adobe-premiere-elements12-filmstijlen_640

Review Adobe Premiere Elements 12

Redactie Reviews

‘Zo snel en eenvoudig mogelijk leuke video’s kunnen delen met iedereen’ is het motto van de nieuwe Adobe Premiere Elements 12. Wij zijn benieuwd of dat werkelijk zo eenvoudig gaat.

adobe-premiere-elements12-export-revel_300In een wereld waarin iedereen dagelijks video’s opneemt of foto’s maakt met z’n mobiele telefoon en dit vervolgens online deelt met geliefden, kennissen of vrienden, is het niet verwonderlijk dat bedrijven hier massaal op inspringen. Ook Adobe wil graag een graantje meepikken van deze lucratieve online sharing-markt.

Een nieuwe functie in Elements Organizer moet daaraan bijdragen. Het stelt u in staat om met een druk op de knop alle video’s en foto’s van uw mobiele telefoon(s)en harde schijf te importeren in een mobiel album. Na het opgeven van uw Adobe-ID en wachtwoord, worden alle video’s en foto’s in de desbetreffende mobiele albums geüpload naar Adobe Revel. De eerste dertig dagen mag u onbeperkt foto’s en video’s uploaden, daarna nog maar vijftig foto’s per maand. Wilt u toch meer, dan moet u een abonnement afsluiten voor Revel Premium, voor zes dollar per maand.

Via elke webbrowser kunt u uw albums bekijken op www.adoberevel.com. Er is ook een App, maar die is alleen beschikbaar voor de iPhone en de iPad. Voor Android-toestellen of Windows-phones, is er nog geen App. Wel is het mogelijk om op Android-toestellen de Revel Importer te installeren. Met die applicatie kunt u alle video’s en foto’s uploaden naar Adobe Revel. Prettig is in elk geval dat niet iedereen standaard uw albums kan bekijken. U moet hen daar eerst voor uitnodigen door bij de albums een e-mailadres op te geven. Er wordt dan een Engelstalig mailtje gestuurd met de stappen die de uitgenodigde moet ondernemen.

En het moet gezegd, het werkt allemaal snel en eenvoudig. Dat wil zeggen, zolang Elements Organizer er niet de brui aan geeft. Dat gebeurt nog al eens. Uiteraard gaat u altijd eerst na of het aan uw eigen pc ligt en dat deden wij ook. Maar op een schone Windows 8-installatie zou het toch probleemloos moeten draaien. Helaas was dat niet het geval. Elements Organizer crashte bij het importeren van 350 bestanden op de pc en bij het uploaden van vierhonderd bestanden via de telefoon.

Hoogstwaarschijnlijk ligt de oorzaak in de Elements Auto Analyzer. Standaard start Elements Organizer met tal van automatische functies om foto’s en video’s te classificeren. Dit proces slokt ruim zeventig procent van de processorcapaciteit op en lijkt nooit op te houden. Na dit proces via het taakbeheer te hebben gestopt en alle automatische functies te hebben uitgeschakeld ondervonden we geen problemen meer.

De implementatie van de mobiele albums is de belangrijkste wijziging van Elements Organizer. U kunt in dit programma nog steeds video- en fotobestanden op verschillende wijze classificeren en onderbrengen in albums om ze daarna te bewerken in Premiere Elements.

Als u een nieuw project start, zult u ontdekken dat er onder de PAL/AVCHD-map een tweetal nieuwe Quad Full HD-templates zijn gemaakt voor het bewerken van Ultra HD-video. De templates ondersteunen een resolutie van 3840×2160. Dit is de zogenaamde XAVC-S-resolutie die door Sony begin van dit jaar is ontwikkeld voor de consumentenmarkt. Of u er op dit moment veel aan heeft is nog maar de vraag, omdat 4k camera’s nog alles behalve gemeengoed zijn. Maar misschien beschikt u over een GoPro-camera en dan is deze functie toch mooi meegenomen. U kunt de Ultra HD-video bewerken en daarna in XAVC-S-formaat exporteren met een maximale bitrate van 300 Mbit/s.

De ‘look and feel’ en de werking van de interface van Adobe Premiere Elements 12 zijn onveranderd gebleven. Dat is jammer. Het gebruikte lettertype komt in sommige menu’s minder goed uit de verf en de vensters overlappen elkaar regelmatig, wat veel onnodig geklik oplevert om bepaalde taken uit te voeren.

Als u voor het eerst start met monteren in Premiere Elements, dan zult u blij zijn met de knop Met Instructies in de bovenbalk. Door deze knop te activeren krijgt u een negental instructie-onderdelen van het pakket gepresenteerd. Klikt u op een bepaald onderdeel, dan start daarna een wizard die u stapsgewijs laat zien hoe u bepaalde zaken voor elkaar krijgt. Denk hierbij aan de basis van het inkorten van clips op de tijdlijn, het maken van een beeld-in-beeld of het maken van een animatie.

Muziek

Als u alle instructies bekijkt, bent u na een goed uurtje redelijk thuis in Premiere Elements. U zult erachter komen dat alles betrekkelijk eenvoudig werkt en te realiseren is. In een handomdraai monteert u een leuk filmpje compleet met titels, ingesproken commentaar en muziek.

De beschikbare hoeveelheid achtergrondmuziek die u vrijelijk kunt gebruiken in uw montage is flink uitgebreid. U hebt nu de keuze uit ruim vijftig verschillende nummers die zijn ondergebracht in rubrieken als Urban, Bruiloften, Rock-Pop en Blues. Het mooie aan deze nummers is dat u ze nooit meer hoeft te corrigeren nadat u ze hebt ingekort of verlengd op de tijdlijn. De nummers passen zich automatisch aan op de lengte die u wenst. Daarnaast kunt u ook de intensiteit van het nummer instellen. Het enige waar u op moet letten is dat de nummers die u selecteert, eerst gedownload moeten worden. Het gaat elke keer om ongeveer 15 tot 20 MB.

Naast de uitbreiding van de gewone achtergrondmuziek is er nu een tevens een bibliotheek met geluidseffecten toegevoegd aan Adobe Premiere Elements. Omgevingsgeluiden, dieren, ongelukken, brand en explosies, alles is aanwezig om uw montage te verrijken.

Effecten

Premiere Elements staat al jaren bekend om zijn rijkheid aan effecten. Of u nu uw beelden wilt corrigeren of ‘color graden’, ruim honderd effecten staan tot uw beschikking om van alles en nog wat te realiseren. Wat kan Adobe nog toevoegen? Nou ja, nog meer effecten, maar dan in de vorm van templates. Zo is er een aantal nieuwe filmstijlen bedacht, die u kunt gebruiken om uw beelden een ander gezicht te geven. Wat dacht u van Trinity, Verleden jaar of Sparta? Ons inziens compleet overbodig natuurlijk. Deze templates zijn misschien handig om u op ideeën te brengen, maar niet meer dan dat.

Liever zien we dan ook de vernieuwing van de Aanpassingslaag of Adjustment Layer. Deze laag legt u op een spoor boven de video. U behandelt daarna de Aanpassingslaag het zelfde als een normale videoclip; u kunt deze inkorten en langer maken. De Aanpassingslaag is bedoeld om snel en efficiënt effecten te kunnen toekennen aan meerdere clips op de tijdlijn. Voorheen kon dit ook wel, maar dan moest u eerst een clip kopiëren om daarna de effecten van die clip te plakken op één of meerdere andere clips. Het probleem is dan dat alle effecten mee worden gekopieerd.

adobe-premiere-elements12-ajustmentlayer_400

De Aanpassingslaag voorkomt dit probleem. U kent aan die Aanpassingslaag één of meerdere effecten toe of u maakt voor elk gebruikt effect een Aanpassingslaag. Als u daarna de naam van de Aanpassingslaag verandert in de naam van het effect dat er aan toegekend is, dan ziet u in één oogopslag welke en waar u effecten hebt gebruikt in de montage.

Beweging bijhouden

Premiere Elements gebruikt gereedschappen om bepaalde zaken te realiseren. Zo is er een gereedschap Pannen en Zoomen om foto’s dynamischer te maken, Commentaar om zelf iets in te spreken, Tijd uitrekken om uw video sneller of langzamer te laten afspelen en nu komt daar Beweging bijhouden bij. Dit gereedschap is bedoeld om bijvoorbeeld een tekstballon te laten meebewegen met een lopend persoon in de video of om een clipart te koppelen aan een rijdende auto.

De werking van dit gereedschap is redelijk. Als eerste moet u een object uit uw videobeeld afbakenen met een kader. Daarna wordt er een analyse gemaakt van de beweging. Als u direct daarna de video afspeelt, dan ziet u het kader meebewegen met de persoon of het object uit de video. Soms werk dit goed, maar even zo vaak niet. Dit hangt af van het gekozen object of persoon. Lukt het wel, dan kunt u daarna aan dit kader een clipart koppelen. Het nadeel van deze cliparts is, dat deze erg kinderlijk zijn en er daardoor vaak niet uitzien in combinatie met de video. Maar goed, er zal ongetwijfeld een scenario zijn te vinden waarin dit gereedschap tot z’n recht komt.

Bij het exporteren komt u, behalve de eerder aangehaalde exportoptie naar XAVC-S, maar één andere nieuwe optie tegen. U kunt namelijk direct uw video’s exporteren naar Adobe Revel. Na het invoeren van uw Adobe-ID en wachtwoord, wordt het filmpje direct geëncodeerd en geüpload. De kwaliteit is prima.

Conclusie

Adobe Premiere Elements is een eenvoudig, maar krachtig videobewerkingspakket voor iedereen die zonder al te veel omhaal een leuk filmpje wil monteren. Door de nieuwe Instructiefilmpjes zullen nieuwe gebruikers snel hun eerst stappen kunnen zetten.
De nuttige vernieuwingen in deze twaalfde versie zijn beperkt gebleven tot de implementatie van Adobe Revel, het toevoegen van meer achtergrondmuziek en geluidseffecten en de erg handige Toepassingslaag.

Vooral Adobe Revel zal een aantal mensen zeer aanspreken, omdat het daarmee mogelijk wordt om direct aan de slag te gaan met alle foto’s en video’s die met de mobiele telefoon zijn gemaakt en om deze zeer eenvoudig te delen met een beperkte groep mensen.

Naam: Adobe Premiere Elements
Prijs: € 98,40

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
philips monitor
TEST: Philips Ultra Wide Monitor
Voor de cineasten is een beeldverhouding van ‘21 staat tot 9’ niets nieuws. Veel Blu-ray- ...