Elektronenflitsers met ingebouwde videolamp

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 113-2017
Eigenlijk is het gewoon het ei van Columbus: een elektronenflitser met ingebouwd LED-videolampje voor de videofilmende fotocamera’s. Waar bij fotografie je net wat licht te kort komt biedt de e-flitser hulp. En bij video een klein handzaam extra LED-licht. Dit alles in één apparaat.

Ondanks het feit dat lichtsterke objectieven en optische beeldstabilisatoren het opnemen bij matig tot slecht licht goed mogelijk maken ontkom je als foto/videograaf regelmatig niet aan het inzetten van een extra lichtbron. Dit om de kleuren op te peppen, beweging te bevriezen, schaduwen uit te lichten of net een extra lichtaccent aan te brengen.
Traditioneel gebruikt de fotograaf de elektronenflitser voor dit doel en de videomaker de videolamp. Bij fotografie kan ook een extra LED-(hulp)licht van pas komen. Een voordeel van een losse elektronenflitsers bij fotografie is dat deze meer licht geeft dan een in de camera gebouwd exemplaar en voor creatieve verlichting op te stellen valt. Bezitters van videofilmende fotocamera’s kunnen natuurlijk zowel een e-flitser en een aparte videolamp meenemen. Handiger is alles in één apparaat als je geen echte lichtkanonnen nodig hebt. In dit artikel een drietal van deze lichtcombi’s.

Metz Mecablitz 26 AF 2
Het merk Metz is een grote gerenommeerde fabrikant van een breed aanbod elektronenflitsers. De typering 26 geeft al aan dat het richtgetal 26 is. De aanduiding 2 wijst op een tweede uitvoering en op twee lichtbronnen, in dit geval een video LED lamp van 30 Lux, in twee stappen regelbaar.
Bij fotografie is deze lekker compacte Metz Mecablitz 26 AF 2 geschikt voor de brandpunten 24 mm groothoek tot 85 mm portret. In geval van video kan je close-ups en interviews van dichtbij of een nabijgelegen schaduwpartij goed uitlichten. Op een set Lithiumion-accu’s (2 x AAA) schiet deze e-flitser circa 160 foto’s. Het herladen kost circa 0,3 seconden.
De flitskop met houder is op en neer (verticale tilt) kantelbaar op de connector voor de accessoireschoen op de camera. Een groothoekdiffusor voor 24 mm wordt meegeleverd. Afhankelijk van het cameramodel is draadloze TTL-flits mogelijk. Updaten van de firmware gaat via USB. Verder synchronisatie op het eerste of tweede sluitergordijn en preflash tegen rode ogen plus een automatische invulflits. Leverbaar zijn versies voor Canon, Nikon, Panasonic, Fuji, Sony en Leica.

Nissin i60A
Voor menig lezer een minder bekend merk maar zeker heel goed is Nissin. Het model i60A heeft een krachtig richtgetal van 60 bij ISO 100. Het brandpuntbereik varieert naar instelling van 24-200 mm. Met een extra diffusor zelfs tot 16 mm.
Handmatig kan je de flitsoutput regelen van 1/1 tot 1/256. De herlaadtijd varieert van 0,1 tot 5 seconden al naar gelang de flitskracht daarvoor. Op een set van vier AA-accu’s haal je 220-1500 flitsen.
Behalve 90 graden verticaal kantelbaar is de flitskop ook horizontaal over 180 graden draaibaar. Draadloos op 2,4 GHz tot 30 meter afstand aansturen is mogelijk via het optionele Nissin AIS-systeem met Air! Commander. Er zijn acht kanalen in drie groepen beschikbaar. De Nission i60A valt ook met andere merken elektronenflitsers in een lichtopstelling te combineren. De flitssynchronisatietijd bedraagt maximaal 1/8000 seconde.
De Nissin i60A is uitgerust met een overzichtelijk LCD-display waarop alle instellingen getoond worden, onder andere het bereik en het ingestelde vermogen. Met behulp van de bekende instelwielen kies je de gewenste functies en instellingen, die vervolgens getoond worden in het display. Het ingebouwde 120 Lux LED videolicht, kent negen verschillende sterkten om het onderwerp uit te lichten tijdens het filmen met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Op een verse set van 4 AA-batterijen brandt het videolicht circa 3,5 uur. Desgewenst kan er een extern powerpack aangesloten worden voor nog meer stroom. Ondanks zijn krachtige specificaties blijft dit Nissin model compact en weegt slechts 360 gram.
Geschikt voor Nikon, Canon, Sony, Fuji én op systeemcamera’s van Panasonic en Olympus met het micro four-thirds systeem! Een softbox en diffusor worden meegeleverd. Deze flitser won de Tipa Award 2016.

Panasonic DMW-FL580LE
Ook de Panasonic DMW-FL580LE flitser valt in het genre krachtige reportageflitser met ingebouwd LED-videolicht. Het richtgetal is 58 op ISO 100. Uiteraard is deze e-flitser geheel geoptimaliseerd voor het gebruik met Micro Four Thirds objectieven die een zoombereik hebben van 12 tot 100 mm. Bij het gebruik van een groothoekobjectief kan je de groothoek diffuser uit de flitser trekken voor een optimale belichting. De DMW-FL580LE laadt binnen circa 1.7s weer op.
De flitser voorziet in diverse verlichtingsmogelijkheden voor flits waaronder draadloze opties. De draadloze bediening verloopt vanaf de camerabody via vier kanalen en drie groepen. De draadloze bediening is beschikbaar vanaf de DMC-GH4, DMC-GH3, DMC-GX7, DMC-G6 en DMC-GF6.
De Panasonic DMW-FL580LE flitser heeft een kop die zowel horizontaal als verticaal kantelbaar is.
Hiermee kan je het flitslicht indirect op het onderwerp laten vallen door het te laten ‘bouncen’ via een muur of het plafond. Het autofocus hulplicht helpt bij het beoordelen van het beste mogelijke resultaat in een ruimte met weinig of slecht licht. Bij video gaat het om een ingebouwde continue 100 Lux LED-lamp. Het autofocus hulplicht helpt u het beste resultaat te verkrijgen in een ruimte met weinig of slecht licht. Meegeleverd worden: een voetje, diffuser, warm filter, IR filter en opbergetui.

Prijzen & Info
Metz Mecablitz 26 AF 2 € 129,-
Transcontinenta, www.transcontinenta.nl

Nissin i60A € 299,-
De Greef & Partner, www.degreef-partner.nl

Panasonic DMW-FL580LE € 479,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Panasonic OLED EZW1004
Panasonic heeft de eerste HDR-geschikte, Ultra HD OLED TV ter wereld aangekondigd die ook professionele ...