Drie vakantiecamcorders

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 110-2016
Waaraan moet een videocamera voor de vakantie nu eigenlijk voldoen? Dat scheelt nogal per vakantiedoel. Die variëren van het vastleggen van die leuke momenten tot een complete reportage. Ook wil je het liefst zoveel mogelijk vrij zijn en niet met al te veel videospullen of grotere camerahuizen rondslepen. Eenvoudig en snel maken dat je niet steeds behoeft na te denken over de instellingen. In meer dan 90% gewoon raak. En dure apparatuur is vervelend bij kans op beschadiging of diefstal.

De hier besproken camcorders vallen in de vakantiecategorie snel, makkelijk in gebruik en redelijk geprijsd. Je kunt er voldoende mee om toch op niveau zonder veel rompslomp te filmen. Shots raak ter plekke in Full HD, genoeg kwaliteit voor op vakantie. Geschikt voor het gros van alle vakantieclips en zelfs kleine reportages. Ook het geluid kan er mee door. WiFi is handig om de beelden van die leuke vakantie of trip snel met anderen te kunnen delen. Niet te groot en vooral ook niet de duur vormen een ander criterium. Hieraan voldoen de besproken Panasonic HC-W580, Canon Legria HF-R78 en Sony Handycam CX625.

Panasonic HC-W580
Een echte Full HD vakantiecamcorder met net ietsje meer dan normaal. Het eerste dat aan deze Panasonic HC-W580 opvalt is de extra lens. Deze is bedoeld voor Panasonic’s eigen Twin-techniek waarbij de tweede camera de videofilmer zelf of een ander object/persoon uit de omgeving als beeld in beeld mee kan nemen. Zo kom je zelf ook nog eens in de vakantiefilm in plaats van alleen achter de camera. Natuurlijk is het allemaal kwalitatief gezien een beetje spielerei, maar het is wel een leuke gimmick op vakantie.
De Full HD beeldkwaliteit van deze HC-W580 is zoals gewoonlijk boven alle vakantietwijfel verheven. Met 180P op 50 beelden per seconde op 50 Megabits per seconde gewoon goed. De BSI MOS-sensor meet 1/5,8 inch en 2,51 Megapixels en dat is voor de meeste opnamesituaties meer dan voldoende. Alleen bij matig licht lopen de prestaties terug. Bij te veel licht een grijsfilter toepassen. Extra vakantiefoto’s schiet je met deze camcorder op 1,7 tot 2,2 Mps.
High Dynamic Range (HDR) komt eveneens op vakantie van pas. Zoals bekend weet HDR prima raad met hoge contrasten. Bijvoorbeeld binnenshuis met een hel verlicht raam op de achtergrond, een zonsondergang waarbij je niet alleen een silhouet-landschap wil en aan het strand of in het hooggebergte.
De 50 maal optische zoom klinkt indrukwekkend. Toch raden wij dat in de praktijk niet aan omdat het dan bijzonder lastig wordt om de camera zonder statief echt stil te houden. Met de betrouwbaar en accuraat werkende optische beeldstabilisator (Hybrid OIS met actieve modus) lukte ons dat wel tussen de 12 en 20 maal zoom. Niet van tevoren alcohol drinken natuurlijk! Het maximale groothoekbereik is 28 mm bij 16:9 beeldformaat. De autofocus is relatief snel en nauwkeurig.
Voor de extra ingrepen bij de opname zijn er de handmatige scherpstelling, iris en instelbare sluitertijden.
De afmetingen zijn lekker compact doch niet te klein. Om precies te zijn 60 x 62 x 129 mm en 264 gram. Qua bediening redelijk ergonomisch en intuïtief voor een dergelijke kleine camera. En op de volledig automatiek kun je vertrouwen. Er is een ook bij meer licht voldoende zichtbaar 7,5 inch LCD-touchscreen met 460.800 dots. Een zoeker ontbreekt. Het stereogeluid (AVC Dolby Digital in MPEG4 en AAC) via de interne microfoons valt reuze mee doch helaas geen aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon. Verder uiteraard WiFi (geen NFC) en HDMI aan boord. De opslag in AVCHD Progressive/MP4 gaat op SD/SDHC/SDXC.

Canon Legria HF-R78
Canon mikt met deze camcorder op de combinatie van goede Full HD-kwaliteit, eenvoudige creatieve bediening en creativiteit plus volop connectiviteit via WiFi en NFC. In ieder geval een veelbelovend begin van de vakantie.
Het videosysteem is AVCHD/MP4 waarbij gelijktijdig opnemen mogelijk is. Opnametijd is er genoeg. Te beginnen met 16 GB aan ingebouwd flashgeheugen en op de geheugenkaart type SDXC/SDHC met Relay Recording. Intern geheugen: AVCHD-modus, 3 uur MP4-modus: 4 uur en 20 minuten op en 64 GB SDXC-kaart (niet meegeleverd): AVCHD-modus, 24 uur en 30 minuten MP4-modus, 34 uur en 45 minuten. In ieder geval geen gebrek aan opnamecapaciteit maar dat dan alsjeblieft straks niet allemaal thuis laten zien.
Het opnamesysteem bestaat uit een 4,85-inch CMOS sensor van 3,28 Megapixels (effectief film en foto 2.07 Mps), een Filter met Bayerpatroon en F1.8-F4.5 32 maal optische zoom. In de praktijk gaat het om een brandpuntbereik van 32,5 tot 1853 mm. Dan heb je natuurlijk wel een hele goede optische beeldstabilisator nodig en die is er ook: Intelligent IS met Advanced Dynamic-modus.
Het instel & viewerscherm is een 7,5 cm (3,0 inch) LCD-touch-screen met 100% weergave op 230.000 dots. De helderheid en achtergrondverlichting kan je handmatig regelen. Er is geen zoeker.
De kwaliteit op Full HD op 50P is doorsnee voor deze prijsklasse. En de automatische functies voor scherpstelling, witbalans en belichting laten de vakantiefilmer niet snel in de steek. Ook bij weinig licht kan de Canon Legria HF-R78 nog best meekomen dankzij de DIGIC D4 beeldprocessor. Verwacht echter geen wonderen. Het gaat om redelijk bij 5 lux en 0,4 lux bij nightshot. Bij de scherpstelling is er keuze uit Full AF en handmatig AF via het LCD-touchscreen, Touch Focus. Ook is er een handmatige Focus Assist met vergroting.
Bij de creatieve functies horen M-modus: P en de voorgeprogrammeerde scenes Portret, Sport, Sneeuw, Strand, Zonsondergang, Nacht, Weinig licht, Spotlight, Vuurwerk plus Fast en Slow Motion. Voor het stereogeluid (Dolby Digital AC3) zijn er drie aparte optimale instellingen en deels handmatige volumeregeling. De ingebouwde microfoons presteren lang niet slecht. Je kunt een hoofdtelefoon aansluiten. Echter geen externe microfoon. Op vakantie beslist geen zware bagage: 53 x 58 x 116 mm en 240 gram. Sharing en draadloze overdracht met MPEG4-bestanden vormt geen probleem. Als nuttig accessoire raden wij de optionele opzet groothoeklens WA-H43 aan.

Sony Handycam CX625
Snel en slim dat klinkt aantrekkelijk voor op vakantie. Niet te veel hoeven nadenken en dan toch goed beeld en geluid met een compacte (57,5 x 66 x 130,5 mm, 360 gram) camcorder. De Sony Handycam CX625 is de duurste middenklasse camcorder uit dit artikel. De interne kwaliteit van de beeldverwerking is met de BIONZ X beeldprocessor en XAVC-S op 50 megabits per seconde snel genoeg en dik in orde. Ook bij bewegende objecten.
De Full HD op 50P mag gezien worden. En het geluid is zoals van Sony gewend op 5.1 Surround Sound op niveau. Het audioformaat is XAVC SMPEG-4 lineaire PCM 2-kanaals (48 kHz/16-bits) AVCHD. Aardig werkt My Voice Canceling, dat vermindert het geluid van jouw stem terwijl je filmt met de camcorder. En het geluid van de ingebouwde microfoon valt in 31 volumestappen te regelen. Er is een ingebouwde onderdrukking voor windruis. De microfoonaansluiting is van het minitype of via de accessoireschoen.
Het optische systeem bestaat uit de 1/5.8 (3,1 mm) Exmor R-CMOS-sensor met achtergrondverlichting, en 2,29 Megapixels, het kwalitatief goede F1.8-F4 G-objectief met een brandpuntsbereik van 26,8 – 804,0 mm (ruim voldoende groothoek en telebereik) en de Balanced Optical SteadyShot met Intelligent Active Mode over 5 assen. Daar kom je in meer dan 90% van de opname situaties prima mee uit. Ook bij wat minder licht (tot 6 Lux). Bij veel licht weer een grijs- of polarfilter inzetten!
Bij de belichting zijn nuttig en handig de modi Auto, Flexibele spotmeting (aanraakscherm), Handmatig (menu), belichtingscompensatie AE-verschuiving (aanraakscherm) en tegenlichtcompensatie. De meting zelf kan op meerdere segmenten of spot. Het 90 graden kantelbare en 2170 graden draaibare touchscreen is een 7,5 cm (type 3,0) Clear Photo LCD-scherm (460.800 dots) breedbeeld (16:9). Je kunt de helderheid handmatig bijregelen via het menu. Ook de sluitertijden en het diafragma zijn handmatig regelbaar.
De autofocus is lekker snel en accuraat. Het gaat om Contrast-AF met automatisch of handmatige (aanraakscherm) scherpstelling. Tot de opties behoren volledig bereik, SpotFocus en AF met vergrendeling. Bij de voorgeprogrammeerde scenes is er keuze uit Auto/Nachtscène/Zonsopgang en zonsondergang/Vuurwerk/Landschap/Portret/Spotlight/Strand en Sneeuw. Met de timelaps vliegen de wolken over, verlopen en lichtval en gaat de zon appetijtelijk onder. Voor de fotograaf is er keuze uit een resolutie van 2 tot 9 Megapixels en een ingebouwde e-flitser.
Bij het snel kunnen delen van videoclips komt Dual Videorecording van pas. Je neemt dan twee films tegelijk op: een in de hoogste kwaliteit XAVC S of AVCHD en de andere in de compacte mp4-indeling om direct te versturen. Draadloos is er zowel WiFi als NFC. Zo hebt u de beschikking over een klein bestand om meteen te delen en een bestand van professionele kwaliteit voor verdere bewerking. Tevens zijn er live streaming (USTREAM) en een remote-app voor de afstandsbediening beschikbaar. Verder noemen wij de Highlight Movie Make met achtergrondmuziek (zes voor geïnstalleerde muziekbestanden, geschikt voor muziekoverdracht, Motion Shot Video en Diavoorstelling (foto’s).

Conclusie
Deze drie vakantiecamcorders laten zien dat er voor een redelijk bedrag goed presterende camera’s met extra mogelijkheden zijn. De keuze hangt verder van het gestelde vakantiedoel af. Als tip raden wij verder het kopen van een extra accu en grijsfilter aan.

Prijzen & Info
Panasonic HC-W580 € 399,-
www.panasonic.nl

Canon Legria HF-R78 € 359,-
www.canon.nl

Sony Handycam CX625 € 499,-
www.sony.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
LG OLED
De nieuwe line-up LG OLED-televisies bestaat uit tien verschillende modellen met als absoluut hoogtepunt de ...