Drie topmontage Pakketten: Magix Video Pro X 10, Davinci Resolve 14 en Vegas Pro 15

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 119-2018
Wie serieus videofilms wil produceren heeft daarvoor een topklasse NLE-pakket nodig. Dat biedt tegenwoordig veel waar voor je geld. Met Magix Video Pro X 10, Davinci Resolve 14 en Sony Vegas Pro 15 krijgt de videomaker een complete digitale studio voor postproduction op zijn pc of Mac. De prijzen variëren van gratis tot net onder de € 600,-.

Het non lineair editen (NLE) oftewel het monteren van een echt goede videofilm is niet alleen een kwestie van wat knippen en plakken. Het vakjargon spreekt in deze niet voor niets van postproduction, het na de opname verder produceren. Daarbij komen kijken: tot op het beeld (frame) nauwkeurig snijden, de juiste titels, overgangen en effecten, kleurcorrectie en een goed klinkende soundtrack. Verder dient de NLE software allerlei formaten en compressiemethoden voor zowel video, grafische bestanden als geluid te kunnen importeren en exporteren (sharing). Videowebsites op internet, social media en streaming IP-broadcasting spelen daarbij een steeds belangrijkere rol.
Let bij de aanschaf altijd op de benodigde type computer met besturingssysteem, de CPU, grafische kaart met GPU en het beschikbare systeem-RAM. De NLE-software en montagecomputer dienen zo perfect mogelijk samen te werken.

Postproduction
Een montagepakket voor postproduction omvat uiteraard een video-editor met alle gereedschappen voor het knippen, plakken, combineren, verplaatsen, invoegen en het keyen van de videoclips. De CODECs en rendering engine bepalen wat je allemaal in de tijdlijn kunt binnenhalen en weer exporteren. Daarnaast een bibliotheek (mediapool) met browser om alle AV-bestanden te kunnen terugvinden.
De generatoren voor teksten/titels, overgangen (transitions) en (speciale) effecten verzorgen de fraaie grafische opmaak. Steeds meer zie je ook specialistische kleurbewerking, de zogenaamde color grading al of niet aangevuld met speciale sfeertabellen, de LUTs (Look up tables). Tot slot mag een complete geluidsstudio eigenlijk niet ontbreken

Magix Video Pro X 10
Zoals Pro al aangeeft is dit Windows NLE-pakket van Magix bedoeld voor de gevorderde amateur en vakmatige gebruiker. Dat betekent veelzijdig in de mogelijkheden, een hoge AV-kwaliteit, snel in het doorrekenen en een goede betrouwbare workflow. Inmiddels heeft Magix Video Pro X zijn sporen in NLE-land dik verdient en behoort tot de beste montageproducten in zijn genre.
De tijdlijn biedt de editor alles wat hij of zij nodig heeft aan montagegereedschappen van 3-punts editing op een overzichtelijke en intuïtieve manier tot op het frame nauwkeurig monteren. Ook zijn er proxy monteren (voormontage in lagere resoluties), multicambewerking, import van smartphone Actioncam en 360 graden camera’s. Je kunt gemakkelijk verschillende videoformaten in de tijdlijn door elkaar gebruiken. Het aansturen van effecten en het ontwerpen van animaties gaat relatief eenvoudig en nauwkeurig. Dat gaat onder andere via keyframes vanuit de mediapool.
Via nesting plaats je al (voor-)bewerkte beeldsequenties in andere videoclips/montages in de tijdlijn. Color grading ontbreekt niet. Dat vergt altijd enige leertijd maar daarna kan je de videoproductie perfect corrigeren, clips op elkaar qua sfeer en tint afstemmen en allerlei moods (gekleurde stemmingen) aanbrengen. Er is sprake van een 16 bits Deep Color geïntegreerde kleurverwerking met 4:2:2 sampling met gradatiecurven voor grijstrappen en gedetailleerde kleurcorrectie. Je kunt bestaande LUTs (sjablonen of uit camera’s) gebruiken of hen ook zelf samenstellen.

Behoorlijk geavanceerd
Als instrumenten voor de kleurcorrectie staan naast de wielen en gradatiecurven ook Vectorscoop, Golfvormmonitor, Histogram en RGB-Parade ter beschikking. Video Pro X ondersteunt alle standaard videoformaten zoals AVCHD (progressive), NXCAM, ProRes, XAVC S, XDCAM of HEVC/H.265. En optioneel ook professionele formaten zoals AVC-Intra en DVCPRO. Met de open tijdlijn in dit videomontage programma kun je verschillende formaten eenvoudig importeren en bewerken. Er is geen tijdrovende convertering vooraf nodig.
Naast export naar de gangbare sociale media beheert Magix Video Pro X ook authoring voor dvd en Blu-ray met AVCHD en opmaak. De soundtrackfunctie is behoorlijk geavanceerd. Aan boord zijn onder meer audio cleaning (het opruimen van storende rommel in de frequenties), een meerkanaals realtime audiomixer, 5.1 Surround sound en interfacing met professionele DAW-studiosoftware voor audio. De transitions, special effect, animaties en titels zijn uitgebreid en van hoge kwaliteit. Er zijn tal van online instructiefilmpjes beschikbaar.

Blackmagic Davinci Resolve 14
Het blijft min of meer magisch bij de NLE-software. Bij Blackmagic groeide de hoogwaardige software voor color grading Davinci Resolve uit tot een volledige montagestudio aangevuld met een krachtige geluidsstudio. De charme van de Engelstalige versie 14 zit hem in het gratis bij de basisversie, intuïtieve bediening en vele mogelijkheden. Naar keuze leverbaar voor Windows en Apple OS.
De tijdlijn-interface valt relatief snel te leren wat de basis-editingfuncties betreft. Een project met de juiste instellingen aanmaken, de media inladen (Resolve lust bijna alles), de in- en uitpunten in het linker venster aanbrengen, invoegen in de tijdlijn en afspelen in het rechter venster. Een kind kan de ‘montagewas’ doen. Er zijn diverse instructiefilmpjes beschikbaar om de edit- en vervolgmogelijkheden van Davinci Resolve uit te leggen. Dit montagepakket werkt met vier gebruiksmodi:
1. Media voor het bewerken van de afzonderlijke mediabestanden op beeld en geluid. Je kunt hen hier al bijsnijden (trimmen) door met de muis cursor door de duimnagelafbeeldingen te trekken en de geluidsvolumes op meerdere tracks in het mixervenster bekijken.
2. Edit voor het plaatsen in de tijdlijn op verschillende sporen. Hierin kan je alle editfuncties uitvoeren en de overgangen, effecten en titels aanbrengen. Tevens de basale correcties bij de geluidsporen op het gebied van volume, overgangen, toevoegen en bijsnijden. Ook multicam.
3. Kleur. De mogelijkheden variëren hier van de standaard kleurcorrectie met filters, kleurenwielen en curven plus HDR tot geavanceerde color grading met het door knooppunten en lijnen verbinden van de verschillende aanpassingsacties per clip(s). Dit is echt de hogeschool voor postproduction bij kleur.
4. De zeer uitgebreide geluidsstudio Fairlight voor de soundtrack in Dolby 5.1, 7.1 en 22.2.
5. De exportmodule Deliver voor het distribueren naar filmbestanden, dvd, het internet en social media.

Compleet pakket
Kortom een heel compleet pakket. In de basis versie vallen de titelmogelijkheden wat tegen. In de betaalde release heeft u meer hoogwaardige effecten voor onder andere gezichtscorrectie, het bewerken van beeldonderdelen (bijvoorbeeld bergtoppen oprekken) en online groepsmonteren inclusief het chatten met de andere betrokken editors. N.B. Resolve 14 heeft ondersteuning van een geschikte GPU op de grafische kaart nodig!

Vegas Pro 15
De professionele ex-Sony magie van Vegas Pro zit tegenwoordig bij Magix. Even waren de fervente liefhebbers van dit hoogwaardige montagepakket bang dat dit bij de overname (vanaf versie 14) door concurrent Magix zou verdwijnen. Het tegendeel is echter waar. Versie 15 werd gewoon heel geslaagd doorontwikkeld.
Ook Vegas Pro is een echt professioneel NLE-pakket voor de postproduction. Met een fraai donkergetint gebruikersinterface dat de professionele Windows-editor als gegoten zit. Alles op de plek bij de menu’s en vensters waar je de gevraagde bewerkingsfuncties ook verwacht. En deze bewerkingsfuncties met opmaak, overgangen en export reiken tot echt grote montagehoogten. Dat maakt Vegas Pro 15 niet tot een NLE-pakket voor beginners maar tot het vakgereedschap van de gevorderde en professionele editor. Met de beschikbare instructiefilmpjes en handleidingen kom je er dan best (in het Engels) uit.
Vegas Pro 15 accepteert bijna alle video- en geluidsformaten. De software past automatisch de ingeladen media aan de projectinstellingen aan en speelt ze allemaal in realtime af. Geen pre-renderen of transcoding. Bij de multitrack audio naar keuze geluid met lage resolutie of ongerept 24-bits, 192 kHz geluid met hoge resolutie en alles er tussenin; mono, stereo of 5.1 Surround geluid.

Uit de kunst
De weergave op het beeldscherm is bij Vegas Pro zowel traditioneel van opzet als modern van vormgeving. Dit is professioneel editen zoals het hoort. Met een uitgekiende workflow, instelbare hardware-versnelling, de interface op maat configureren en op het juiste systeem nu ook echt een stuk sneller dan de voorgaande versies. De kwaliteit van beeld, geluid, titels en effecten zijn uit de kunst. Bij de grafische en overgangsmogelijkheden blinken de NewBlue FX-filters 5 en Boris FX echt uit. Verder is Vegas Pro 15 heel geschikt voor dvd- en Blu-ray authoring met DVD Architect. Nieuw in release 5 zijn onder meer:
• Een uitgebreid dynamisch bereik vanuit camera’s die S-Log-codering gebruiken en ondersteund worden door het ACES 1.0 Academy Colour Encoding System.
• LUT OFX voor de gewenste filmische kleursfeer en look.
• Instant freeze frame.
• Versnelling met behulp van NVIDIA- en Intel QSV-technologieën.
• Hitfilm voor verbetering en reparatie van videoclips.
• ACES 1.0 ondersteuning.
Er is keuze uit drie Vegas pro 15 pakketten: Edit (basis en geen Architect), Pro Standaard (Architect, NewBlue Effect Filter plus Hitfilm Essentials) en Suite (Als standaard plus Boris FX Saphire en NewBlue Titler Pro).

Prijzen & Info
Magix Video Pro X 10 € 399,-
www.magix.com/nl

Blackmagic Davinci Resolve 14 € 299,-
www.blackmagicdesign.com

Vegas Pro 15 Edit € 399,-
Vegas Pro 15 Pro € 599,-
Vegas Pro 15 Pro Suite € 799,-
www.vegascreativesoftware.com/nl/vegas-pro

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Transcontinenta Samyang XP 50mm F/1.2 voor Full-Frame Canon DSLR camera’s
Transcontinenta heeft het derde objectief aangekondigd in de Samyang premium objectievenrange: de Samyang XP 50mm ...