haier_tv

Europeaan uit China: Haier lcd tv LE32A650CF

Redactie Reviews TV

Een strakke, op de Europese consument gerichte vormgeving, zuinige led’s als achterverlichting en een CI+ die door één deur kan met de Nederlandse kabelexploitanten. Deze gloednieuwe lcd tv LE32A650CF vervaardigde de Chinese fabrikant Haier speciaal voor u.

De Chinese fabrikanten beginnen zich schoorvoetend op de Europese markt te begeven. Al eerder konden we melding maken van de eerste voorzichtige pogingen ondernomen door TCL/Thomson (zie Digital Movie april 2013). Die terughoudendheid kunnen we wel begrijpen. De Europese consument heeft immers een vaak uitgesproken smaak, zeker waar het de vormgeving van producten betreft, en er zijn nog altijd invoerbeperkingen, zodat een eigen productiefaciliteit binnen de Europese Unie van groot belang is.

aansluitingen

Alle aansluitingen zijn zodanig gemonteerd dat eventuele pluggen zijwaarts of naar beneden zijn gericht.

Voortvarend te lijf

Alles wijst erop dat Haier, tot voor kort vooral bekend van koelkasten, wasdrogers en vaatwassers, beide hindernissen voortvarend te lijf is gegaan. De LE32A650CF is gebouwd rond een Full HD-scherm, met daaromheen een matzwarte lijst die nog geen centimeter breed is. De CI+ wacht – voor zover wij weten – nog op goedkeuring van Ziggo en UPC, maar blijkt gedurende de test, met behulp van CAM en kaart, zonder problemen de langs die weg beschikbaar gestelde programma’s op het scherm te kunnen brengen. En ja, de tv rolde uit een in het oostelijk deel van de EU gebouwde fabriek. De vraag is natuurlijk of de geleverde prestaties ook tegemoetkomen aan de hoge eisen zoals die doorgaans door de Europese consument aan dit soort producten worden gesteld. Ja en nee. Ja omdat de gedetailleerde HD-beelden contrastrijk en briljant op het scherm worden gebracht, een scherm met een diagonaal van 81 cm. De 400Hz-technologie ziet er bovendien op toe dat bewegingen vloeiend worden weergegeven. Daarnaast klinkt het geluid beter dan verwacht. De twee neerwaarts gerichte breedbandluidsprekers leveren in nauwe samenwerking met de versterker zeer acceptabele prestaties. Een en ander brengt echter wel een relatief grote kastdiepte met zich mee, zodat de tv zich niet strak tegen de wand laat monteren.

smalle_rand

De rand rond het scherm is smal, maar de luidspreker maakt de kast relatief diep.

Nog geen SMART

Dat heeft overigens ook zo z’n voordelen. Want nu blijft het dankzij de relatief grote afstand tot de muur ook bij wandmontage betrekkelijk gemakkelijk om een hoofdtelefoon aan te sluiten of een geheugenstick in de USB-ingang te steken. Daarop vastgelegde foto-, video- en muziekbestanden komen in veruit de meeste gevallen voor weergave in aanmerking. Hoewel, bij het afspelen van muziek of het weergeven van foto’s kan de tv alleen overweg met respectievelijk mp3 en jpeg, maar er wordt wel een flink aantal videoformaten ondersteund. Verder kan de ruimte op een geheugenstick worden gebruikt voor het opnemen van programma’s of het uitgesteld bekijken daarvan. Bovendien maakt de VGA-aansluiting het mogelijk om de tv als computermonitor te gebruiken. Allemaal heel modern dus, maar van enige vorm van smart is geen sprake. Er staan, zo hebben we begrepen, nog een groot aantal modellen op stapel, maar we hebben geen idee of zich daartussen een uitvoering bevindt met een Ethernet-aansluiting (LAN) en daarmee de mogelijkheid om content te betrekken van internet. Wel is duidelijk dat de A650CF binnenkort ook in de schermformaten 39 en 55 inch beschikbaar komt.

Conclusie

Afgaande op de vormgeving, de afwerking en de kwaliteit van zowel beeld als geluid, mogen we bij de Haier LE32A650CF enerzijds spreken van een heel geslaagde introductie. Anderzijds stellen Europese consumenten anno 2013, ook bij een tv met dit schermformaat, de mogelijkheid op prijs om te communiceren met internet, smartphone of tablet. Bovendien zijn ze flink verwend geraakt door allerlei uiterst coole en flitsend ogende menuschermen, en dan steken die van Haier daar toch een beetje saai bij af.

Check Also
de_ronde_venen
14e videofestival De Ronde Venen Open
Zoals elk jaar houden we weer het videofestival De Ronde Venen Open en dit jaar ...