Earth Zoom: Google Maps, iPhoto & Motion

Redactie How to Software

Archief Video Emotion 112-2014
Je ziet het vaak in films, op het nieuws, in documentaires: inzoomen op een bepaalde plek op aarde, bijna beginnend vanuit de ruimte. Er zijn diverse manieren om dit te doen, en er zijn diverse computerprogramma’s om dit te doen. Er zijn zelfs programma’s die alléén maar dit kunnen. Twee universele programma’s om iets dergelijks voor elkaar te krijgen zijn Adobe After Effects (voor Windows en Apple) en Motion (alleen voor Apple).

Earth Zoom met MotionHoe gaat een en ander nu in zijn werk? In deze handleiding zal ik dat zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Ik ga gebruik maken van Motion. Motion is een stand-alone applicatie, te koop voor e 44,99. Verder gebruik ik iPhoto (standaard aanwezig op elke Mac). Uiteraard is je Mac verbonden met het internet, zodat Google Maps geraadpleegd kan worden.

Google Maps
We beginnen met het verzamelen van een aantal beelden van Google Maps (GM). In hoeverre dit mag of niet: ik zou het niet weten… Misschien is het wel netjes het in de aftiteling van uw film te vermelden. Voor diegenen die GM nog nooit hebben gebruikt: hier is de URL: https://maps.google.nl.
In een film wilde ik onlangs laten zien, waar de Riau Archipel ligt. Ik zal dit verder als voorbeeld gebruiken. Toets de plaats in het bovenste venster in. Er komen enkele suggesties van wat het zou kunnen zijn. Ik kies de tweede. Er wordt nu gelijk ingezoomd op het eiland. Het kan zijn, dat u de landkaart (met wegen) ziet. Voor de film is echter de satelliet-weergave natuurlijk veel leuker. Hierboven beide varianten.
U kunt kiezen tussen deze opties door op het icoon rechts boven te klikken. Er is nog een derde optie: Earth. Earth Zoom met MotionDaar kunnen weer andere dingen mee, maar daar ga ik nu niet op in. Als je een kaartweergave hebt, druk dan op het icoon ‘Satellite’. Als je de rode stip niet wilt zien, en ook geen namen van zeeën, plaatsen, en andere ‘attributen’ schakel deze dan uit. Als u de muisaanwijzer even boven het icoon houdt verschijnt een extra menu. Vink alles uit wat je niet wilt zien, zodat je alleen het eiland over houdt. Puur natuur!
De witte kolom met info aan de linkerzijde wil ik ook weg hebben. Klik daartoe op het kleine zwarte driehoekje, rechts boven in de linker kolom. Sleep het hele beeld nu zodanig, dat het eiland mooi in het midden van het beeld staat. Bij mij ziet het er nu zo uit: (zie hierboven)

Eindplaatje
Dit gaat straks ons ‘eindplaatje’ worden. Nu gaan we uitzoomen. Het uitzoomen gaat door middel van het min-knopje aan de linkerzijde van de kaart. Er is ook een schuif, maar het is handiger om die NIET te gebruiken. Ik leg uit waarom. Bij het uitzoomen is het belangrijk om te weten, dat elke klik op op de min-knop het beeld precies 50% uitzoomt. Die wetenschap kunnen we straks heel goed gebruiken als we met Motion aan de gang gaan. Hoeveel plaatjes je in totaal nodig hebt hangt af van hoever je in het ‘heelal’ wilt gaan, en of je op een stoeptegel wilt inzoomen, of op een heel eiland. Voor mijn doel bleken acht afbeeldingen genoeg. Ik klik een keer of zes, zeven op de min-toets om uit te zoomen.earthzoom_2_zoekvenster-googlemaps
Verschuif intussen niet de hele kaart! Als u ver genoeg ben uitgezoomd maakt u een schermafdruk. Hier is geen software voor nodig: gebruik de toetscombinatie Shift-Cmd-4, De pijlaanwijzer verandert nu in een soort vizier: een rondje met een horizontaal en verticaal streepje, voorzien van de x en y as gegevens (in pixels). Earth Zoom met MotionWe gaan echter nu niet een bepaalde uitsnede maken, dat gaat straks veel makkelijker in iPhoto. Klik na Shift-Cmd-4 op de Spatiebalk: Over het hele browser venter komt nu een blauwe waas. Klik nu met de linker muisknop. U hoort het geluid van het maken van een foto, en de foto wordt op het bureaublad geplaatst, met als naam ‘Schermafbeelding’ gevolgd door jaar, maand, dag en tijdsaanduiding. Zo dus:
Klik nu éénmaal op de plus-knop van Google Maps. Er wordt 2x ingezoomd. Maak een foto. Weer op ‘Plus’. Foto. Net zo vaak als u nodig vindt. Voor mijn doel had ik zoals gezegd aan acht foto’s genoeg. U bent nu klaar met het vergaren van de beelden, de browser kan in principe afgesloten worden. Sluit het programma met het bekende Cmd-Q. Nu gaan we van deze schermafbeeldingen keurige 16:9 plaatjes maken, en ontdoen van de bovenbalk, Earth Zoom met Motionde knoppen links, de iconen rechts, en de copyrightinformatie onderaan. Daar hebben we allemaal niets aan. earthzoom_8_logo-iphotoDit doen we in iPhoto.

iPhoto
Met iPhoto gaan we drie dingen doen: importeren, aanpassen en exporteren. Eerst dus het importeren. Dat importeren kan op een aantal manieren: als iPhoto nog niet geopend is, kun je de schermafbeeldingen gewoon op het iPhoto icoon in het Dock slepen. iPhoto wordt dan vanzelf geopend en de schermafbeeldingen worden geïmporteerd. Als iPhoto al geopend is, kan het ook door middel van slepen, of via het menu: ‘Archief’/Importeer in bibliotheek, of door de toetscombinatie Shift-Cmd-I.
Als u dat handig vindt kunt u een ‘Album’ aanmaken om daar de gemaakte schermafbeeldingen in te zetten, maar het is niet noodzakelijk. De zojuist geïmporteerde afbeeldingen zijn ook snel te vinden door op ‘Laatste import’ te klikken. Nu gaan we alle afbeeldingen aanpassen, door er een deel van te selecteren met de verhouding 16:9, want dat is ook de aspect-ratio van mijn film. Dubbelklik op de eerste afbeelding. Klik rechtsonder op het icoon met de pen, ‘Bewerk’ en vervolgens ‘Snij uit’. Vink het vakje ‘Beperking’ aan en kies uit de lijst die verschijnt 16:9. Er komt een kader om de afbeelding. Versleep en verschuif deze totdat de uitsnede naar wens is.Earth Zoom met Motion
Tijdens het verslepen verschijnt een 3×3 raster om het richten te vergemakkelijken. Als de uitsnede naar wens is klik dan op ‘Gereed’. Doe dit met alle foto’s. U kunt makkelijk naar de volgende of vorige foto in de reeks gaan met de pijlknoppen.
Nu volgt het exporteren van de foto’s. Motion kan namelijk niet in de iPhoto bibliotheek ‘kijken’, zoals Final Cut Pro X.
Tijdens het exporteren geven we gelijk de bestanden een wat handiger naam dan wat ze nu hebben. Klik op ‘Laatse import’ om alle aangepaste schermafbeeldingen te zien. Klik ‘Cmd-A’ om alle foto’s te selecteren.Earth Zoom met Motion Ga in het hoofdmenu naar ‘Archief/Exporteer’ of klik Shift-Cmd-E. Maak in het volgende scherm deze instellingen:
Klik tenslotte op ‘Exporteer’. Geef in het volgende scherm de locatie op waar de afbeeldingen moeten komen, bijvoorbeeld het bureaublad, en klik op OK. Op het bureaublad staat nu een folder met daarin keurig op volgorde genummerde afbeeldingen.
Toets Cmd-Q om iPhoto af te sluiten. Earth Zoom met MotionIn principe is het mogelijk om iPhoto geheel over te slaan. Bij het vastleggen van een deel van het scherm kunnen de overbodige delen weggelaten worden, het precies op maat maken en afsnijden van ongewenste delen kan dan in Motion gedaan worden. Dat is dan iets meer werk in Motion, dus doe ik deze stappen net zo lief in iPhoto. Bovendien kan ik die foto’s ook elders gebruiken, bijvoorbeeld een dvd menu of hoesontwerp. Wilt u toch iPhoto helemaal overslaan, kijk dan eerst helemaal aan het einde van dit artikel.

Motion
Nu komt de stap waarin we de verschillende afbeeldingen exact over elkaar heen gaan leggen, en vloeiend inzoomen op de beelden, waarbij steeds het beeld in optimale resolutie te zien is. Het te volgen principe is dit: de afbeelding met de grootste uitzoom wordt de onderste laag van ons project. In dit voorbeeld is dat Riau Archipel1. De tweede, die dus 50% ingezoomd is, komt hier bovenop, maar wordt vervolgens 50% kleiner gemaakt. earthzoom_13a_motion-logoDaar bovenop komt de 3e afbeelding, die 25% kleiner gemaakt wordt, de volgende 12,5%, enzovoorts. Als je de lagen in een 3D weergave zou zien, met ruimte tussen de lagen, dan zou het er zo uit kunnen zien:
Er zijn in dit voorbeeld slechts zes lagen getekend. De bovenste laag is slechts 3,25% van de onderste! Een zevende laag zou 1,5625% worden. In de volgende tabel kun je de verkleining per laag zien, en de uiteindelijke vergroting om het plaatje weer ‘full size’ te maken.
Het is nu tijd om Motion te openen. Als je dat doet mag je direct kiezen wat voor soort project het moet worden. Er zijn vijf mogelijkheden:
– Kies hier ‘Motion Project’, want het gaat een zelfstandig filmpje worden. Vervolgens de instellingen. Kies hetzelfde formaat als de film, waar het Motion filmpje in gebruikt gaat worden.
-Kies ook de lengte. In de praktijk is een lengte van 10 of 12 seconden voldoende.
Als je Motion voor de eerste keer opent of ziet is het misschien even schrikken:
(zie afbeelding linksonder).
Het valt buiten het kader van dit artikel om een hele verhandeling over Motion te geven. Er zit bij Motion een uitvoerige handleiding. Tijdens het volgen van deze tutorial komen een aantal zaken vanzelf aan de orde. Aan de slag dus! Klik links boven op ‘File Browser’. Hiermee kunt u door al uw bestanden bladeren. Earth Zoom met MotionDe map met foto’s hadden we op het bureaublad geplaatst. Selecteer ‘Bureaublad’ en onderin wordt alles getoond wat daar staat.
Dubbelklik op de map met de foto’s. De map met foto’s wordt geopend.
Klik op één afbeelding, dan Cmd-A (alles selecteren) en vervolgens op de knop ‘Import’ bovenaan. In het middendeel van het scherm wordt nu het project-venster geopend (Project panel). Er is nu een groep aangemaakt met hierin de acht foto’s. Alle foto’s (lagen) zijn aangevinkt, dus zichtbaar. De foto die het meest ingezoomd is ligt bovenop, dus aan de volgorde hoeven we niets meer te doen. Door slepen van de lagen kan de Earth Zoom met Motionvolgorde gewijzigd worden als het niet goed zou zijn. In het ‘Canvas’ zien we de resultaten van ons werk.
We zien daar dus het plaatje met de grootste zoom, straks het einde van ons filmpje (wat een werk allemaal voor 12 seconden!). Zet nu laag 2 t/m 8 uit door de vinkjes ‘uit’ te vinken. Alleen de onderste laag moet aan zijn.
Door boven het Canvas voor ‘Fit’ te kiezen wordt altijd het gehele 16:9 vlak gevuld. Het ‘Canvas’ is namelijk groter of kleiner te maken door de randen te verslepen. U zult zien, dat er nu toch zwarte randen om de afbeeldingen zitten.
Dat komt, omdat ons project 1920 x 1080 pixels is, maar de afbeelding is kleiner. Kijk maar eens in de filebrowser en klik op de eerste van de geïmporteerde afbeeldingen. Bij mij is die afbeelding 1522 x 857 pixels. Dat is niet erg, hij wordt op 100 % van de grootte (ten opzichte van de beschikbare ruimte!) afgebeeld, we gaan dat nu niet aanpassen, omdat anders de getalletjes in de eerder getoonde tabel niet meer kloppen. Het komt straks allemaal goed!

Blend modeEarth Zoom met Motion
Wat nu komt gaan we voor elke laag doen: de volgende laag ‘aan’ zetten met het vinkje, 50% kleiner maken dan de vorige laag, én precies op de goede plek zetten. Zet de volgende laag aan en selecteer deze laag:
Ga naar de ‘Inspector’ en klik op het Tabblad ‘Properties’. Dan kun je plaats, afmetingen, schaal, transparantie, Earth Zoom met Motionblend mode, schaduw en nog heel veel meer instellen. Met die blend-mode gaan we zo ook nog wat doen. Klik bij ‘Scale’ op het getal 100 (het wordt dan blauw) en maak daar ‘50’ van (Type ‘50’ gevolgd door ‘Enter’).
In het Canvas zien we, dat de tweede afbeelding aardig op zijn plaats lijkt te liggen, maar is het precies genoeg? We kunnen niet de laag eronder zien, de eerste foto. Tenzij we de tweede foto een beetje transparant maken. Er is een mooiere manier om te kijken of het klopt, en dat is de eerder genoemde ‘Blend’ mode. Dit is de manier, waarop twee beelden met elkaar gemengd worden. Je kunt pixels namelijk met elkaar vermenigvuldigen, bij elkaar optellen maar ook… aftrekken. Rood min rood is zwart, wit min wit is zwart, blauw min blauw is zwart, Earth Zoom met Motionen dat geld dus voor alle 16 miljoen kleuren! Kies dus in de ‘Inspector’ bij ‘Blending’ de optie ‘Difference’, en de kleuren worden van elkaar afgetrokken. Als twee identieke afbeeldingen exact op elkaar liggen, zou het resultaat dus een totaal zwart vlak moeten zijn.
In het Canvas zien we, dat dit toch niet helemaal het geval is. Het ligt dus niet helemaal goed! Daar gaan we wat aan doen.
Houdt de Cmd-toets ingedrukt en beweeg met de cursor toetsen de afbeelding pixel voor pixel de goede kant op. Dat kan omhoog zijn, of omlaag, links of rechts. Net zo lang tot de twee afbeeldingen elkaar helemaal afdekken, zodat een zwart vlak ontstaat. Om het iets nauwkeuriger te kunnen bekijken, kunt u het woord ‘Fit’ boven het Canvas veranderen in bijvoorbeeld 200%. De pixels worden dan wel groter, maar bij 200% is het nog goed te doen. Straks, bij 12.800 % niet meer, dat gaan we anders doen. Wacht maar af!
Als we tevreden zijn over de plaatsing van de tweede afbeelding Earth Zoom met Motionkan de blend-mode weer op ‘Normaal’ gezet worden. Hetzelfde doen we met de afbeeldingen 3, 4, 5, enzovoorts. Voordat we dat doen gaan we echter de uiteindelijke zoom-factor instellen, die we in het filmpje gaan gebruiken. Dan kan ook het Canvas gewoon op ‘Fit’ blijven staan. Hoe doen we dat?
Het zoom-effect gaan we ‘loslaten’ op de HELE GROEP van afbeeldingen, niet op elk plaatje afzonderlijk. We gaan ook niet een ‘liniaire’ zoom maken, want die gaat in het begin veel te snel. Nee, we maken een exponentiële zoom, dat ziet er straks veel mooier uit.
Selecteer in het project-venster de groep, en zorg ervoor dat u aan het begin van de tijdlijn staat. Klik voor de zekerheid op het pijltje-naar-links onder het Canvas.
Daar staan alle afspeelknoppen van het project, en de ‘opname-knop’ voor keyframes. Ga met de muisaanwijzer in de regel ‘Scale’ staan van het venster ‘Inspector’ bij ‘Properties’. Er wordt een grijs ruitje zichtbaar, met rechts daarnaast een klein driehoekje. Klik op het driehoekje. Er verschijnt een lijst met opties. We gaan hier een ‘Behaviour’ toevoegen. ‘Behaviour’ betekent: ‘Gedrag’, en we gaan instellen hoe de schaalfactor verandering zich moet gedragen. En dat is dus Exponentioneel. Klik op het woord ‘Exponential’.

ScrubberEarth Zoom met Motion
Er zijn nu twee dingen gebeurd:
– In het project-venster is die eigenschap toegevoegd aan de groep
– In het Inspector venster is een venster verschenen met vier schuif-regelaars voor het instellen van dit ‘gedrag’ en nog een keuze wáár het effect aan toegekend moet worden.
Om met die laatste te beginnen: de eigenschap die we gaan instellen heeft met het ‘transformeren’ (veranderen) van het beeld te maken. De verandering heeft in ons geval te maken met de schaal (Scale), en we willen alleen de X-as (horizontaal) en de Y-as (verticaal) veranderen. Stel het zo in:
Nu de overige regelaars. In het begin staan deze allemaal op 0% of op 0. De eerste schuif is de startwaarde van onze zoom. Omdat de eerste afbeelding kleiner was dan 1920 x 1080 pixels kunnen we hier er voor zorgen, dat toch het hele beeld gevuld wordt. Schuif het knopje naar rechts totdat de afbeelding het hele venster vult. Earth Zoom met MotionDe tweede schuif is de eindwaarde. Uit de eerder genoemde tabel blijkt dat je bij 8 plaatjes met 12800% moet inzoomen. Vul dit dus in. Met de schuifjes Start Offset en End Offset doe ik nu nog niets. U ziet straks waarom deze nodig zijn. Beweeg nu het groene lijntje in het Canvas eens: het werkt! We hebben nog maar 2 of 3 afbeeldingen geplaatst, maar we kunnen al goed zien wat het gaat worden. Wilt u de inzoom-curve eens zien? Klik dan helemaal rechts onder in het scherm op het ruitje. Dat opent de keyframe editor. Het Canvas schuift omhoog, en de keyframe editor verschijnt. Als het goed is zie u deze lijn:Earth Zoom met Motion
Schuif eens met de scrubber in de keyframe editor, en let op de waarden van X, Y en Z in de linker kolom. Alleen de X en Y veranderen, precies zoals we hadden ingesteld bij de Properties. Ook de Start Value van 128% kunnen we zien. Lager kan de waarde niet worden. Ga nu verder met het aanzetten, verschalen en exact plaatsen van de afbeeldingen 3 t/m 8. Het Canvas kunt u op ‘Fit’ laten staan, inzoomen in het project doen we verder met de scrubber in het Canvas. Daarom heb ik dit aan het begin van het project al gedaan. Al doende leert men! Als U klaar bent met alle lagen kunt u het project afspelen. Dat kan ‘full size’ en desgewenst in een ‘loop’ (lus) met de knopjes rechts onder het Canvas.
Het zal u opvallen, dat het project abrupt ophoudt. Als de zoom het maximum bereikt heeft, dan is het afgelopen ook. Misschien wilt u de uiteindelijke zoom iets eerder bereiken, en dat er in de laatste 1 of 2 seconden niets meer verandert. En dáár komen de Offset instellingen aan te pas, waar ik het eerder over had. Earth Zoom met MotionKlik in het projectvenster op de laag met het tandwieltje, de ‘Properties’. Klik in ‘Inspector’ op het tabblad ‘Behaviours’. Verander de 0 in het aantal gewenste frames. Bij 25 frames is het dus 1 seconde. In de keyframe editor is mooi te zien, dan de bovenkant nu vlak loopt.
Als u het begin van het project te langzaam vindt gaan, verander dan de Start Offset. U beïnvloedt hiermee de steilheid van de exponentiële kromme. Ik heb het bij mij ingesteld op -200.
Earth Zoom met Motion

Exporteren
Er was bij mijn eigen project nog iets op te lossen: aan het einde van het afspelen van het project liep de laatste afbeelding bijna van het scherm af. Dit wordt veroorzaakt door het niet nauwkeurig genoeg kiezen van het midden van alle acht de afbeeldingen. Wat er dus nog moet gebeuren is een kleine correctie aan het einde van het project van de X en de Y waarde. Ik ga dus NIET het laatste plaatje verschuiven, want dat ligt goed op de laag eronder. Nee, deze correctie doen we op de hele ‘Group’. Selecteer de ‘Group’, ga naar het begin van het project, ga in de Inspector naar ‘Porperties’ en zet een keyframe in de regel ‘Position’. Ga naar het punt in het project, waar het inzoomen is opgehouden (door het instellen van de End Offset), plaats daar ook een key-frame en pas de X- en de Y-positie aan. Earth Zoom met MotionHet resultaat hiervan is weer in de keyframe editor te bekijken. Er moet dan wel eerste de gewenste parameter gekozen worden door op de zeer kleine pijltjes te klikken, links van de grote pijl. Kies daar de parameter ‘Position’. In de keyframe editor is ook nog in te stellen of de verandering van de X en Y waarde lineair moet zijn, of volgens een mooi vloeiende lijn, een zogenaamde ‘Bezier’ curve. Klik in de X, Y en/of Z regel in de laatste kolom en kies bij ‘Interpolation’ op de gewenste soort.
Zo, het is klaar. Nu alleen nog exporteren. Eerst het project maar opslaan, voor het geval we er nog iets aan willen veranderen. Ga naar ‘File’ en klik op ‘Save’. Geef het project een zinnige naam. Geef de locatie op waar het bewaard moet worden. In bovenstaande afbeelding is de default folder ‘Films’, maar u kunt ook een speciale map aanmaken voor Motion projecten.Earth Zoom met Motion
In ‘Collect Media’ kiest u, of alle voor dit project geïmporteerde zaken mee bewaard moeten worden in een aparte folder, of niet. Het is wel handig om dat te doen. Klik vervolgens op Save. Nu de export als film. Dit gaat via het Share menu, en dit ziet er net zo uit als in FCP X. Kies ‘Export Movie’ als u dit stukje film later in een Final Cut Pro project gaat gebruiken. Kijk voor het resultaat op https://vimeo.com/68467342.Earth Zoom met Motion

Tenslotte
Al met al een heel werk! Het kan iets simpeler door alle stappen met iPhoto weg te laten. Selecteer dan in Google Maps iets preciezer het deel wat u wilt hebben. Het hoeft niet precies 16:9 te zijn, ongeveer 16:9 is ook goed. Selecteren gaat door middel van Shift-Ctrl-Cmd-4, het gewenste deel slepen, en dan loslaten. Klik! De foto is gemaakt en staat op het bureaublad. Zoom in (of uit) en herhaal dit zo vaak u wenst. Importeer de Earth Zoom met Motionschermafbeeldingen in Motion. Mocht u toch per ongeluk iets te ruim hebben geselecteerd, dan is dat met de Crop regelaars op te lossen.
Vergeet niet eerst het linker vlakje aan te klikken. Klik dan op Show. De regelaars spreken verder voor zich. Earth Zoom met MotionKeyframes zetten is hier niet nodig.

Jan de Bloois

 

One Comment

  1. prachtige en duidelijke beschrijving!
    maar inderdaad heel veel werk…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Alles in groothoek en fisheye (1): Maximale ruimte
Archief Digital Movie 108-2016 Fotograferen binnenshuis in relatief beperkte ruimtes is een lastige klus. Te ...