Edius X Pro montagepakket: snel, intuitief en veelzijdig creatief

Redactie Editing PC Reviews Software

Archief Digital Movie 142-2021
Edius onder Microsoft Windows is als montagepakket geliefd bij videoreportagemakers, tv- en in de filmindustrie. In de twintig jaar van haar bestaan heeft Edius van Grass Valley zich gestadig doorontwikkeld. Het kan zich zonder meer meten met Adobe Premiere Pro, Vegas, Blackmagic Design Davinci Studio en Final Cut Pro X. Versie X Pro werd geheel herzien qua snelle hardware-ondersteuning, rendering op de achtergrond, geluidsbewerking, toekomstzekere modulaire uitbreiding, en fraaie effecten.

De Edius Pro Versie X werd grotendeels opnieuw ontworpen om aan de eisen te voldoen van het nieuwe NLE-tijdperk, verschillende workflows, formaten als 8K en het remote moeten werken door corona. Het gaat hierbij om zowel een compleet nieuwe core engine als modulaire bouw. De Pro-versie is voor de standalone editors. Er is ook een Workgroup-versie voor de (remote) werkgroep-flow en netwerkconfiguraties en/of in de cloud. Je kunt daarbij content en projecten delen.

Nieuwe hardwarekern
De nieuwe realtime ‘kernmotor’ van Edius X is geheel geoptimaliseerd voor de Windows 10-omgeving. Dit betreft software en aanvullende hardware. Wat er aan versnellingskracht bij Windows 10 in zit, wordt dankbaar door Edius X benut. Bijvoorbeeld QuickSync en een bredere support voor grafische processors (GPU’s), waaronder multicore-toepassingen. Dankzij de hardwareversnelling draait dit montagepakket in de praktijk als een tierelier. Wij hadden goede ervaringen op zowel een Windows desktop met 10 core Intel CPU als krachtige notebook. Hier zit power onder de motorkap.
Bij de export van H.265-materiaal maakt Edius X gebruik van leveraging (als een hardware-hefboom) NVIDIA GPU support. Deze werkt prima samen met de verderop besproken background rendering. Bij het verwerken van AVCHD en DSLR-content behoort Edius X tot de snelste NLE-pakketten ter wereld. De synchronisatie bij audio werd flink verbeterd. Onder andere automatische audiosync en auto-aligning voor een vrijwel ongelimiteerd aantal AV-clips. Ook heel geschikt voor multicam-projecten. Als proef laadden wij een willekeurig aan muziekclips met verschillende opnamevolumes achter elkaar in. Die werden allemaal nauwkeurig op de juiste audiosterkte afgeregeld. Let er op dat je voor Edius X de juiste audiodrivers en hardware in de NLE-machine hebt zitten.
Eigenlijk een must voor alle NLE-software is dat het desbetreffende montagepakket net als Edius X vrijwel alle gangbare CODECS herkent en deze zonder tijdrovende transcoding meteen operationeel maakt in de tijdlijn. Als proef voerden wij wat grotere formaten van de Panasonic Lumix S5, Fujifilm XT4 en de Canon R5 in. Het bleef allemaal vloeiend lopen.
Edius X kan inmiddels ook snel uit de voeten met 8K en hoogwaardige RAW-formaten. En voor de postproduction is Edius compatibel met  HLG/PQ, S-Log, Canon Log, V-Log/V-Log L, J-Log1, F-Log, Log C, D-Log, N-Log, OM-Log400 en LUT (.cube) file import.

Modulair ontwerp
Een gemiddeld non lineair montagepakket heeft ongeveer een levenscyclus van twee jaar. Dat komt voornamelijk door de specifieke (op maat) eisen van de editors, continu veranderende workflows en steeds verder evoluerende montage- formaattechnologieën. Edius Pro X is daar geheel op voorbereid. Je kunt zo een nieuwe softwaremodule, CODEC, effecten, filters of opnameformaat implementeren. En dat zover het Edius zelf betreft veelal zonder extra kosten. Daarnaast uiteraard een continue stroom van gratis updates gedurende twee jaar na aankoop. Een voorbeeld van zo’n modulaire plug-in is de VST-support. Edius X verzorgt efficiënt de juiste afwikkeling, de compensatie voor de latency en een krachtige WaveShell-integratie.

Op de achtergrond
Het is ronduit lastig als je moet wachten op het renderen van AV-bewerkingen in de postproduction of export als je verder wilt met monteren. Zet deze processen in de background en je kunt rustig verder met editen in plaats van te wachten op tergend lijkende voortgangsbalkjes of percentages.
Edius X biedt achtergrond rendering en export. Uiteraard hangt het van de systeemprestaties af hoeveel snelheidswinst dat daadwerkelijk oplevert. Hoe krachtiger de GPU, des te meer systeem- en Video-RAM, ondersteuning door de GPU van de grafische kaart en slimme audiotechnologie hoe vlotter het allemaal gaat.
De achterliggende technologie heet External Render Engine (eXRE). In onze praktijk leveren deze achtergrondactiviteiten een ononderbroken workflow en glad verlopende postproduction op. Gewoon meer aandacht voor creativiteit, Edius X doet de rest wel.
Wil je volledig geïnformeerd blijven over hetgeen er allemaal op de achtergrond gebeurt? Raadpleeg dan de GV Job Monitor. Deze monitor prioriteert eveneens de volgorde van de uit te voeren klusjes en zet de batches gereed. Het converteren van het ene bestandsformaat naar het andere, zelfs met het aanpassen van beeldparameters, kan eveneens comfortabel in de achtergrond draaien. Je houdt gewoon alles in de montage-picture.

Slim mediamanagement
De moderne editor wil zijn of haar tijd vrijwel volledig besteden aan storytelling. Het tijdrovend zoeken naar waar de AV-content staat behoort daar beslist niet bij. Edius X voorziet hierin met een slimme en krachtige mediamanager Mync. Natuurlijk herkent Mync alle video-, audio- en still-content on the fly. Verwijderbare drives en geheugenkaarten worden meteen gedetecteerd en verschijnen met duidelijke thumbnails van de ondersteunde bestandsformaten meteen in het desbetreffende bin-venster. Verder behoren tot de specificaties van Mync: Media-assets & meta data (comments, ratings e.d.), storyboard video editing, slim zoeken, importgeschiedenis, duplicate file search, encoding, uploading en HDR-preview.
In combinatie met vaardigheden voor het via machine leren, het in de cloud herkennen van objecten, transcripting voor audio met geautomatiseerde tagging van metadata en compatibiliteit met andere MAM-systemen is Mync een media-manager van formaat.

Effecten en titels
Edius X is uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig  toegerust met grafische modules voor titels en effecten. ProDAD Vitascene V4 biedt meer dan 300 overgangen en filters. Glow effecten smoothing, Motion Blur en het zelf ontwerpen van effecten zijn beschikbaar. Vooral de stijleffecten zien er gelikt uit en ogen heel modern. Voor de complexere exemplaren komt de background rendering goed van pas.
De titels zijn toevertrouwd aan de industriële standaard NewBlue Titler Pro. Dit geheel voorzien van 3D, perfect geanimeerde titels en motion graphics. Allen zijn direct vanuit de Edius-tijdlijn te gebruiken. Geheel van deze tijd is de social media template-collection met de daarvoor geanimeerde presets.

Audio
Het optimaliseren van het geluid besteedt Edius uit aan het geïntegreerde Noorse Acon Digital-module. Vrijwel alles is aan boord: audio editing, restoratie, mastering, compressie en effect processing. Heel welkom is de spraakverbetering in combinatie met Denoise. Weg storend achtergrondgeluid. Dat kan menig verknalde geluidsopname nog redden. In ons geval een Mojo-interview op een druk winkelplein. Omdat er een gewone externe stereomic van Rode was gebruikt in plaats van een Lavallier veel achtergrondgedruis en -stemmen. Dat viel best goed weg te werken.
Een voice boost pept de zwakkere stemmen lekker op. En Limit EE blijkt heel geschikt om stemmen in evenwicht met de achtergrond te brengen. De audiofilters nemen veel werk uit handen bij het normaliseren van lange opnames.
Verder noemen wij bij de audio nog Deverberate (geen galm meer), clipping preventie en noise gate (DeNoise EE-filter). Voor alle filters en effecten zijn tal van snel toepasbare presets aanwezig. In principe kan je met Edius X een goed klinkende soundtrack produceren. De Workgroup-versie bevat ook een loudness-meter met automatische bijregeling.

Overige belangrijke specificaties
Het gebruikersinterface (GUI) is uitgevoerd in fraaie donkere kleurstelling. Wij vonden het GUI heel aangenaam, intuïtief en logisch in gebruik. De colour grading staat op hoog niveau. Met de Motion Tracker Chase-modus plak je labels, animaties of een videoclip aan een bewegend object. En in de Anchor-modus zorgt Edius X voor een exacte reframing (= aanpassen beeldformaat) van het beeld gekoppeld aan het bewegende object. Heel welkom bij reframing en herpositioneren in social media en bij mojo.
Diagnostics en bulk-optimalisatie voor audio en video nemen veel gedoe uit handen. HDR/SDR gain en tone mapping en 60/50P tijdcode display ontbreken niet. Verder een groot aantal proxy editing-modes, hoogwaardige slow motion, beeldstabilisatie en closed caption view. De beeldstabilisatie lieten wij los op een aantal shots uit de hand van kinderen met stuntfietsjes. Het wordt allemaal mooi rustig.

Conclusie
Edius X Pro is ons in de praktijk goed bevallen. Snel, intuïtief en veelzijdig creatief. Het biedt vrijwel alles wat de moderne editor voor nu en in de nabije toekomst ambieert. Uitblinkers zijn de voor Windows 10 geoptimaliseerde modulaire engine met background processing en de krachtige audiocorrectiemogelijkheden. Met deze ‘fast and snappy NLE’ kom je door veeleisende workfows, het Corona-tijdperk, lastige eisen van de producent en de juiste nabewerking bij mojo heen. Er zijn diverse goede Engelstalige tutorials, een aantal met Nederlandse ondertiteling, online beschikbaar.

Prijzen & Info
Edius X Pro montagepakket € 549,- Edius, www.edius.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nikon introduceert een nieuw full-frame standaardzoomobjectief: De NIKKOR Z 28-75mm f/2.8
De NIKKOR Z 28-75mm f/2.8 biedt een veelzijdig zoombereik voor zowel groothoek- als teleopnamen, een ...