sieraad voor op het bureau. De Hähnel ProCube 2 is leverbaar in meerdere uitvoeringen. In alle gevallen gaat het om twee of meer meegeleverde wisseladapters om ook twee accu’s van hetzelfde type plus AA penlights op te laden Er is keuze uit de combi’s Panasonic en Fujifilm (BLf19, BLC12, BLG10 en NP-W126 ), Canon (LP-6, -8 en -17), Nikon (EN-EL14 en -15), Olympus (BLN-1, BLS5 en de nieuwe BLH-1 versie) en Sony (NP-BX1, NP-FW50 en NP-FZ100). Elk model heeft zijn eigen kleur zodat je ze niet per ongeluk kunt verwisselen.
De Hähnel ProCube 2 is een bovenlader. Hierop plaats je het adapterplaatje voor de desbetreffende accu en steekt deze er verticaal in. Geen gedoe met het aansluiten van kabeltjes. Het complete laadelement klikt vast en valt met een klein indrukpennetje weer te ontkoppelen. Het laadplaatje voor AA-accu’s hecht magnetisch. De adapterplaatjes zijn geschikt voor het gelijktijdig laden van twee deze dezelfde accutypen.
De LCD display valt goed uit te lezen en vermeldt het percentage opgeladen, de gezondheid van de geplaatste accu(‘s) en hoeveel laadcapaciteit er is toegevoegd. Je kunt één batterij of twee simultaan opladen. De uiteindelijke laadtijd verschilt per accutype en het duurt bij simultaan laden wat langer. Echter doorgaans nog steeds veel sneller dan bij meegeleverde merkladers. Een kapotte accu diagnosticeer je aan een achterblijvende laadcapaciteit of uitval op de display. Er is een USB-poort beschikbaar voor het bijladen van smartphones, powerbanks, gimbals, iPads, tablets, mp3/4-spelers en gameconsoles. Tevens geschikt voor bepaalde audioveldrecorders. Meegeleverd zijn de stroomadapters voor auto, US, GB en Europa.

Samenvattend
Een fraaie, snelle, veelzijdige en gedegen dubbellader. Voor grote reportages raden wij er twee aan. Dan zit je nimmer zonder stroom. Tevens biedt Hähnel een ruime keuze aan kwalitatief hoogwaardige vervangende cameraccu’s tegen een aantrekkelijke prijs.

Jupio Duo Charger
Het merk Jupio is een understatement bij accu & laadtechnologie. Van amateur tot professioneel. Ze hebben alles in huis. De Jupio Duo Charger is een minitafelmodel met bovenlader en LCD-display. De accu’s plaats je liggend op de contactplaatjes. Aan de buitenkant ziet het er allemaal een beetje plasticachtig uit doch bij nadere beschouwing is het toch een heel gedegen product. Jupio gebruikt verwisselbare adapterplaatjes voor de verschillende accutypen. Er zijn er meer dan honderd verkrijgbaar. Dat heeft een aantal voordelen. Bij een nieuwe type accu of verandering van camerasysteem behoef je slechts een nieuw adapterplaatje te kopen. Ook kan je twee verschillende typen accu’s tegelijk opladen. Naast de standaard camera accu’s levert Jupio tevens een plaatje voor vier AA-cellen mee.
Het plaatsen en weer verwijderen van de accuplaatjes is heel eenvoudig. Wel goed opletten welke adapter er precies op de Duo Charger zit. Verder herkent de elektronica zelf het accutype, de juiste wijze van opladen, de aanwezige capaciteit en gezondheid van de stroomcel. Er is een testknop om de laatste twee op te roepen.
De display is voldoende duidelijk en helder. Je kunt er de capaciteit/laadpercentage en het voltage op zien. Zoals gezegd kan de Jupio twee verschillende accu’s simultaan opladen en dat is dan ook zichtbaar op de display. Bij vol verschijnt er full boven de desbetreffende accu op de display. De slimme ingebouwde microcomputer zorgt ervoor dat zowel het oplaadproces als het onderhoud van de accu’s optimaal verloopt. Ook de Jupio Duo Charger laadt twee- tot driemaal zo snel op als een standaard meegeleverde merklader en overtreft ruimschoots de USB-laders. De actuele oplaadtijd hangt uiteraard weer al van het batterijtype en het wel of niet gelijktijdig opladen van twee accu’s. Tevens is een USB-poort beschikbaar voor het bijladen van smartphones, powerbanks, iPads, gimbals, tablets, mp3/4-spelers en gameconsoles. Tevens geschikt voor bepaalde audioveldrecorders. De netvoeding zit in de Duo Charger zelf. Een carkit wordt meegeleverd.

Samenvattend
Een prima acculader voor een groot aantal verschillende accutypen. Daarnaast toekomstzeker door het systeem met verwisselbare adapterplaatjes.

Tot slot…
Eigenlijk mag een dubbellader niet (in de video/fototas of op het bureau) ontbreken bij intensief accugebruik als in prestaties bij achterblijvende eigen merk-opladers. Het gemak en de tijdsbesparing verdienen zich dubbel en dwars terug!

Prijs & Info
Hähnel ProCube 2 € 69,95 www.degreef-partner.nl
Jupio Duo Charger € 49,95 www.jupio.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Canon EOS M100 langverwachte opvolger
Canon heeft de langverwachte opvolger aangekondigd van de populaire EOS M100 – de Canon EOS ...