De videocamera on stage: muziekfestivals, musicals, theater en ballet opnemen

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 128-2019
Een prima uitdaging voor het schieten en monteren van een videofilm: het on stage opnemen van evenementen. Of het daarbij nu om een muzikaal optreden, de uitvoering van een musical, theatershow of ballet gaat. Het blijft allemaal een kwestie van nauwkeurig voorbereiden, een creatief oog voor hetgeen er op het toneel gebeurt en kiene montage. In deze minicursus de zes geboden van een geslaagde camcorder of systeemcamera on stage.

Wat zijn nu die zes geboden? Dat zijn: een goede plek, voorkennis van hetgeen er straks op het plankier gaat plaatsvinden, een breed zoombereik, let op de juiste belichting, sluit het geluid bij voorkeur op de zaalinstallatie aan en schiet als het kan met meerdere camera’s. De montage voorziet straks als de kers op de videotaart in de juiste overgangen, correcties, synchronisatie en het audiovolume.

De juiste plek
Een breed schootsveld is een must. Je kunt zowel voor, in het midden, achterin de zaal of op het balkon (verhoging) plaatsnemen. Mits je met de camera op statief maar de gehele stage kunt overzien en met het gekozen zoomobjectief bestrijken. Ongewenst zijn opduikende hoofden uit het publiek, in de weg staande palen, stoelen, decors, speakers en stellages. Overigens zijn opnamen van het publiek en hun reacties heel geschikt om straks te sfeer weer te geven en lassen bij de montage te overbruggen.

Ken het programma
Verrassende optredens zijn leuk voor de toeschouwers maar een lastpak voor de cameraman/vrouw. Dan is de kans dat je bij plotselinge pakkende gebeurtenissen er net naast zit of het helemaal mist niet denkbeeldig.
Een programma of beschrijving van hetgeen er straks on stage gaat gebeuren helpt al een heel stuk. De voorstelling eerder een keer bekijken en de tweede keer pas opnemen is ook slim.

Een breed zoombereik
Afhankelijk van hoever je van het podium verwijderd bent dient de gekozen zoomlens vrijwel alles te bestrijken. Tenzij je met meerdere camera’s werkt.
Standaard zal een zoombereik van 24-300 mm kleinbeeld voldoen. Goed genoeg voor de overzichten, halftotalen en close-ups die de variatie bij de montage bepalen.

De belichting en uitlichting
Overdag buiten zullen er minder problemen zijn. Voorkom tegenlicht, te fel zonlicht (zonnekap er op!) en lastige schaduwen. Binnen krijg je te maken met weinig licht, al of niet gekleurde spots en regelmatig flinke contrasten.
Hoe groter de beeldchip in de camera des te lichtsterker. Je kunt vanaf een 1 inch beeldsensor best op een redelijk verlicht toneel en in het schemerdonker schieten. Pas op met achtervolgspots moeten aan-pannen en het uitbleken van gezichten. Altijd maar hopen dat de belichtingsmensen hun vak verstaan.

Het geluid
Aan de interne verwerking van het geluid zal het meestal niet liggen. Wel aan de ingebouwde microfoons van de camera, de akoestiek en de plaats van de speakers in de evenementruimte.
Het beste geluid krijg je altijd door de zaalinstallatie op de lijn-in van de camera aan te sluiten. Indien mogelijk externe microfoons opstellen. Helemaal mooi is als je over een externe audiorecorder beschikt. Het aansluiten kan per kabel of draadloos (zender of zaalnetwerk). Let bij draadloos op eventuele storingen door andere kanalen.
N.B. De lijn-in pikt het zaalgeluid zoals klappen van het publiek niet mee. Dit kan je ondervangen door op een afzonderlijk kanaal in de camera zelf op te nemen of ter plekke te mixen met een audiomengpaneeltje. Te hard overstuurd geluid valt meestal niet meer fraai te corrigeren. Houdt het volume op -12/-6 tot maximaal 0 dB.

Multicam
Met meerdere camera’s zijn verschillende typen shots en beelduitsneden tegelijk op te nemen. Spreek van tevoren goed af wie wat opneemt. Bijvoorbeeld een camera voor de overzichten, eentje voor de close-ups, eentje voor de halftotalen en wellicht ook eentje voor het publiek. Professioneel is een communicatiesysteem met oortjes waarmee de regie de cameramensen aanstuurt.
Bij de montage kan je kiezen uit live en post. Bij live is er een videomixer/switcher nodig. Hierachter zit de editor die de beeld-inputs op viewerschermpjes volgt en op het juiste moment binnenhaalt, mengt of van een overgang voorziet. Desgewenst ook voor het geluid.
Bij achteraf, de postproduction, heb je montagesoftware met een multicam-optie nodig. Dan kan je elke camera een eigen spoor geven en onderling in de tijdlijn combineren. Bij het separaat opnemen van geluid heb je synchronisatie nodig. Dat kan via markeringspunten in de tijdlijn of slimme geluid herkennende software.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Firmware-updates voor de Canon EOS R (versie 1.3.0) en Canon EOS RP (versie 1.2.0)
Canon heeft de beschikbaarheid bekendgemaakt van nieuwe firmware-updates voor de EOS R (versie 1.3.0) en ...