Drie middenklasse draagbeugelcamcorders: Sony PXW-Z190, JVC GY-HC500 en Canon XF 405

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 128-2019
De draagbeugelcamcorder met boxbody is momenteel zo’n beetje de standaardcamera voor de gevorderde amateur en professional. Alles zit er op en er aan, 4K op 50P, ergonomisch te hanteren, V-log voor interne postproduction met colour grading, HDR, draadloze IP-netwerken en veelal ook nog op eigen maat en smaak uit te breiden. In de prijsklasse tot 4.100 euro is er een ruim aanbod aan modellen die de wensen van de amateur optimaal vervullen.

Sony PXW-Z190
Dit is met 3x een 1/3” Exmor CMOS-sensor een echte 3-chipper. Dat wil zeggen de PXW-Z190 neemt de primaire videokleuren Rood, Groen en Blauw afzonderlijk op. Dat geeft een betere kleurweergave en gezamenlijk een resolutie en lichtsterkte die een enkelvoudige sensor van 1 inch overtreft. Een prima beeldkwaliteit in deze is Sony wel toevertrouwd en de fabrikant mikt met deze pro camcorder echt op de professionele gebruiker en veeleisende videoamateur.
Ook de andere specificaties staan op hoog niveau. Een 25 maal (28-720 mm kleinbeeld) Sony G-master zoomobjectief bestrijkt voor 95 % alle beeldhoeken en brandpuntsafstanden die je in de dagelijks videopraktijk nodig hebt. Natuurlijk naar keuze automatisch ook met de hand (zoom, focus en iris) te bedienen. De zoommotor loopt lekker intuïtief en gelijkmatig.
Een dubbel SD-slot voor snelle geheugenkaarten biedt een ruime opslagcapaciteit, hot swapping en het simultaan opnemen in verschillende videostandaarden. UHD (3840 x 2160 pixels) op 24 op 25, 50 en 60P opnamen in 4:2:2 10 bits. De PXW-Z190 biedt een breed scala aan videoformats. Belangrijk zijn XAVC-Long (QFHD en Full HD), DVCAM (25P en MX-formaat), MPEG HD 422 en MPEG HD (Via optionele licentie). Ook Proxy 1080i tot 9 Mbps voor gelijktijdige opname van 4K en HD. Uiteraard zijn de huidige interne postproduction en High Dynamic Range aan boord. De PXW-Z190 voorziet hiervoor in HLG (Hybrid Log Gamma) voor zowel HDR (hoog dynamisch bereik) als SDR (standaard dynamisch bereik). Dat scheelt straks weer flink in de benodigde tijd voor het nabewerken. Het kan allemaal gewoon met je eigen montagesoftware en workflow zonder extra colour grading! Verder ook een variabel ND filter en gezichtsherkenning. Opvallend is de Face Detection Autofocus. Deze Face Only AF richt de focus op een specifiek persoon en houdt deze constant in de scherpte, zelfs binnen een groep. Zo heb je de zekerheid dat de Sony PXW-Z190 camera altijd in focus blijft op je onderwerp.
In plaats van interne glazen grijsfilters is de PXW-Z190 voorzien van een ingebouwd elektronisch lineair variabel ND-filter. Normaal instelbaar van 1/4ND tot 1/128ND met de mogelijkheid om deze in de automatische stand te zetten. De camera beschikt over ingebouwde 2,4 en 5 GHz WiFi. Heel welkom zijn de dubbele multi-interface schoenadapters. Twee betekent dubbel zoveel te bevestigen accessoires (bijvoorbeeld een lamp en een microfoonontvanger) op de camera. Multi betekent het optimaal elektronisch koppelen en/of voeden van de daartoe geschikte randapparatuur. Er zijn twee XLR-connectoren en je kunt audio tot maximaal vier kanalen opnemen. Het geluid is, zelfs met de beide interne stereomicrofoons, relatief goed voor een draagbeugelcamcorder in deze prijsklasse. Deze camcorder is een echte goede allrounder tegen een schappelijke prijs.

JVC GY-HC500/550 Connected Cam
Zoals de typenaam Connected Cam al impliceert is dit een echte netwerk (IP connected) camcorder. Je kan deze 4K GY-HC500 draagbeugelcamcorder naast het stand alone gebruik in het veld er zo een (draadloos of bekabeld) netwerk mee op. Ideaal voor reportage-, ENG nieuws, sport, theater en het rondlopen op evenementen. Het duurdere model HC550 beschikt ook over eigen draadloze antennes met een behoorlijk bereik. Gewoon echte InternetProtocol (IP)-connectiviteit.
Full HD live streaming gaat tot 20 megabits per seconde. Tevens is er een IB Audio Return aan boord. Het is mogelijk om aan de streaming uitzending titels en grafische plaatjes toe te voegen.
In beide gevallen gaat het om camcorders met een 1-inch 4K CMOS sensor voorzien van een speciaal hiervoor ontworpen 20 maal (28 – 560 mm kleinbeeld) zoomobjectief. Handmatig te bedienen met de ringen voor zoom, scherpstelling en iris. Film je in HD dan staat tot 40 maal verliesvrije digitale zoom ter beschikking. JVC claimt een dynamisch bereik van 12 diafragmastops en volledige ondersteuning van de professionele kleurruimten BT.709, BT.2020 en BT.2100 HLG/J-Log1 en HDR. Ook hier weer de ingezette trend van optimale kleurbewerking in de body en inspelen op de HDR-weergave van de moderne flatscreens en thuisbioscoop. Het opnemen gaat onder andere via de formaten H.264, 10-bit Apple ProRes 4:2:2 op 10 bit en MPEG-2. Bij UHD 24, 25 en 50/60P. Bij het model HC500 om MFX en MPEG-2. De slots voor de geheugenkaarten zijn van het type SDHC/SDXC met de professionele modussen redundant, relay, back-up, en proxy recording.
Andere interessante specificaties zijn een 4 inch hoge resolutie LCD-viewerscreen met hoogwaardige menunavigatie, een LCOS zoeker, twee XLR inputs, ingebouwde ND-filters 3G-SDI en HDMI video outputs en een M.2 drive slot voor externe l SSD opnamen. Ook kunnen deze camcorders met de water resistant rating tegen een regenbuitje.
De JVC GY-HC500 is de camera voor het breaking news, sport en de flitsende reportagemaker die regelmatig ook het IP-netwerk opgaat. De optische prestaties zijn ook pro-niveau. Tevens makkelijk te verwerken met montagesoftware van onder Apple Os en Windows 10. De geluidskwaliteit en interne microfoons zijn doorsnee voor deze camcorderklasse.

Canon XF-405
Weliswaar al in 2018 op de markt gekomen, maar dit is een echte nieuws- en reportagecamera en ook heel geschikt voor creatief videofilmen. De Canon XF-400 is de voordeligste versie en komt zonder professionele opties. Wij prefereren voor de gevorderde gebruiker echter de 405 met de afneembare handgreep voorzien van een audiomodule met twee XLR-ingangen, MXF-support, netwerk & workflow-ondersteuning en HD-SDI. Beide camcorders bieden opnamen in zowel hoge kwaliteit UHD en Full HD. De CMOS-sensor is van het formaat 1.0 inch en vindt zijn optische kompaan in het hoogwaardig 15 x 4K-zoomobjectief met de snelle en accurate Dual Pixel CMOS AF. Voor meer slow motion is er en een framerate van 100P. Verder netwerkmogelijkheden met FTP-overdracht en afstandsbediening. En heel aantrekkelijk zijn de compacte, lichte en daarbij toch een comfortabel ergonomische bediening.
Optisch gezien gooit Canon bij video altijd hoge ogen. Het eigen ontwerp 15 maal zoomobjectief valt ook geheel handmatig te bedienen. Het 15 maal bereik is 25,5 tot 382,5 mm (kleinbeeld). De interne beeldstabilisatie staat op hoog niveau even als de mechanische afwerking en bediening van de zoomknop. Via de functieknop schakel je over tussen de handmatige ringbediening voor zoom scherpstelling en iris. Dat kan tevens via het touchscreen. De Dual Pixel CMOS AF is een fasedetectie AF-technologie op basis van de pixels op de beeldsensor. Deze unieke Canon-technologie gebruikt twee fotodiodes per pixel voor autofocus en combineert ze voor het maken van video-opnamen. Het resultaat is een snelle en nauwkeurige scherpstelling. Ook heel effectief bij bewegende onderwerpen. Gezichtsdetectie voorkomt het uit het scherpe oog verliezen van voor de compositie belangrijke personen.
De 4K opnamen zien er in UHD/50P MP4-indeling (150 Mbps) met extra ondersteuning voor XF-AVC-ondersteuning goed uit. Intern gaat het om 4:2:0 op 8 bits. Extern krijg je 4:2:2 10 bits via de HDMI of 3G SDI-output uit. Canon is altijd ook sterk geweest in geluid. Bij het MP4-formaat staan er twee stereokanalen ter beschikking. In Het MXF-formaat zijn er vier kanalen (twee extra via de handgreep) beschikbaar. Vanzelfsprekend valt het audiovolume met twee draaiknoppen ook handmatig te bedienen. De beide ingebouwde microfoons zijn lang niet slecht maar met een externe microfoon is het geluid gewoon strelend voor het oor. Al met al een relatief goede geluidskwaliteit voor deze prijsklasse.
Samenvattend een erg leuke camcorder met professionele trekjes, een goede AV-kwaliteit en lekker compact. Geschikt voor de veeleisende amateur en professionele camcorderjournalist of lokale tv.

Prijzen & Info
Sony PXW-Z190 € 4.099,- www.sony.nl
JVC GY-HC500 Connected Cam € 3.700,- www.jvc.nl
Canon XF-405 € 3.349,- www.canon.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
BenQ SW270C monitor voor fotografen
BenQ brengt met de monitor SW270C de nieuwste uitbreiding van de PhotoVue SW-serie op de ...