De vele mogelijkheden van HDMI

Redactie Algemeen Nieuws

HDMI is een standaard die al enkele jaren op de markt is en inmiddels dan ook in bijna elk huishouden te vinden is. Dit met name om een apparaat te kunnen verbinden met een scherm. De HDMI technologie blijft zich gestaag verder ontwikkelen binnen de huidige beeld- en audiostandaarden. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pas je de technologie bij jouw apparaten thuis toe?

Verschillende ondersteuningen
Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van HDMI kabels zal je al snel merken dat er verschillende types op de markt te koop zijn. Dit heeft te maken met de verschillende soorten audio- en videoformaten die zich steeds verder ontwikkelen. De oudere kabels kunnen bijvoorbeeld geen 4K en 8K videoformaten aan. Zo zijn er nog meer standaarden die niet elke kabel aankan. Let bij aanschaf dus altijd erop of je het laatste type hebt, zodat je verzekerd bent van voldoende bandbreedte voor een goede weergave van geluid en video op jouw televisie en/of monitor.

Grotere afstanden
HDMI is een mooie techniek waarbij je digitale signaal van punt A naar punt B wordt gestuurd. Op een kleine afstand van enkele meters zal dit altijd goed werken. Ga je echter een HDMI kabel gebruiken voor grotere afstanden zal je al snel merken dat sommige kabels toch voor storingen kunnen zorgen. Dit is met name bij afstanden boven 15 meter merkbaar: beelden kunnen regelmatig wegvallen. In zulke situaties doe je er goed aan om een versterker te nemen die ervoor zorgt dat het signaal optimaal blijft. Ook kunnen bepaalde merken hier het verschil maken doordat deze minder gevoelig zijn en een betere afscherming hebben voor invloeden van buitenaf. Voor het aansluiten van simpele apparatuur op kleinere afstanden kan je net zo goed een HDMI kabel kopen van een goedkoper merk, het verschil is niet merkbaar.

Omgaan met diverse signalen
Wie regelmatig met kabels in de weer is, zal ongetwijfeld een of meer van de volgende situaties kennen:
– het aansluiten van oudere gameconsoles met een AV-aansluiting op een moderne televisie die deze standaard niet meer ondersteunt;
– een beeldscherm met verschillende aansluitingen die toch net niet op een oudere computer of laptop past met bijvoorbeeld een RGB/DVI aansluiting;
– een Displayport of mini-HDMI aansluiting missen op je computer voor het aansluiten van je scherm.
Zo zijn er vele situaties te bedenken waarin technieken kunnen dwarsliggen en je telkens weer via omwegen je apparatuur met elkaar dient te verbinden. Je kunt dit soms doen via een simpele adapter, maar als je een analoog (of digitaal) signaal stuurt naar een ontvanger die enkel digitaal (of vice versa) kan omzetten, dan kan je voor het beste resultaat een HDMI naar VGA converter gebruiken. Dit zijn apparaten waar je je kabels op kunt aansluiten en het signaal omgezet wordt naar het juiste formaat. Zo heb je toch een makkelijke manier om diverse technieken te gebruiken.

Geluid terugsturen
Via HDMI heb je ook de mogelijkheid om geluid terug te sturen naar de bron, ook wel Audio Return Channel (ARC) genoemd. Zo kan je geluid dat normaal zou worden afgespeeld vanaf je televisie, makkelijk sturen naar de home cinema set via dezelfde kabel. Normaal zou je hier een extra audiokabel voor nodig moeten hebben, dat echter vaak omslachtig is. Het nadeel van ARC is dat er nog weinig aandacht aan wordt besteed vanuit de fabrikanten en dat veel televisies en apparaten het niet ondersteunen.

Makkelijk meerdere schermen gebruiken
Wellicht wil je een video op meerdere schermen tonen. Hier hoef je geen extra bronnen voor te gebruiken, dit kan erg makkelijk gedaan worden met een HDMI splitter: je signaal wordt verdeeld en gestuurd naar de doelschermen. Om het gemak te vergroten kan je naast het delen van een HDMI signaal ook meerdere HDMI signalen naar 1 HDMI ingang sturen. Dit kan je via een HDMI switch doen. Dit is vooral handig als je veel apparaten hebt met een HDMI aansluiting en er te weinig HDMI ingangen zijn op de televisie. Zo voorkom je dat je steeds je kabels moet wisselen om beeld te krijgen. Deze switches kan je vaak makkelijk bedienen via een afstandsbediening.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Met de Panasonic HC-VXF1 op vakantie!
Archief Digital Movie 122-2018 Videofilmen wij op vakantie nu met de smartphone of de camcorder? ...