Elac AR-F51 en AR-B51: Actieve/wireless luidsprekers

Redactie Nieuws

Ruim twee jaar geleden kreeg het Elac designteam een stevige opdracht: “Ontwerp een ‘Best in Class’ actieve luidspreker die de vergelijking aan kan met losse componenten… en het zou mooi zijn als wireless ook een optie is. Uitgaande van gebaande paden en veel gebruikte technieken, zoals Klasse D versterkers en digitale DSP filtering al dan niet geïntegreerd in een compact geheel met netwerk, bluetooth of andere bronnen, kwam Elac al snel tot de conclusie dat op deze wijze het gewenste kwaliteitsniveau nooit bereikt kon worden. Gekozen werd om een 100 % eigen platform voor deze actieve speakers te ontwikkelen. Het resultaat staat er nu. De NAVIS-serie. De Navis actieve luidsprekers zijn niet alleen qua design en afwerking onderscheidend, maar met name vanwege de vooruitstrevende techniek. Zo gebruikt Elac in tegenstelling tot veel andere merken geen digitale filtering in de signaalweg, maar een puur actief analoog wisselfilter. Het filter is gescheiden van de rest van de elektronische componenten en horizontaal onder in de gegoten aluminium sokkel van de luidspreker ondergebracht. Elke luidspreker heeft zijn eigen versterker met in totaal 300 Watt aan vermogen. Het laag wordt voorzien van een 160 Watt BASH, versterker het midden met 100 Wat BASH en het hoog met  40 Watt Klasse AB versterker. Het ontwerp zorgt samen met hoogwaardige componenten, zoals Burr Brown OpAmps, voor een hoge signaalruisverhouding en een extreem lage ruisdrempel van minder dan 100 microvolt. 
Het Dual-Concentric chassis, een middentoner met verzonken tweeter voor de hoge tonen, werkt als een soort hoorn die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Dit hoorneffect wordt verder versterkt door het gebogen front met afgeronde hoeken. Deze afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote ‘sweet spot’: een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.
Navis luidsprekers kunnen bedraad worden aangesloten via bijvoorbeeld een voorversterker, d/a converter, streamer, netwerkspeler, mengpaneel of andere bronnen met een regelbare volume-uitgang. De luidsprekers kunnen ook draadloos worden aangestuurd via Elac’s Air-X2 Wireless Transmitter en binnenkort ook met Discovery Connect DS-C101 (een dubbel Elac Discovery en RoonReady endpoint). De serie bestaat uit de monitorluidspreker AR-B51 (€ 999,- per stuk) en de vloerstaander AR-F51 (€ 999,- per stuk). Deze modellen zijn leverbaar in drie hoogglans uitvoeringen, wit, zwart en ebbenhout Emara.
Elac, www.elac.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Geluidsopnames in de praktijk – deel 1/4: waarom gaat het zo vaak fout?
Archief Digital Movie 123-2018 Videohobbyisten ervaren vaak problemen met het maken van goede geluidsopnames. In ...