Een slimme zet!

Redactie Reviews TV

Archief Digital Movie 110-2016
Humax is een van de belangrijkste fabrikanten van HDTV-ontvangers. Simpel gezegd brengt een HDTV-ontvanger het tv-signaal naar de televisie. Dus feitelijk kijk je televisie via de HDTV-ontvanger. De vraag die Humax zich dan ook stelde: als de TV uitsluitend dient als beeldscherm om uitzendingen te bekijken, waarom moet deze dan over allerlei functies beschikken die al voorhanden zijn op de digitale ontvanger? Hun antwoord staat nu op de redactie van Digital Movie… Pure Vision.

Pure Vision van Humax is een display waar alle soft- en hardware nodig voor TV-ontvangst is weggelaten. Hetzelfde geldt voor alle internet- en netwerkvoorzieningen. Al deze opties zijn niet nodig omdat alles geregeld wordt door je digitale/HDTV-ontvanger. Een antenne- of ethernetaansluiting zul je dan ook niet tegenkomen. Een Humax Pure Vision Display is geschikt voor alle digitale mediabronnen die aangesloten kunnen worden via HDMI of USB. Denk hierbij aan een HDTV-ontvanger, Blu-ray/dvd-speler, spelcomputer of mediaplayer.

Upgrade
De Humax Pure Vision familie bestaat uit drie beeldformaten: 43” (beelddiagonaal 109 cm), 49” (beelddiagonaal 124 cm) en 55” (beelddiagonaal 139 cm). Een Pure Vision Display ondersteunt 4K Ultra High Definition (3840 x 2160 pixels). Het scherm bezit een dynamisch contrast van 35000:1, een statisch contrast 1200:1 bij een helderheid 350 cd/m2.
De ontwikkelingen in de TV-branche gaan razendsnel. Voordat je het weet is je nieuwe TV alweer verouderd. Wil je bij de tijd blijven dan moet je dus geregeld een nieuwe TV kopen. De ontwikkelingen op het gebied van HDTV-ontvangers gaan al net zo snel. En dat maakt een Humax Display extra interessant. Om bij de tijd te blijven hoef je geen nieuwe TV aan te schaffen, maar uitsluitend een, vaak goedkopere, nieuwe HDTV-ontvanger of een ander product waarmee je je Display weer upgrade naar de nieuwe mogelijkheden van dat moment. Immers, alle functionaliteiten voor ontvangst van TV, internetmogelijkheden, Smart-TV opties etc. worden geregeld via een ontvanger. Dit blijkt zeker ook een groot pluspunt te zijn als je kijkt naar de apps. In een recentelijk onderzoek van de Consumentenbond wordt er gewezen op het pronken van fabrikanten van smart-TV’s met apps op hun TV’s, maar vervolgens zijn er geen garanties dat die apps goed blijven werken of überhaupt op de TV’s blijven…

Installatie
De installatie van de Humax Display is kinderspel. Sluit de Display aan op je HDTV-ontvanger of Blu-ray speler met een HDMI-kabel. Schakel beide apparaten in. Doorloop de drie stappen in het installatiemenu. Selecteer de juiste HDMI-bron in het source menu en je hebt beeld. Dus geen gedoe meer met zenders zoeken, antennekabel aansluiten, netwerk instellen etc. De Pure Vision Display wordt geleverd met een kleine doch overzichtelijke afstandsbediening met uitsluitend de noodzakelijk toetsen.

Aansluitingen
Een Humax Pure Vision Display beschikt over vier HDMI- aansluitingen en drie USB-aansluitingen. Dat maakt de Display multifunctioneel. Daarnaast beschikt de Display over stereo 2.1 geluid met een ingebouwde subwoofer. De Pure Vision Display is tevens voorzien van een optische uitgang (SPDIF) en HDMI ARC voor het aansluiten van een surround installatie. Middels HDMI CEC communiceert de HUMAX Pure Vision Display eenvoudig met andere aangesloten apparatuur. Op een Humax Pure Vision Display zit standaard twee jaar fabrieksgarantie en als je je Humax Display, uiterlijk twee maanden na aankoop, registreert ontvang je van hen een jaar extra garantie.

Ultra HD Blu-ray?
Ultra HD Blu-ray is de nieuwste Blu-ray Disc-standaard die compatibel is met 4K. 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels) is echter niet het enige dat wordt ondersteund. Zo wordt er ook ondersteuning geboden voor HDR (High Dynamic Range) om levensechte 4K-beelden te kunnen weergeven met hoge framesnelheden tot 60p en een helderheidsbereik van 1000 tot 10.000 nits, én voor het BT.2020-kleurengamma, zodat kleuren nog mooier worden weergegeven.

Uitdaging
Quantis Electronics, de importeur van Humax in Nederland, leverde de 43 inch versie af van de Humax Pure Vision Display. Allereerst wil ik vermelden dat de vraag die Humax zich stelde: ‘Als de TV uitsluitend dient als beeldscherm om uitzendingen te bekijken, waarom moet deze dan over allerlei functies beschikken die al voorhanden zijn op de digitale ontvanger?’, ik een erg goede vind. Als ik bij mijzelf thuis kijk, dan gebruik ik alleen mijn Ziggo-decoder, Blu-ray speler en AV-receiver om naar de TV te kijken. Het enige wat ik met de TV doe is hem aanzetten. Maar goed, na de TV te hebben uitgepakt, aangesloten aan… Tsja, dat was even een uitdaging want via Ziggo ontvang ik geen 4K uitzendingen en mijn Pioneer Blu-ray speler speelt eveneens geen 4K, laat staan dat ik de software in bezit heb. Dus ik klom in de telefoon en belde naar Panasonic. Voordat ik het wist stond de koerier voor de deur met een Panasonic DMP-UB900 4K Blu-ray-speler voorzien van testschijf. Het aansluiten was verder kinderlijk eenvoudig, stroom erop, via HDMI de speler aan de display en starten maar.

Kijken
Na de installatie was ik natuurlijk erg benieuwd naar het plaatje. En ik kan daar vrij kort over zijn, ik was onder de indruk. Als je in ogenschouw neemt dat dit scherm (43”) 499 euro kost, dan is de prijs/kwaliteitverhouding erg goed. Op het scherm zitten een aantal voorgekookte instellingen, te weten: Natuurlijk – Cinema – Spel – Sport – Dynamisch, verder kun je uiteraard ook handmatig contrast, helderheid, kleur etc. instellen en eveneens een aantal geavanceerde instellingen. De testschijf van Panasonic bevatte naast wat verschillende demobeelden waarin het vergelijk wordt gemaakt tussen Full HD en Ultra HD, eveneens een tweetal democlips van Mad Max: Fury Road en San Andreas. De weergegeven beelden bevatten veel detail en spatten daadwerkelijk van het scherm af. Ik kan me voorstellen dat deze kwaliteit bij een 55”scherm nog beter tot zijn recht komt. De Display beschikt zoals aangegeven over stereo 2.1 geluid met een ingebouwde subwoofer, maar daar moet je verder niet te veel van verwachten, zoals eigenlijk bij alle platte schermen. Het is handig als er geen externe luidsprekers met AV-receiver voor handen zijn, maar zoals je zelf weet gaat er nog steeds niets boven een mooie 5.1 (of meer) homecinema set om een film daadwekelijk te ‘beleven’.

Conclusie
Wat een slimme zet van Humax om Pure Vision Displays op de markt te brengen. Deze schermen zien er goed uit, leveren kwaliteit, zijn zonder rompslomp aan te sluiten en zeer betaalbaar. Ik kan me in een Smart Home goed voorstellen dat daar meerdere schermen hangen en daardoor de kosten aardig hoog oplopen. Als je meerdere Humax Pure Vision Displays ophangt en die vanaf een plek aanstuurt is hier een stevige besparing te doen. De aansturing kan dan bijvoorbeeld vanaf een HDTV-ontvanger of een Ultra HD Blu-ray-speler zoals de fraaie Panasonic DMP-UB900…

Panasonic DMP-UB900
De Panasonic DMP-UB900 is een Ultra HD Blu-ray-speler die niet alleen hoogwaardige beelden in 4K-resolutie produceert, maar ook HDR (High Dynamic Range) en het BT.2020-kleurengamma ondersteunt. De UB900 heeft een nieuwe 4K High-Precision Chroma processor die is uitgerust met beeldweergavetechnieken als Chroma Processing en High Gradation Processing, technieken die zijn doorontwikkeld en verbeterd door de Blu-ray R&D-afdeling van het Panasonic Hollywood Laboratory (PHL). De UB900 biedt daarnaast een geluidskwaliteit die sterk is verbeterd. De speler heeft een geoptimaliseerde, grote stroomvoorzieningsunit en de audiocircuits zijn voorzien van veel hoogwaardige audio-onderdelen die een rijk geluid produceren. Ook ondersteunt de speler hoge-resolutie audioformaten als DSD en ALAC.

Prijzen & info
Humax UHD-04316 € 499,-
Humax UHD-04916 € 699,-
Humax UHD-05516 € 849,-
Quantis Electronics, tel: +31(0)85-5000400
www.quantiselectronics.com

Ivo van den Broek

One Comment

  1. EOL! Are there alternatives?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Voor elk fotoavontuur
Rollei ontwikkelt vijf nieuwe camerarugzakken en -tassen. Voor fotografen is het een bekend probleem: de ...