Denon_AH-D600

Denon AH-D600 en Klipsch X11i

Redactie Hoofdtelefoons Reviews Uncategorized

Erin of erom? Dat is de vraag waarop we aan de hand van twee onlangs geïntroduceerde hoofdtelefoons een antwoord proberen te krijgen. Liever de grote schelp om het oor, zoals de mode voorschrijft, of de minimale luidspreker erin?

De eerste van de twee, de Denon AH-D600, is redelijk compact uitgevoerd en toch vallen beide schelpen voldoende ruim om het oor. Dat leidt onvermijdelijk tot een ongemakkelijk compromis wat de druk tegen de schedel betreft. Is die druk te laag, dan beweegt de hoofdtelefoon ongemakkelijk rond de oren, wat het draagcomfort zeker niet ten goede komt. Vooral bij gebruik in combinatie met een videocamera word je daar niet gelukkig van. Een te hoge druk is wellicht nog minder comfortabel en staat langdurig gebruik in de weg. Menige fabrikant gaat dan op de eerste plaats voor een zo gering mogelijk gewicht, zodat de hoofdtelefoon ook bij een lager drukniveau zelfs bij bewegingen op z’n plaats blijft zitten.

Ovaal

Klipsch X11iDenon heeft, gezien het gewicht van 365 gram, die weg blijkbaar bewust niet gekozen. Nee, de keuze is gevallen op een zachte, prettig aanvoelende bekleding van de schelpen in combinatie met een perfecte druk. De AH-D600 draagt heel plezierig, ook nog na het beluisteren van een paar schijfjes, en slaagt er bovendien in het omgevingsgeluid redelijk buiten te houden. Handig op locatie. Kortom, het draagcomfort is goed.

Bij een hoofdtelefoon in beide oren is dat altijd weer afwachten geblazen. Natuurlijk wordt ook de Klipsch X11i, zoals we dat gewend zijn bij een in-ear, geleverd met oordopjes in verschillende maten, maar dat betekent in de praktijk niet zelden dat er aan de eerste luistersessie een lange periode van experimenteren voorafgaat.

Dit keer echter zijn we met de in de fabriek gemonteerde ‘mediumdopjes’ direct bijzonder in onze sas. Zou dat dan toch iets te maken hebben met hun ovale vorm, een vinding waar Klipsch veel ophef over maakt? In eerste instantie konden we ons dat nauwelijks voorstellen. Als die ovale vorm dermate bijdraagt aan het draagcomfort, dan zou toch iedere fabrikant zijn in-ear hoofdtelefoons daarmee uitrusten?

Niet dus, en sinds we met de X11i aan de slag zijn gegaan is het ons een raadsel waarom. Waarschijnlijk heeft het te maken met door de fabrikant gedeponeerde patenten. De kleine luidsprekers komen op het gevoel vrijwel meteen op de juiste plaats in het gehoorkanaal terecht, dat dus inderdaad een ovale doorsnede blijkt te hebben. Je voelt ze vervolgens nauwelijks meer, en een langdurige, comfortabele luistersessie kan beginnen. Ja, de ovale dopjes waren voor ons werkelijk een openbaring en zorgen bovendien voor een goede afsluiting van het omgevingsgeluid.

Joe Cocker

Denon_AH-D600Naar muziek luisteren via een hoofdtelefoon betekent dicht op de feiten, overweldigend, een heel concert in een hal of een stadion geperst in de beperkte ruimte tussen beide oren. Om na te gaan hoe een te testen model het ervan afbrengt, trekken we daarom meestal het bijna tien minuten durende With A Little Help From My Friends uit de kast, de live-uitvoering door Joe Cocker. Halverwege, als Cocker, de band en de backingvocals op ramkoers lijken te liggen, moet de hoofdtelefoon bewijzen waartoe hij in staat is.

Verzuipen de details niet, blijft de stem al scheurend, krijsend en smekend in het midden van het klankbeeld, netjes op z’n plaats, smelten de stemmen van de achtergrondzangeressen niet samen?

Ja, daarin slagen beide hoofdtelefoons opmerkelijk goed. We worden aangenaam verrast door een gedetailleerd klankbeeld, ruimtelijk en homogeen, dus zonder dat daarin bepaalde frequenties sterk worden voorgetrokken. De fors aangesproken bass drum komt goed door, strak en droog zoals we dat graag horen, en wordt zeker niet overdreven. Nee, de Denon is geen hoofdtelefoon voor luisteraars die een overdreven laag op prijs stellen, niet voor hen die op zoek zijn naar vette bassen. De Klipsch lijkt wat verder te gaan in het laag, maar ook hier blijft hinderlijk gedreun uit.

Conclusie

Forse schelpen rond het oor of werkelijk piepkleine luidsprekertjes erin? Wij zijn er ook na deze test niet helemaal uit. Wat vaststaat is dat Denon en Klipsch er beide in geslaagd zijn een hoofdtelefoon te ontwikkelen met een zowel homogeen als ruimtelijk klankbeeld. Omdat de Denon AH-D600 iets meer nadruk legt op het middengebied en daardoor tijdens de opname of de montage van videobeelden een goede beoordeling van dialogen mogelijk maakt, gaat daar onze voorkeur naar uit. Eerder een kwestie van smaak dan een verschil in kwaliteit. Dat geldt meer nog voor het draagcomfort. Ook hier in combinatie met een videocamera een zeer geringe voorkeur voor de Denon, gewoon omdat daarvan gemakkelijk één schelp naast het oor kan worden geplaatst. Dat komt contact met mensen op de set zeker ten goede. Voor enkel en alleen een avondje muziek luisteren hebben we een voorkeur ontwikkeld voor de Klipsch X11i.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
lightning usb
EU verplicht universele oplader voor smartphones
Goed nieuws voor wie zich ergert aan de talloze kabels voor smartphones. De Europese Unie ...