GoPRO_style

Filmen met een actioncam

Redactie How to Video opnames

Niet langer hoef je topvideo’s te schieten met grote, logge camera’s. De gemiddelde actioncam is compact, vaak water- en stofdicht, en heeft voor een apparaat kleiner dan een pakje sigaretten een uitmuntende beeldkwaliteit. De voor- en nadelen van deze relatief nieuwe productgroep op een rij.

Oorspronkelijk bedacht voor het filmen van extreme sporten, is de actioncam tegenwoordig gemeengoed op grote feesten, skipistes en waterfestivals. Een compacte camera die je gemakkelijk ergens aan vast klikt, om zo op simpele wijze shots te maken die videoamateurs zonder dure statieven of rigs normaal gesproken nooit zouden kunnen schieten.

In de wereld van de actioncam is er één grote speler: GoPro. Het merk heeft daar eenzelfde populariteit als de iPhone in de smartphonewereld. Wat heeft u? Een GoPro. Model en type lijken overbodig.

GoPro-6En dat terwijl de eerste modellen van GoPro eigenlijk niets meer waren dan een gemankeerde camera zonder een viewfinder en een logisch menu. Het was juist de eenvoud van ‘een druk op de knop en draaien maar’ die zo enorm gewaardeerd werd (en nog steeds wordt). Mountainbikers, fanatieke watersporters – iedereen kon nu zelf toffe video’s maken zonder verstand te hebben van kadrering.

En dat zag de concurrentie ook, dus hebben nu zo’n beetje alle grote cameramerken een GoPro-variant op de markt gebracht. Sommige goed, sommige minder goed, maar allemaal met hetzelfde kenmerk: eenvoud.

Toch zijn er wel degelijk een aantal punten om op te letten wanneer u filmt met een actioncam. Vooral op het gebied van kadrering en stabiliteit kunnen behoorlijke missers worden gemaakt. Hieronder volgen vier tips waarmee u het beste uit uw actioncam kunt halen.

Tip 1 Controleer uw kader!

gopro glideLang niet alle actioncams hebben een viewfinder. Het is daardoor soms een beetje gokken hoe een plaatje eruit komt te zien. Tel daarbij op dat bij veel beweging de camera ook snel los kan raken, en een opname is al gauw mislukt. Bepaal daarom altijd eerst een kader, maak een proefopname en kijk of die goed is gelukt. Plaatje mooi? Ook bij veel beweging? Dan kan de echte film worden gemaakt.

Dit betekent overigens niet dat u altijd een rugzak met een laptop bij u moet hebben om de proefopname te bekijken. Integendeel zelfs, anno 2014 is er vaak een goede connectie tussen smartphone en camera, waarbij het display van de telefoon als viewfinder fungeert. Soms kunt u live meekijken, soms kijkt u de beelden naderhand terug. Overigens zijn er wel actioncams met een display, maar die zijn vooralsnog schaars en hebben vaak een wel heel klein scherm, wat niet per definitie prettig werkt.

Tip 2 Don’t overdo it!

gopro_heroActioncams beschikken over een flinke groothoek. Zo kunt u er ‘veel op krijgen’, wat mooi kan zijn voor een overzichtsshot. Of dat nou op het water, in de lucht of op een berg is, gegarandeerd dat er een aardig plaatje uitrolt. Maar ga hier bij de eindmontage niet te veel gebruik van maken. Het kijkt lang niet altijd even prettig wanneer u tien shots achter elkaar in groothoek toont. En of het mooi is?

Er staan weliswaar voorbeelden op internet waarin dit prachtig gebeurt, maar dat zijn professionals die dagen op zoek gaan naar het juiste plaatje en kader. Voor een montage van een vakantiefilm is juist de combinatie van een actioncam en bijvoorbeeld een spiegelreflex voor close-ups een aardige: afwisseling is essentieel.

Tip 3 Controleer uw rigs en mounts!

Het mooie aan een actioncam is het feit dat u hem niet zelf hoeft vast te houden: u bevestigt de camera op uw helm, fiets, auto of motor. En dat zijn nog maar relatief eenvoudige constructies: inmiddels zijn er heel veel accessoires voor de actioncam te koop. Dat is fijn en zorgt voor veel flexibiliteit. Het heeft dan ook absolute meerwaarde om daar eens goed naar te kijken. Heeft u een mooie aansluiting gevonden en aangeschaft? Controleer dan bij een opname of alles goed vastzit. En nog een keer. En nog een keer…

Dit klinkt als een inkoppertje, maar gaat heel vaak fout. Veel mensen houden geen rekening met weerstand. U draait iets vast terwijl uw mountainbike stilstaat. Maar wat als u later op uw fiets langs een helling naar beneden dendert? De truc is om uw uitrusting vóór de opname even flink heen- en weer te schudden. Blijft alles op z’n plek zitten?

Tip 4 Probeer de timelapse-modus!

Een actioncam is klein en heeft vaak een goede accu. Daarom is hij uitermate geschikt voor timelapse-opnamen. Zet de camera neer, stel hem in en laat hem een paar uur draaien. Als u dit later in de montage versnelt – en soms is dit niet eens nodig, vanwege speciale instellingen op de actioncam zelf – zult u versteld staan van het resultaat. Een extra tip: heeft u een actioncam die in 4k kan filmen, maak dan een eindmontage in full hd. Dat klinkt gek, maar het geeft u de vrijheid om heel langzaam in- en uit te zoomen zonder dat u aan scherpte inboet.

9 Comments

 1. Helder stuk. Bedankt!

 2. Heel erg Helder , Deze Tekst.
  Ik heb zelf een YouTube kanaal en ik vroeg me ook af kan ik met een Action Cam ook normale video’s maken ??

 3. Beste lezer

  De doorsnee actioncam is min of meer geschikt voor het opnemen van ‘normale videofilms’. Er zijn echter wel enkele beperkingen:
  1. De extreme groothoek is niet voor elke shot geschikt. Sommige montagesoftware kan deze supergroothoek wat reduceren.
  2. Je hebt een betere microfoon en/of geluidsregistratie nodig.
  3. Hoe lang de batterij en geheugenkaart in de praktijk meegaan.
  4. Monteren en exporteren naar het gewenste formaat voor YouTube. Niet elk montagepakket kan met de actioncam uit de voeten.

  Mvgr.

  Ulco Schuurmans
  Redacteur

 4. Bestaat er een action camera waarmee ik mijn vakantie in Japan kan filmen en kan gebruiken met duiken tot 20 meter. En waar je een paar uur mee kan filmen zodat je je geen zorgen over batterijen enz hoef te maken.

 5. Hoi Anita

  Die 20 meter kan een kritiek punt vormen. De meeste goedkopere modellen garanderen tot 10 meter. Een aantal gaat echter wel verder de diepte in.
  Bijvoorbeeld de Olympus TG-Tracke.

  Zie ook deze link:
  https://filmora.wondershare.com/action-camera/best-action-cam-for-diving.html

 6. Tijdens het filmen gaat na 1 minuut het beeld op zwart. Heb alles zitten proberen, maar ik snap niet waarom dit is. Er zit een 32gb kaartje in. Action camera 4k hd 1080p. Wie kan helpen

 7. Er kunnen meerdere oorzaken voor zijn:
  * De geheugenbuffer (In gebruik voordat de movie naar de kaart wordt weggeschreven) is te klein. Onvoldoende RAM of te klein ingesteld.
  * Het opnameprogamma heeft een filegroottelimiet. Wat gebeurt er bij een lagere resolutie.
  * Idem maar dan met een tijdslimiet. probeer een andere recording-app

 8. Welk programma wordt het meest gebruikt voor een montage? Of zijn er apjes voor?

 9. Het meeste gebruikt is niet de juiste aankoop-indicator.
  In de praktijk gaat het om het montagepakket dat bij jou past!
  Dit op basis van:
  * het beoogde filmdoel. Van eenvoudig tot bioscoopwerk.
  * de aanwezige kennis en ervaring
  * het soort AV-materiaal (videoformat) en camera dat gebruikt wordt
  * zijn er additionele bewerkingsmogelijkheden zoals coulor grading en een interne sound editor nodig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Belkin Thunderbolt Express 2
Belkin komt met Thunderbolt Express Dock HD
De Thunderbolt 2 Express Dock HD met kabel is een krachtig dockingstation voor zowel PC’s als ...