Edius Pro 9.3.X: een creatief en snelle ‘New NLE-kid on the block’

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 126-2019
Het montageprogramma Edius Pro van Grass Valley is de afgelopen jaren tot de ‘New kids on the block’ gaan behoren. Vernieuwende professionaliteit en prima inspelend op recente trends, CODECs, standaarden, versnellende GPU-hardware en kleur- en media/metadata-management. Ook ondersteuning voor ongecomprimeerd RAW, 50/60 P-tijdcode, geavanceerde beeldanalyse, HDR, smartphones en het monteren op groepslocaties ontbreken niet.

De volledige montagekracht naar de creatieve editor, zo laat Edius Pro zich goed beschrijven. Dit intuïtieve tijdlijn georiënteerde NLE-pakket voor Windows biedt alle benodigde edits, correctie & analysemogelijkheden, uitgebreide (native) import en export, metadata, is compatibel met de nieuwste generaties van de camcorders en videofilmende systeemcamera’s, is geschikt voor de mobiele journalist (Mojo) met smartphones, voorzien van optimalisering van slow motion, 4K Rio colour grading en zeer goede audiofaciliteiten. De effecten vanuit onder andere ProDAD en VitaScene staan op hoog niveau.
Uiteraard draait Edius Pro 9.3X ook de hand niet om voor RAW-videoformaten, GPU-ondersteunde versnellerkaarten en het optimaliseren van de eigen workflow.

Nieuwe opties uit de laatste releases
Het afgelopen jaar kreeg Grass Valley Edius Pro 9.3X een aantal belangrijke nieuwe opties en verbeteringen ingebouwd. Je kunt nu bijvoorbeeld de ondertitels aan- en uitschakelen. Ze zitten dus niet vast gebrand aan de beeldframes maar zijn opgenomen in de daaraan gekoppelde metadata. Dat heet closed Caption Display.
Voor de op tijdcode werkende editor voorziet Edius nu ook in de weergave voor UHD50/60P. Inclusief het nummeren van de frames, 0-49 voor PAL.
Er komen steeds meer professionele camcorders die de ongecomprimeerde kleurinformatie in het RAW-formaat opslaan. Bijvoorbeeld RAW van RED, Sony en Canon. Dat vereist bijpassende mogelijkheden en voldoende processingkracht om deze RAW-kleuren te optimaliseren. Edius 9.3X biedt hiertoe verrassend snelle en accurate software- en GPU-hardware-ondersteuning.
Bij de slow motion realtime conversies in de framesnelheid en de mogelijkheid voor het instellen van individuele parameters voor het analyseren en optimaliseren van de beeldkwaliteit.
Bij de export zijn er nu vier standaardinstellingen. Je kunt deze als gebruiker zelf configureren en aan (gekleurde) toetsenbord combinaties koppelen.
In het nieuwe dialoogvenster ‘Edit marker’ (Markering bewerken) kan je de kleur van de marker nu vrij kiezen. Voor de indeling in hoofdstukken voor Blu-ray, dvd, Flash Video en Stratus zijn de standaard oranje markeringen beschikbaar. Het eindpunt en de duur zijn in te stellen en de Sequentie-markeringen hebben nu een ankeroptie. Tevens zijn er sneltoetsen toe te wijzen.
Dat Grass Valley Edius 9.3X geheel bij de tijd is blijkt uit de ondersteuning van de nieuwste generaties videofilmende systeemcamera’s van Fujifilm, Canon, Sony en Nikon met hun eigen V-logs, Nikon N-Log en LUTs.

Praktijk
Vanzelfsprekend kost het enige tijd om alle mogelijkheden van Edius Pro 9.3X onder de knie te krijgen. Dat gaat dankzij Nederlandstalige literatuur, blogs, cursussen en instructiefilmpjes (www.edius.net/podcast.html) van de distributeur gelukkig sneller dan je denkt. En dat opent de poorten naar het Walhalla van de prachtigste en snelste montagetechnieken.
Denk bij de hardware zowel aan een krachtige Windows-computer met GPU (-videokaart), lekker veel systeem ram en een snelle grote harddisk en/of SSD-drive. Bij de camera’s, Edius lust alle grote en complexere videoformaten letterlijk rauw (RAW). Zelfs die van 4;2;2 YUV 10 bits systeemcamera’s en high-end smartphones!
De mogelijkheden om via metadata allerlei eigen specificaties aan video- en audiomateriaal mee te geven zijn indrukwekkend. Met Edius Pro 9.3X bepaal je exact hoe de weergave van het videobeeld en de audioweergave klinkt. Aanbevolen voor de gevorderde en professionele editor.

Prijs & Info
Edius Pro 9 EDU € 216,-
EdiusS Pro 9 € 555,-
Edius Workgroup 9 € 1.099,-
Edius distributeur EMEA, www.edius.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Geluidsopnames in de praktijk – deel 4/4: Keuzes op de set
Archief Digital Movie 126-2019 Videohobbyisten ervaren vaak problemen met het maken van goede geluidsopnames. In ...