Drama op wielen

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 105-2015
In 1987 kreeg ik opdracht van TROS Sport om Mieke Havik te volgen bij haar poging om het uurrecord aan te vallen van wielrenster Jeannie Longo (26 oktober 1986). De eerste opname vond plaats in Soest waar zij met de bekende stem van de radio, Hans Hogendoorn, woonde. Wij volgden haar op haar dagelijkse trainingsrondje vanuit de auto, klep open, camera op statief en draaien maar.

Fritz_5Het bleek dat er voor de aanval wel een speciale fiets nodig was die over het merendeel uit koolstof bestond, vrij nieuw in die tijd. De volgende opname was dan ook bij de zeer gespecialiseerde fietsenmaker die met behulp van diverse computerprogramma’s het juiste verzet kon vaststellen, beenhoogte op de trappers en wat al niet meer. Aan het team ter voorbereiding werden toegevoegd: een fietsmecanicien, een trainer (Eddy Verheyen), een manueel therapeut (Ron Westera), een arts (Rob Pluymers), een technicus (Harry Janssen) en als laatste Peter van Stuaelen, voorwaar een zeer uitgelezen team.

Dramaserie
Door middel van diverse interviews kwam er een duidelijk beeld tevoorschijn dat Mieke er mentaal en fysiek goed voorstond. Met deze vooruitzichten gingen we 6 januari 1987 met de auto naar Wenen. Pieter van den Ploeg (VARA) als redacteur en ikzelf als camera-/geluidsman, een klein team dat wel. In Wenen werden de eerste rondjes al gemaakt en iedereen was zeer optimistisch over de resultaten van Mieke. Zij was relaxed en in topvorm. Daar trad al snel enige verandering in op toen een sportpsychiater, Ferdi Oyen, het door het team uitgezette plan van aanpak, compleet overboord gooide en uitsluitend met zijn eigen inzichten ging inwerken op Mieke. Fritz_3De resultaten lieten zich al snel zien, het niveau en de prestatie van Mieke liepen schrikbarend terug. Mieke was, in de paar dagen dat Ferdi aan het werk was gegaan, compleet van karakter veranderd. Nu begon het op de een of andere manier toch interessant te worden, we gingen uiteraard voor een sportprogramma maar het werd meer en meer een dramaserie met Ferdi Oyen in de hoofdrol. Wij gingen maar eens bellen met Jack van Gelder van TROS Sport wat we met deze aanzienlijke veranderingen moesten gaan doen en die zei: “doorgaan, dit gaat mooie televisie worden, winnen is prachtig maar verliezen kan mooiere beelden opleveren” en dat was ook zo. De aanval werd toch ingezet, maar haar wankele pogingen leiden al snel, zelfs al bij de eerste ronde, tot zeer magere rondecijfers. Het team probeerde haar met alle macht tot spoed te manen, maar haar reactie was veelzeggend, ze schreeuwde tegen Eddy Verheyen “maakt niet uit”. Eddy Verheyen verhief in onmacht zijn handen in de lucht duidelijk gebarend aan de andere teamleden dat redding niet meer mogelijk was, toch ging Mieke door.

Rondom onze as
Voor deze geplande opname in Wenen had ik een speciale unit ontworpen die door één man kon worden gedragen, omdat we slechts met zijn tweeën waren, moest ik een zeer compacte unit ontwerpen.Fritz_2 Dit was nog in de tijd dat er een grote losse video recorder mee ging ter grootte van een aardige AV versterker. Deze werd met een dikke kabel verbonden onderaan een camera, dus moest de geluidsman/redacteur de camera goed volgen. Dat zag er als volgt uit: in een aluminium bak zat voor de U-Matic High Band recorder van JVC, dan twee riemen met schouderpads over de schouder naar achteren naar de andere aluminium bak met daarin een auto accu. Deze voedde overigens de gehele dag de camera en recorder. De gehele unit was zeker niet licht, maar gelukkig hoefden wij deze unit niet de gehele dag om te hebben. Dat kwam omdat we ook een vast camera standpunt hadden, midden in de wielerbaan, zodat we rondom onze as Mieke de gehele rit konden volgen. Ik vergeet nog te melden dat op de unit een vast microfoon statief was gevestigd, welke flexibel met de hand kon worden gestuurd. Er werd door de TROS twee uitzendingen gewijd aan deze aanval op het wieler uurrecord binnenbanen.

Mooie televisie
De eerste uitzending ging over de voorbereiding, het speciaal opbouwen van de fiets. De trainingsrondjes die zij deed en andere mentale voorbereidingen. De tweede uitzending, de eigenlijke poging, volgde een week daarna. Volgens Jack van Gelder van TROS Sport was het top televisie, waar hij zeer mee in zijn nopjes was en dat had natuurlijk ook te maken met de goede kijk- maar vooral ook waarderingscijfers. Fritz_1Het had ook te maken met het feit dat het drama zich zo duidelijk heeft ontvouwen ten overstaan van de TV kijkers. Wij zaten er met de camera letterlijk boven op en het verschil tussen, laat ik zeggen Mieke 1 en Mieke 2, was zo uitzonderlijk groot dat het letterlijk voer voor psychiaters was (maar dan niet Ferdi Oyen).
Om nog even terug te komen op de baan in Wenen, Eddy Verheyen en Rob Pluymers hebben letterlijk Mieke van haar fiets moeten trekken en ze riep maar: “Ik ga door, ik ga door”, maar helaas konden deze twee heren en de rest van het team haar niet verder begeleiden in de zo belangrijke nazorg. Dit debacle heeft Mieke een complete burn-out en scheiding bezorgd. Zij heeft de sport verlaten en runt nu een zeer succesvolle haptonomie praktijk. De krantenkoppen logen er, na het drama, niet om en zoals dat gaat vielen de betrokken heren over elkaar heen om de schuld door te schuiven. Hoewel duidelijk was dat de psychiatrische aanpak van Ferdi Oyen de schuld was van dit totale falen. Hij bleek te diep te hebben gegraven in haar verleden, waardoor er dingen boven kwamen die de hele sportprestatie meer belemmerde dan versterkte. Het was mooie televisie en een voorbeeld van hoe diep je kunt gaan als je verliest.

Fritz de With, Televisie Producent
STS Televisie Produktie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Bloxit
Het is erg leuk om persoonlijke foto’s, bijvoorbeeld van de familie of mooie reizen, op ...