Falcon Eyes vijf in één reflectorschermen en LHG-series videolampen

Redactie Accessoires Reviews

Soms kan een kleine investering wonderen verrichten. Dat geldt bij video zeker voor het aanschaffen van reflectieschermen en lampen. Kleuren frissen op, lastige schaduwen of contrasten verdwijnen, het beeld koeler of juist warm van tint en het beeld oogt een stuk scaherper. De Falcon Eyes vijf (irno nédéen) refl ectieschermen bieden veel mogelijkheden in een pakket. Met de LHG-series videolampen voorzien van spiraallampen bouwt u snel een geruisloze verlichtingssetting die niet heet loopt op, in de studio of onderweg.

Fotografen weten het al eeuwen: het is het (schrijven met) licht dat het beeld maakt of breekt. Zonder een goede belichting en juiste kleurtemperatuur wordt een foto niets. Dat geldt eigenlijk des te meer nog voor video. Te weinig licht veroorzaakt fletse kleuren of beeldruis. Verkeerd vallend licht uitgevreten witten, ondoorgrondelijke zwarten of storende reflecties. Verder heeft het licht een belangrijke invloed op het contrast, de scherpte-indruk en het accentueren van delen van het opgenomen onderwerp. 03-66_VE85-10.inddReflectieschermen worden vanouds gebruikt voor het invullen van schaduwen, opheldering in zijn algemeen, het sturen van de lichtkleur en als diffusor. Maar welke moet je nu nemen? Falcon Eyes lost dit dilemma op in de vorm van vijf handzame ronde schermen in een set. En het tijdperk van hete, energieverslindende en storend ventilerende videolampen is definitief afgelopen. Behalve LED-lampen zijn er ook houders voor zuinige en niet echt warm wordende spiraallampen. Die passen prima in de lamphouders van de Falcon Eyes LHGseries. En dan nog dit: reflectieschermen en lampen worden bij video echt niet alleen tijdens de donkere dagen voor kerstmis, in studio’s of donkere ruimten ingezet. Nee, ook bij locaties in daglicht of beter verlichte ruimtes kan hun extra input het verschil betekenen tussen matige en gelikt ogende beelden.

Vijf in één ronde reflectieschermen
Handig en ook bijzonder nuttig om mee te nemen zijn de vijf in één ronde reflectieschermen van Falcon Eyes. De volledig uitgeklapte diameter is naar keuze 30, 56, 82 of 107 cm en in opgevouwen vorm 30 tot 40 cm in een comfortabele afritsbare draaghoes. Desgewenst ook met grip leverbaar. Voor de praktijk zijn de 56 en 82 cm uitvoeringen het meest gangbaar.
Bij de vijf bruikbare oppervlakten kan de videoman of -vrouw naar het gestelde opnamedoel kiezen uit goudkleurig (geeft een warme tint), zilver of aluminiumkleurig (voor een koele tint), zongeel zwart (voor het wegvangen van een teveel aan licht) en een witte diffusor voor het verstrooien (en daarmee zacht worden) van neutraal licht. De vier verschillende oppervlakten zitten op de hoes en de diffusor is los.
In de praktijk zijn de reflectieschermen op verschillende manieren te hanteren. Als eerste gewoon uit de hand met al of niet een aan het scherm bevestigde grip. Dan is er uiteraard een tweede persoon nodig die het reflectiescherm vasthoudt. Wel de meest flexibele vorm want deze belichter kan op elk moment het effect aanpassen of de richting van het invallend licht manipuleren. De tweede manier is het bevestigen in een houder met daaraan een arm of beugel, statief of een bevestiging aan het plafond. Bijvoorbeeld is de RBH2566 reflectorbeugel een ideaal hulpmiddel om een reflectiescherm mee op te hangen. De houder is in elke breedte verstelbaar van 62 cm tot 195 cm, eenmaal op de juiste breedte ingesteld, zet je het reflectiescherm eenvoudig aan beide zijden vast met een veerklem. De houder is met de meegeleverde ‘eccentric cams’ om de buis van vrijwel elk statief vast te zetten, daarna kun je het scherm eenvoudig op gewenste hoogte of draaihoek zetten. Apart noemen wij nog de Matin reflectorhouder, een ideaal hulpmiddel om reflectoren mee op te hangen op locatie of in de studio. De stang is in breedte verstelbaar van 56,5 cm tot 136 cm, eenmaal op de juiste breedte ingesteld, zet je het reflectiescherm eenvoudig aan beide zijden vast met een veerklem. Het geheel kan rechtstreeks op een statief geplaatst worden of eventueel met het meegeleverde balhoofd op een lampstatief, zodat je flexibel bent met het instellen van de stand van het scherm. Behalve een reflectorscherm kunnen er ook meerdere refl ectoren en diffusors gecombineerd worden. Zo zijn complete studiosettings mogelijk.03-66_VE85-10.indd

Reflecteren in de praktijk
Met een reflectiescherm kun je als videomaker verschillende dingen doen. Relatief simpel is het (weer)kaatsen van zon- of ander invallend licht naar het onderwerp. Dit om te accentueren, meer licht toe te voegen bij matig of zwakke verlichting en schaduwen op te helderen. Het weerkaatsen kan neutraal, koel of warmer. Dit al naar gelang het gebruikte oppervlak c.q. materiaal om mee te reflecteren. Er is keuze uit goud, zongeel, zilver en ook andere kleurtinten.
Zwart wordt gebruikt om teveel aan licht te absorberen. Dat zal menig videoamateur wellicht vreemd in de oren klinken maar het komt in de praktijk regelmatig voor. Temperen met een zwartscherm vormt dan een afdoende methode om storend licht weg te werken. Een diffusor verzwakt hard licht en verstrooit dit tot een zachte egale invulling. Te hoge contrasten nemen af en details worden beter zichtbaar terwijl de kleuren minder hard uitpakken.
Bij de Falcon Eyes schermen is ook nog een lamphoudertje leverbaar waarmee een lichtbron direct op het reflecterende oppervlak gericht kan worden.

LHG-series lamphouders
De oude halogeen- en gloeilamphouders stonden bekend om hun hoge lichtopbrengst. Menige video- en tv-set werd hierdoor flink opgehelderd. De nadelen van deze beide lamptechnieken waren echter het vreten van stroom, een hoge warmteafgifte waardoor de zweetdruppeltjes verschenen en gevaar voor brand/verbranding dreigde plus een storend ventilatiegedruis. LED- en spiraal (spaar)lampen kennen dit euvel niet meer en zijn nog relatief goedkoop ook. Bij de lamphouders van de Falcon Eyes LHG-series gaat het om voordelige richtbare en qua stralen te sturen lampunits die de gebruiker op een statief of andere stellage bevestigt. Het lamphuis verzorgt de voeding met aan/uitschakelaar, fitting om de lamp zelf in te draaien, de statiefaansluiting en het bevestigen van refl ectoren, paraplu’s, softboxen, filters en andere accessoires. Een basislamphouder bevat vrijwel altijd een reflector. De overige uitrusting is optioneel.03-66_VE85-10.indd
Om te beginnen is een set als de LHER-2040 bestaande uit twee lamphouders met refl ectoren en 40 Watt (geven tegen de 200 verlichtings-Watts) al voldoende. Let er wel op dat er geen zwaardere lampen in deze houder passen.
Een stuk zwaarder is de LG3250F. Deze lamphouder wordt geleverd met drie 24 Watt spiraallampen (vergelijkbaar licht van 120 Watt) en een grote reflector, dus 3 x 120 Watt = totaal: 360 Watt. Ideaal voor video- of productfotografie. De spiraallampen van 24 Watt geven een kleurtemperatuur van 5300° Kelvin. Er wordt een diffusion doek meegeleverd die erg eenvoudig over de reflector kan worden gespannen.
De reflector is eenvoudig aan te sluiten door middel van de Falcon Eyes speed ring die in de houder zit. Alle softboxen uit de QL-serie passen op deze lamphouder.
De LHG-500 is een zeer degelijke lamphouder en wordt geleverd inclusief reflector en kabel, exclusief lamp! Bij die lamp kunt u kiezen uit een belasting tot 500 Watt. Ook verkrijgbaar als set met twee lampunits. De refl ector meet 20 cm en is eenvoudig aan te sluiten door middle van de Falcon Eyes speed ring die in de houder zit. Eveneens ideaal voor video of productfotografie. Er is keuze uit een groot aantal accessoires en softboxen. Een aardig alternatief voor een vaste studio-opstelling is de Falcon Eyes 4 X E27 lamphouder + parapluhouder LH-4HU. In deze lamphouder passen vier lampen met een E27 fi tting. De lamphouder kun je vastschroeven aan de steel van een flitsparaplu. De paraplu kun je vervolgens op een statief zetten met een tilting bracket (zie hieronder bij accessoires). In de houder passen bijvoorbeeld de volgende spiraallampen uit het assortiment: ML24, ML28 of ML40.03-66_VE85-10.indd

Spiraal videolampen in de praktijk
Een treffende beschrijving is goed te richten, licht transporteerbaar, energiezuinig, stil en loopt niet echt warm. Na eerst enige schroom van het uitpakken en opstellen valt de videomaker een schat aan verlichtingsmogelijkheden ten deel. Schaf vooral ook accessoires zoals softboxen en paraplu’s aan. De opnamen winnen duidelijk aan kwaliteit qua lichtval, kleur en scherpte. Zowel bruikbaar binnen als buiten (niet bij regen!). De lampunits maken een robuuste indruk.

Ulco Schuurmans

Prijzen
Falcon Eyes Vijf in één reflectorschermen v.a. € 14,50 t/m € 80,-
Falcon Eyes LHG-series videolampen v.a. € 56,- t/m € 200,-
BENÈL www.benel.nl

Archief: Video Emotion 85 (januari/februari 2010)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Marantz biedt DTS:X aan voor de AV-producten
Marantz heeft zojuist aangekondigd kosteloos een DTS:X-update aan te bieden voor vier netwerk-AV-componenten uit zijn ...