Filmbeeldbewerking met Adobe Premiere Pro en After Effects

Redactie Algemeen

Archief Digital Movie 127-2019
De zogenaamde postproduction, het achteraf bewerken van opgenomen videobeelden kan zowel in de camera maar ook achteraf met software op de computers. Videomakers vinden dit een heel interessant onderwerp doch het komt er vaak niet van en/of wordt er als (veel) te moeilijk tegenop gekeken.

Wat de nabewerking op de montagecomputer betreft, komt auteur Dré de Man de beginnende postproducer met Adobe Premiere Pro inspirerend tegemoet. Vrijwel iedereen kan het en de verkregen resultaten geven veel voldoening.
Bij de inleiding behandelt hij de mogelijkheden van de moderne camera’s en software. Hoewel gedrukt in 2017 is de gegeven info nog altijd up to date. Alleen zijn er nu meer camera’s met ingebouwde postproduction op de markt verschenen. In ieder geval vind je alle opstartinfo om Hollywood met V-logs, LUTs en Colour Grading naar de kroon te steken.

Wat te verwachten?
Het deel over Adobe Premiere PRO (per abonnement als CS) is in feite een goede introductiecursus. Het begint al met een prima tip: voorkomen is beter dan achteraf nabewerken. Zorgvuldig opnemen bespaart niet alleen veel tijd maar wat er niet inzit kan er veelal ook niet meer uit het beeldmateriaal gehaald worden! Toch kan het met Adobe Premiere en After Effects nog altijd een stuk beter en creatiever gepostproduceerd worden.
Na het importeren van het AV-materiaal, de content, volgen de projectaanpak, het editen in de tijdlijn met de montagegereedschappen en de basisbewerking plus de correcties voor video en audio. Vervolgens de hogere school van vibrance, saturatie, schaduwen, highlights, kleurbalans, HSL en vignettering. En als de kersen op de NLE-taart de flatprofielen, de v-logs en eigen gemaakte logs, RAW, curven en coulour grading. Ook komen het Ken Burns-effect, de Warp Stabilizer, het groene scherm, motion blur, de aanpassingslaag, maskers en smoothnesss aan bod.
Het deel over After Effects is een stuk beknopter. Dit behandelt met name de getimede animaties, special effects en bijzondere beeldfilters. Beide postproduction-modules integreren als één geolied stroomproces.

Aanvullend
Zoals gebruikelijk bij de boeken van Van Duuren Media is de tekst goed leesbaar (ook voor beginners), rijkelijk geïllustreerd met doelmatige voorbeelden en voorzien van een aantal highlighted tips. Je kunt er relatief snel mee aan de praktische slag. Tevens een bron van inspiratie om meer uit de door jou geschoten videocontent te halen en professioneel ogende videofilms te monteren. Aanvullend valt er voor de geregistreerde koper ook de gratis webversie en extra informatie online op te halen.

Info
Titel: Filmbeeldbewerking met Adobe Premiere en After Effects
Auteur: Dré de Man
ISBN: 9789059409606
Prijs: € 30,99
Uitgever: Van Duuren media, www.vanduurenmedia.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Hasselblad X1D II 50C mirrorless middenformaat camera
Transcontinenta, distributeur Hasselblad in de Benelux, kondigt met veel plezier de nieuwe Hasselblad X1D II ...